Tradueix

diumenge, 11 de maig del 2014

CRÒNIQUES FALLERES    2014


Dia 18 de Març- Una illa dins el Xúquer. Alzira 125 anys de la primera falla. 
70 Aniversari de  Junta Local Fallera. Iª Part Entre l'eixample i la muntanya. 

Abans de començar cal aclarir que la Junta Local Fallera d' Alzira divideix la ciutat d' Alzira en set sectors fallers des de 1996, es a dir ja fa quasi vint anys,  degut a la gran quantitat de falles  que te la capital de la Ribera, en concret 34 –en el moment de fer la divisió tenia 35-, així com cinc seccions, quarta, tercera, segona, primera i especial. Cal tindre en compte que la població no arriba a 45.000 habitants. El dia 18 de Març vaig visitar 4 sectors, dos en aquesta crònica. Per cert aquests sectors son els més propers a la Murta i la Casella autèntics pulmons d' Alzira i bona part de la comarca.

                Arxiu personal  Vall de la Murta  amb el monestir dels Jerònims del segle XV de fons.

Sector Set i Mig
Comprèn cinc comissions, a saber: Barri Sagrada Família, l’alquerieta, l’alquenència, Pare Castells i Camil Dolz. El sector està dividit en dues zones clarament diferents, la primera pegada al casc urbà d`Alzira més antic, que limita amb les del sector Eixample-carrer de la muntanya, amb el carrer Doctor Ferran a l'est o pel sud amb l'avinguda Josep Pau i el camp de futbol de Venècia, el centre neuràlgic es el parc Pere crespí. L'altra zona també molt clara es la que queda a l'altra banda de l'avinguda Pare Pompilio, dins la qual trobem l’Alquerieta, la barriada més allunyada del centre de la ciutat i que tristament es més coneguda per problemes aliens al món de les falles. Dins d'aquesta més pegada a la muntanya hi ha una altra que està dins d' ella,  es la zona de la muntanyeta de Sant Salvador. 

La Falla Barriada Sagrada Família, va nàixer quasi al mateix temps que el barri, el 1968 amb el nom El Tro de la Cooperativa de la Sagrada Família, el 1969 en el seu primer any de vida va aconseguir el 2º premi de les falles d’Alzira,  amb el gran artista de Sueca Andreu Martorell, competint amb les grans falles del centre de la ciutat com El Mercat o Sant Joan ( que hui dia està en la secció tercera però que aleshores era una de les més potents). Després d'un començament brillant i fer falles intermitents durant els ’70, desaparegué per renàixer el 1979. L'any següent el 1980 tornava a plantar ara si amb el nom de Sagrada Família i amb l'artista Picot de Carcaixent aconseguien el 2º Accèssit de la Secció Primera – des de 1975 s'havien implantat les seccions. Els darrers anys amb la crisi estan tenint com moltíssimes comissions més, no obstant enguany amb Endevina de l'artista Jesús San Nicolas Rodasoques de Sueca, han aconseguit un 5é premi de la secció quarta recuperant un cert rumb, l`estil del cadafal es notablement diferent a la resta del sector i quasi que de tota la ciutat, l'estil rodasoquià es molt peculiar, ressaltà molt la composició i sobretot la pintura o els colors,- també que quasi no hi ha ninots, o el peculiar modelat- arribe a la falla per la part de darrere i la primera en la front, comença la crítica fallera local, i també la no fallera, la mort de canal nou, el cobrament dels assessors polítics i per a finalitzar  la gestió del consistori al barri.


La infantil signada també pel mateix artista, segons el bloc de la comissió Els xiquets àngels o dimoniets, va d' això de la dicotomia que representa el comportament de les criatures, que de vegades es comporten com a àngels, i altres amb les seues gamberrades -exemplificades a la part de darrere de la falla a les escenes del bany- semblen autèntics dimonis. La composició es interessant encara que hi ha una certa heterogeneïtat en els ninots que no acaba de convèncer, en quant a la pintura, la falla torna a guanyar sencers, primant els colors vius dels ninots en un fons més clar del cos central. En definitiva un 2º premi de la secció quarta infantil que es veu acompanyat pel millor ninot de la seua secció.


A continuació em desplace cap al barri de l`alquerieta, un barri que destaca de la resta del sector per estar separat del casc urbà per l`avinguda pare pompilio, per estar a més alçada i sobretot per ser més antic. Sembla estrany, perquè es el més llunyà, però l'alquerieta, o l'alqueria com posava a les rajoletes de l`hort dels parallamps, es l'assentament més antic del sector. D'origen rural, amb edificis hui desapareguts com la comissaria de la Seda del 1926, la subestació tarongera de 1932, la Llar Eucaristia i finalment el Col·legi de Sant Enric. En dècades posteriors el barri anà degradant-se i desgraciadament hui apareix més als  mitjans de comunicació per temes negatius que per positius. El barri te aproximadament uns 2.000 habitants dels quals un 55% son gitanos, un altre 5% son romanesos i finalment un 40% de paios –dades provinents de l'associació de veïns-  si a la heterogènia composició del barri, afegim que a data de 2012 hi havia un 60% d'atur es pot entendre la situació del barri.  Junt a l'associació de veïns, la llar dels jubilats i la festa de Sant Francesc d'Assis, la falla es una de les més potents eines vertebradores i dinamitzadores que lluiten per la regeneració del barri.

                                          sardinà popular a l'alquerieta via El Periòdic

I no es una falla jove, tingué un precedent el 1959 amb l'artista local Salvador Soria que amb el lema Problemes de l'alquerieta s'emportà el 8é premi, després com moltes altres tingué uns anys intermitents en els que per exemple el 1964 guanyà el 2º premi i retornà de forma definitiva el 1981 sense parar fins l'actualitat. La falla d'enguany signada per la comissió, tenia com a lema fent l'indi i tenia un indi com a remat dalt una roca, amb tendes índies per baix, premiada amb el 7é premi de la secció quarta. Es notable el magnífic guió de la falla començant per l'explicació, les mil maneres de fer l’ indi, enceta la crítica les despeses inútils de la política local, referències als Gurtels i als Eres, l’aeroport de Castelló, el president de la Junta d' Andalusia i els Eres falsos, els partits representats per dues gallines, les tribus urbanes i les seues destrosses del mobiliari urbà, etc,....perquè es interminable i es que s'ha fet molt l'indi.



Només per la crítica ja paga la pena acostar-se a l’Alquerieta i llegir els versos de la seua falla, en quant a Seguretat Vial  la infantil, es això, una falla amb molt de senyal de trànsit, molt educativa per als xiquets, De senyals ben pleneta trobem la carretera i també tot el planeta ,d' una base de senyals de trànsit, ix un cursa on la policia està perseguint uns xoriços com diu un dels cartells, el més graciós es que el lladre fuig en un monopatí, després de visitar aquesta graciosa falla premiada amb el 8é premi de la secció quarta, es hora de tornar a creuar l`avinguda pare pompilio.

Al carrer doctor José Gonzàlez  ens trobarem tres falles seguides en el mateix carrer- ja havia dit que Alzira tenia una densitat impressionant semblant a Russafa o al Carme de València- la primera que veig es la de L’Alquenència, que fa referència al àrab kanisa, que vol dir església, per tant estaríem parlant de una comunitat de cristians mossàrabs en l'Alzira dominada pels musulmans, es evident que prop d'allí hi hagué algun tipus de poblament antic. Pel que fa a la comissió, naix el 1981, plantant per primera vegada a l`any següent amb Salvador Soria Contra vent i Marea, aconseguint el 3r Accèssit a la Secció Segona. Enguany han confiat en l'artista José Martín que ha presentat un cadafal amb el lema encisos, el cos central el formen una gran bruixa que està preparant algun beuratge amb un dimoni que l'observa dalt un arc. Al davant no falta el recordatori que la ciutat est troba en plena celebració del 125 Aniversari,  les despeses en vaquetes i bous en una població sense gens de tradició,  l'explicació de la figura central on ens adverteix que ens podem enverinar amb l'aigua del Xúquer. Crítica a les retallades al material del cos de la policia local,  un altre encís es el de Juràssic Tulell, una zona d'expansió urbanística de la ciutat on l'especulació ha fet l'agost, però no acabat el parc. Els robatoris al camp alzireny i la inoperància municipal per impedir-los, l'antiga web de la Junta Local Fallera on aparegueren durant uns dies “ninots sense vestir”, l'estat d'embriaguesa d'alguns participants de la tamborrada l'any passat,  es un altre dels encisos, per a acabar amb el joc de paraules, una falla encisadora -més pel guió que pel cadafal en sí- Que aconsegueix un 5é premi a la secció tercera.


La falla infantil, Lo cant de Primavera com la gran també fa referència al 125 aniversari i es que no es per a menys. Fades, donyets, ninots ja una mica repetitius, però amb una bona composició amb cert risc al remats –dins del que cap en una infantil- el millor de tot la pintura i la decoració, que sense arribar als extrems de Xàtiva, acompanya molt bé el xicotet cadafal que s'emporta el 4rt premi de la secció quarta.


Arribe al centre del Sector, la plaça del Parc Pere Crespi, que separa aquesta falla de la següent, la jove Pare Castells, una falla que nasqué el 1984 és una falla que amb pocs fallers i molt d'esforç, han aconseguit entre altres, que la junta local els indultara un ninot el 1997, però no tot son alegries el 2005 hagueren de tancar la paradeta, per renàixer el 2006 tot i no tindre Casal, el 2007 decidiren muntar-se la seua pròpia falla, amb 700 caixons de taronja, retornant a la tradició d'arreplegar trastos vells, els darrers anys sembla que eixe esforç està donant fruits. En concret des del 2011, amb l'entrada de l'artista alzireny Jordi Carrascosa Moyano, no han baixat del 5é premi en la seua secció, arribant al 3r premi l'any passat. El bon fer de Jordi, artista al que conec personalment i done fe de la seua professionalitat, no ha pogut evitar que  Què es cuina a Alzira? Enguany no haja pujat al pòdium, les peculiars baremacions de les seccions han fet que el cadafal quedara enquadrat en secció tercera i no quarta, això ha fet que s' haguera de conformar amb un 6é premi a la secció tercera,  que amb el pressupost que tenia es un digníssim lloc. El cadafal presenta un remat més alt representat per un cambrer amb l'escut de la ciutat d'Alzira i un remat més baix o contrarremat que ocupa un cambrer amb l`escut de la Junta Local Fallera d`Alzira que per cert enguany complia 70 anys.


 La primera escena que em crida l`atenció es un menú mixt entre restaurant “cool” per a la casta privilegiada i un altre normalment per al valencianet/a de a peu.  Trobe l`explicació de la falla, sembla que el sou dels polítics provoca males digestions. Al cos central format per una pila de bocois, trobem una referència al regidor de festes, i com diu un cartell com no queda vi de solera, ens venen garrafó. Cuinant menjar ràpid, no es pot fer per exemple una bona biblioteca nova, que molts esperen. Preciós homenatge al Gran Reserva, que encara que passen una caterva mai seran com Agustí Martí, -em sume a la reivindicació d`aquest gran president de Junta Local Fallera d’Alzira. Promotor de la Federació de Falles de la Comunitat Valenciana que no va veure la llum, però si que les Falles d`Alzira siguen hui dia d'interès turístic nacional. In memoriam.



Una escena divertida es la de Mandona`s on apareixen les “mandones” de la ciutat una referència a les polítiques de la ciutat. I per a finalitzar la llarga crítica les visites dels inspectors en plenes falles als Casals d'algunes comissions locals.  El plantejament perfecte potser una de les poques errades que trobe es que els cartells son massa extensos, el guió magnífic. Passem a la infantil també del jove artista Jordi Carrascosa Moyano, que ha construït Una de menuts, cadafal que ha obtingut el 8é premi de la secció quarta. Falla espigada amb remat obert i una base molt, molt reduïda, probablement degut a l`escassesa de pressupost, no obstant amb més líquid, la composició tenia bona pinta, els ninots estan ben acabats, però també presenten certa irregularitat, el monstre de les galetes em fan riure i recordar la meua infància, mentre visite el cadafal, comencen a transitar les comissions, a Alzira com altres poblacions es tradicional fer la visita de cortesia entre comissions, la veritat es que dona alegria escoltar les xarangues omplint l'espai de música.


 Encamine els meus passos, cap a la darrera falla del sector en el mateix sector cap al centre, es tracta de Camilo Dolz  una falla que com mostra el seu escut, una paleta de manobre, mostra el estament treballador majoritari del barri, el qual fundà aquesta comissió el 1976 per plantar el 1977, els primers anys aconseguiren bons premis a la segona secció –aleshores no hi havia tercera, ni quarta com ara. L'edat d'or de la comissió fins ara ha segut entre 1989 i 1993, arribant a guanyar el primer premi en la categoria d'argent de les falles alzirenyes, la secció primera. Actualment no passen per moments tant dolços no obstant han plantat un monument molt digne signat per la comissió, amb el lema Dies de Festa , que amb una gran cassalla al cos central i una lluna a un costat i una fada a un altre completen els remats. El cadafal que ha obtingut un 8é premi de la secció quarta, mostra que els joves han de fer "botelló" perquè sinó han de pagar un ronyó,  excés de beguda de vegades fa que, el que entra, .....en fi, haja d`eixir per algun lloc, XD!,  La lluna del remat sembla que tinga ganes de baixar a la festa, prendre drogues es una pallassada, amb festes on sense elles, veïns molestos com la dona que apareix a la falla, tot un clàssic. Sorprèn veure una de les poques falles que encara el 2014 utilitzen una certa base baix dels ninots.

La infantil, doncs, això Coses de xiquets, també de la comissió, sorprèn de nou la baremació de les falles en Alzira, amb una mida molt reduïda no m`entra en el cap que eixa falla siga el 9é premi de la secció tercera, quan hi ha falles de quarta molt més grans i amb millors acabats. Polèmiques a banda,  abandone el meu primer sector contemplant en l`horitzó la muntanyeta de Sant Salvador que sembla vigilar aquest sector i el proper que vaig a visitar.

                                          Foto aerea amb la muntanyeta en primer torn i 
                                          la ciutat d'Alzira davant al fons. font Riberaexpress.

Sector Venècia
El nom del sector li ve de l`antic camp de futbol de l`Alzira, Venècia, inaugurat el 1946 i que estigué funcionant com a estadi oficial del club alzireny fins 1973, per a després traslladar-se al Lluís Sunyer Picó, als afores de la població. Al seu voltant es situa la part més antiga del sector entre l'avinguda Josep pau, al nord de la qual està el sector 7 i mig, a l`oest el carrer camil dolç amb el sector Eixample-carrer de la muntanya, a l'est dins el mateix sector, el barri de la Colònia Ana Sanchis, que va construir Don Luís Sunyer i que va ser inaugurat l`1 de desembre de 1960, per als seus treballadors de Cartonatges Sunyer i que en honor a sa mare va nomenar Ana Sanchis. Els altres límits del sector son l`avinguda José Sunyer Orovig pare de l’empresari autodidacta alzireny i l`avinguda Vicent Vidal. Pel sud limita amb el sector Raval de Sant Agustí- Pont de Xàtiva en el carrer gandia, el parc de l'alquenència es la gran plaça major d’aquest sector per la part sud de recent construcció data de 1995 i per l`est amb el sector centre molt a prop d`on plantà la falla Camí-Nou. En l'ultima dècada, mercè a l`especulació s`ha urbanitzat una part del territori més a prop de la muntanya.

                                                        Font diario información.                                                           

Des de Camilo Dolz avance cap a Pere Esplugues entrant ja al nou sector pel mateix carrer, girem a l'esquerra per Doctor llansol per trobar-nos la falla Pere Esplugues, una de les falles amb menys cens de la ciutat, que està passant una mala ratxa, o com el lema de la falla una innocentada fallera, el cadafal te un gran ninot de les innocentades al centre, hi ha una declaració d'intencions on  s'expressa el sentir d'un col·lectiu que està patint i que al mateix temps està obert a la crítica, l'explicació de la falla ens diu que vivim en una època que sembla que tots els dies siga una innocentada....i francament no el falta raó. L'artista del cadafal es la comissió i el premi el 10é de la secció quarta, bé en realitat el premi es continuar plantant falla. 


La infantil popurri faller, també signada per la comissió rep un millor premi, el 6é de la secció quarta, una xicoteta fada intenta posar ordre i ordenar els diferents ninots de la falla, la idea es original, no em queda més que animar-los si es que m'arriben a llegir i dir-los que treballen i facen coses diferents a les que han fet fins ara, per eixir del bucle, es molt difícil però almenys val la pena intentar-ho. 

A continuació avance fins arribar al camp d`esports de Venècia, el qual hui encara es gasta tot i no ser la seu oficial del Alzira U.D, equip que en la temporada 88/89 arriba a jugar en 2º Divisió, jo era un xiquet però encara ho recorde, sobretot per la pallissa que em pegaven algunes companys alzirenys en classe, cosa que ara comprenc. Però en fi parlem de falles, rode Venècia escenari també d`alguns concursos de paelles de Junta Local Fallera d`Alzira i arribe a Colònia-Ana Sanchis, una falla que com el barri, també nasqué sota els auspicis de Don Luís Sunyer, un emprenedor, dels que hui dia tant necessitem i un exemple a seguir per tots, molt diferent dels empresaris negrers i especuladors que han fet i continuen fent tant de mal hui dia. El 1962 amb el seu vist i plau, s`inicia la festa fallera en la seua demarcació,  al caliu de la muntanyeta de sant salvador, la vida de la comissió tingué algunes interrupcions, especialment durant sis anys fins 1971/72, dos anys abans a l`establiment de les seccions el 1973 guanyà el 1r premi,  amb Pallassades de l`artista Suecà Andrés Martorell, això no ho han aconseguit totes les falles d'Alzira. De fet es l'única del sector en fer-ho.
                                                          1r Premi 1973. Font Llibre: Alzira 
                                                          100 anys de falles 1889-1989
                                                          Salvador Andrés i Pasqual

En el present estan en la secció tercera i han plantat Els nostres contes, de l’artista Alex Oliver el qual els ha retornat a llocs de pòdium amb un 3r premi a la seua secció. El cadafal consta d`un castell, d`on sorgeixen, un drac al remat i un arlequí i una princesa de contra remats. Te cert volum i la combinació de color es molt estranya amb colors vius i pastís junts, però el cas es que queda bé. Un arlequí em dona la benvinguda, es l'encarregat de distraure`ns  mentre ens furten la pensió. Es crítica el mal enfocament dels cursets de l'atur, que no aprofiten per reciclar al personal desocupat, els jubilats canviaran la cua de la carnisseria per la del Servef,.... o siga no es jubilaran mai (i els que venim per darrere menys). Alguns fan productes molt barats, però després no se'ls menja ni el gat. El nou Papa renega l'arquebisbe. El pallasso-arlequí del contra remat ens somriu mentre ens clava una nova retallada. Tonet es queda bocabadat amb el tancament de Canal Nou, un dels temes estrela de les falles 2014.


Les meravelloses plantades es la versió infantil que fa el mateix artista, en la mateixa tercera secció i que s' emporta el 4rt premi ací hi ha un major predomini dels colors vius, sobre de tot de mitjan falla en amunt, amb una composició molt dinàmica que denota moviment, lo qual s`acosta al llenguatge del xiquet inquiet. 


Seguisc en direcció sud cap al carrer Verge de la Murta per on gire a la dreta cap a l'interior d'Alzira, tres carreres mes amunt a l'esquerra està el carrer Gerardo Laguia on es plantà Sant Andreu, una falla també veterana que tingué un començament infantil, doncs en eixa categoria estigué des de 1968 en el qual guanyaren el palet de la ciutat amb Pepe Mira.  El 1971, comença ja la falla “gran”, amb l`artista Gregori Sanjuan. El 1974 s'endugueren el segon premi de ninot indultat, un premi que hui ha desaparegut, però que continua en poblacions com Xàtiva o Carcaixent. En el 1975 guanyaven el 2º premi d'infantils de totes les categories. Però si en alguna cosa destaca Sant Andreu es en la Cavalcada Multicolor on s'ha endut set vegades el palet.

                                          1r premi cavalcada un any més. Font Riberaexpress
  
K té? Es el lema de l'obra infantil  que enguany ens presenta Jordi Carrascosa, d'una tetera humanitzada sorgeixen pel remat una xiqueta pastissera, amb una safata de dolços entre altres uns bunyols, l'altre remat es un xiquet que ha quedat tan a gust amb el té, que està assegut damunt la tassa llegint el llibret de Sant Andreu. Hi ha un nano que es gela dins una tassa, Té fred, un altre Té fam i no se l'acaba, hi ha un altre que Té-atre, Té gràcia el monstre de les galetes, Té calor quan pren el té, ....tota la falla es un joc amb el té, humor en pla Ortifus, el que ha posat Carrascosa que amb un magnífic guió s'emporta el premi d'enginy i gràcia de la segona secció, a banda del 5é  premi.



Mare Natura es el lema del cadafal gran de Fernando Llopís, Ferni, un dels millors artistes actuals en falles grans del panorama local, la composició del cadafal es molt semblant a la que el mateix artista utilitza en altres projectes seus, en aquest cas, a la Plaça Germanies de l'any passat, això si amb menys pressupost, car estem en secció segona, la pintura més suau en el cos central, ressalta la volumetria de la falla, el modelat es magnífic, a l'igual que la pintura, prova d'això es el 3r premi a la secció segona, feia anys que Sant Andreu no pujava al pòdium, un dels punts més fluixos crec que son els cartells immensament llargs, tot i el que guió no està mal, però això pot cansar al visitant de la falla.


Quasi al costat eixint cap al Parc de l`Alquenència, trobem la Falla del Parc,  òbviament més moderna, enguany han complit els seus 25 anys, es una falla que ha anat a més després d`uns inicis complicats amb un nombre de fallers reduït, els últims anys ha arribat a estar en el pòdium de la Secció Segona, la categoria de bronze alzirenya, però la crisi els ha fet baixar a tercera –l`antiga 2-B- no obstant continua sent una falla molt dinàmica, que lluita per gran quantitat de premis, ha destacat en el passa carrer del pas-doble on guanyà el 2007, arribant a estar en el pòdium gran quantitat de vegades. Un dels altres puntals son els seus llibrets, arribant unes quantes vegades al 2º i 3r premi d’alzira. 

                                                   2º Premi llibret format gran 2012 d`Alzira 
                                                   i 40é de la Generalitat. Font Web de la falla.

Carcassa Carassa, ha segut el lema de la falla confeccionada per Toni Pérez, el qual ha aconseguit el 1r premi a la secció tercera, així com el premi d'enginy i gràcia, la millor crítica local i el millor ninot de la secció. Observant el cadafal no es d'estranyar, te la composició amb el remat més arriscat del que porte de matí, un home major dalt un coet, que sempre que estiga volant,  d'altra banda, el remat que es la cara més visible es la que està millor acabada. El modelat es bo i la pintura encara millor. La decoració del monument està molt cuidada a l'estil de Xàtiva i la presentació de cara al visitant, millor que algunes d'especial de València. El cos central es la bola del món i l'home dalt son els alzirenys que han de deixar la ciutat per buscar feina a altres llocs, enyorant sa casa i les falles. A