Tradueix

dimecres, 9 d’abril del 2014

CRÒNIQUES FALLERES    2014


Dia 16 de Març- On tot va començar. IIIª Part El Pilar-Sant Francesc


El sector faller més ambivalent de tots, per una banda El Pilar o l`antic barri de velluters, destrossat per l`avinguda de l`Oest - es suposava anava a oxigenar-lo- en lloc de millorar-lo va partir-lo per la meitat, d’ altra banda Sant Francesc que representa al districte de negocis de la ciutat, buit de persones i ple d`oficines, això si, sense haver patit cap reforma com Velluters, si exceptuem la reforma de la baixada de Sant Francesc, actual Plaça de l`Ajuntament, actual centre polític i econòmic de la ciutat i també centre de les festes falleres.

Després de visitar Na Jordana, ho vaig fer amb Dr. Olóriz, enfront d`aquella, creue el riu i veig l`obra de Carlos Carsí, Una sogra a la lluna, es a banda d`un cadafal de 1-B una obra d`humor surrealista, el remat, la sogra incrustada a la Lluna em recorda als germans Lumiere, em deixa bocabadat, en part per novetat i en part perquè estic molt afamat i una mica cansat. Ni rode l`infantil,  directament vaig a pel dinar. Quan isc, ara si, contemple la infantil de Rafa Guillot, Un món en 3-D, reflecteix el mon dels xiquets occidentals, ple de possessions materials, però amb cada vegada menys fonaments humanístics.
Torne a passar el pont de Sant Josep en direcció al Carme, gire per guillem de castro, al passar per l`IVAM una reflexió interna brolla dins de mi, “l`art hui està en els carrers”. I seguisc avant fins les torres de quart, hem arribat a la Falla Quart-Palomar, ja podem dir que estem en el sector Pilar-Sant Francesc, encara amb molles de pa a la boca, admire la gent de bé, intente trobar-li defectes al acabat, no en trobe, l`equip de José M. Gramaje ha escatat a conciència, no hi ha ni un bony en cap figura, la pintura pastis tampoc es manca, només li`n falta més pressupost. No obstant aconsegueix un 8é premi en la categoria d`argent, la 1-A. Més dolça encara, la infantil, de lluny no em diu res, però quan m`acoste, observe les qualitats del treball de Carlos Borràs, malgrat no haver rebut cap premi.

A menys de 50 metres, com una germana menuda En Plom-Guillem de Castro de J.Alberto Navarro Guijarro, amb figures planes Fent falla, s`emporta el 5é premi de la 6-A, la infantil del mateix artista Fent Turisme te un humor infantil que ens trau el xiquet que portem dins, aconsegueix el 9é premi de la secció onzena.

 Comença el laberint, trobem en primer lloc després de infructuoses recerques En Cendra-Plaça Coll, paga la pena Tot es Circ de José Acebes, palet de la 7-A, una falla que il·lumina una plaça degradada com ho està quasi tot el barri, un miracle aconseguit per les falles probablement si la comissió haguera desaparegut, encara estaria pitjor.


Molt a prop trobem Murillo-Palomar, una de les falles més peculiars de la jornada, no hi ha cos central, ni remat, tampoc arriba a ser experimental, a mi em recorda salvant les distàncies, a la composició que tenien algunes falles a principis del segle XX, quan el barroquisme i la superposició no ho havien envaït tot, la falla es també molt reduïda en mida, lo millor de tot es que el ninot central es Ximo Bayo i encara que no es veja en la foto, davant estaven en plena verbena a les 16h de la vesprada, en fi, es l`estil de Alberto Ferrer inclassificable, no tinc temps per a fer més digressions, tempus fugit!


De nou en Guillem de Castro busquem Peu de la Creu-Joan de Vilarrassa, de Javier A.Sala-Salinas, no cal dir res mes, de lo milloret del sector. De Pequín o d’ací, també te un guió molt treballat, per tant no es d`estranyar el seu 4rt premi en la 2-B, Acebes en l`infantil, es com Jarauta que sempre pesca algun premi, concretament el 11é de la secció quarta.


El carrer Guillem de Castro es una pista d`atletisme per a mi, avançe que es una barbaritat, en no res estic en Guillem de Castro-Triador, em retorna a la dura realitat del Pilar, un barri històric amb problemes socials profunds, el cadafal es reduït, però la crítica es immensa, Et donaran molta tralla, si vols plantar una falla ens ensenya que no sempre es pot fer riure a les falles, de vegades va bé una miqueta de crítica acida. Molt bon guió del jove artista faller Sergio Lis, la infantil ens parla d`un tema tabú, la immigració als tres barris històrics de ciutat vella, amb els seus pros i contres, es una crítica total que també  deixa oberta la reflexió, una falla infantil que fa pensar, un fet que no es corrent.
 Per Triador, cap a l`interior, al cor de Velluters, sembla que vaja a eixir-me al pas Vicent Perís el més famós cap agermanat i veí de aquests carrers, arribe al remodelat emplaçament de Guillem Sorolla (un altre agermanat)-Recared, Amb un parell resumeix molt bé l`esperit de la falla i de gran part del sector aguantar com siga, en l`infantil Angel Tarín aconsegueix un 3r premi en la última secció per a una comissió que l`any passat va complir segle i mig. 

En aquest sector de llums i ombres, de grandesa i misèria, com un sol resplendent llueix la Plaça del Pilar, impertèrrita a la crisi, son aproximadament un poc més tard de les 16h 15min i la plaça ja es un escàndol, la que ha liat Pere Baenas-que conste que quan ja la estava visitant encara no sabia que havia guanyat el primer premi- com que tinc pressa he de passar per caixa, rodar-la m`haguera fet perdre més de mitja hora, sincerament ho confese no la veia de guanyadora, poc m’importa el quedar mal, si en el pòdium, però el superior pressupost d`altres m`inclinava a eixe pronòstic. El volum es impactant, es una gran mole, també hi ha cert risc, no res comparat amb el cavall de l`any passat, es clar. I la pintura que direm de la pintura, es un luxe tindre en el teu equip a Andrés Martorell. La composició es molt piramidal, ho advertisc millor a mesura que em vaig movent pels angles, en quant al guió al cartell de l`explicació general, s`adverteix una intenció satírica, això sí en castellà, com molts dels seus cartells. A la banda del Empastre de la Comunitat Europea, succeeixen baix una desfilada de personatges amb els seus escàndols, especialment ressalta la crítica política, però també apareixen d`indole social, a la part de darrere de la falla un homenatge a un home de la terra, Pep Gimeno el Botifarra, un escandall de cantant i en la nostra llengua. Un altre grup que destaca es el de l`alcalde de l`alqueria blanca i el gosset del programa Babalà tancats en la presó, a causa del tancament de Canal Nou pel govern valencià, era el grup candidat a l`indult.

Encara dins de les tanques, visitem Miracles, Escoleta de Sants, una falla on apareixen els diferents noms de sants i el seu reflex en la personalitat dels xiquets i xiquetes, Oscar Villada el seu artista aconsegueix el primer premi en la secció primera. I desgraciadament hem de continuar, ens quedaríem hores i hores però encara queda camí, eixir d`allí una odissea i encara no eren ni les cinc de la vesprada.


Propera parada, Llanterna-Na Rovella es el primer cas de fusió de dues falles al cas antic, Llanterna En Gil i Na Rovella-Angels Maldonado, el resultat està al sector Seu-Xerea-Mercat, però podria estar també al Pilar, Salvatjades destaca per un cos central amb una piràmide Asteca amb un cap de tribu al remat que lamenta les salvatjades dels conqueridors, mentre al contra remat una guerrera està mes pendent dels atacs humans que de la pantera de l`altre costat de la falla, al cadafal apareixen diverses salvatjades com les econòmiques de l`IVA al 21 per a les falles o el canvi climàtic. Latorre y Sanz s`emporten un 4rt premi a la 2-A. Un jardí a ciutat vella es la falla infantil amb la qual Alvaro Timoteo aconsegueix un cinquè premi a la secció cinquena.


Baixava per l`avinguda de l`Oest per visitar la falla de l`Avinguda del mateix nom, Invents es un reflex del seu artista Miguel Ballester, un cadafal amb molt d`humor, amb diferents escenes coronades per un científic-boig. El resultat es un 15é premi de la 3-A i sobretot un 2º premi d`Enginy i Gràcia. Consulta 10 es la infantil de Vicente Francisco Lorenzo, que aconsegueix un 10é premi de la cinquena secció


Mentre avancem cap a l`ultima falla del sector notem més i mes rebombori, son les falles premiades que acudeixen a pels diferents premis cap a la Plaça de l`ajuntament, desenes de bandes de músiques sonen al uníson quan ens acostem a Sant Vicent-Periodista Azzati , una mostra del que pot arribar a fer Mario Gual quan la pluja no li juga males passades com li ha passat enguany a l`Antiga, es un plaer de falla, uns colors únics i una concepció molt particular del modelat i les formes, la falla tampoc està mancada d`un bon guió que completa les qualitats del cadafal. Ha rebut un desè premi en la 1-A. Darrere trobem M’agradaria de Mª Carmen Camacho, una artista que ja l`any passat seguirem amb una molt bona falla infantil  a Plaça Major de Carcaixent, la seua progressió li ha reportat un cinquè premi a la secció segona, que ja es una secció molt important. M’acomiade del casc antic,  per fer un viatge amb el Metro cap un nou sector faller, però això ja es una altra història.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada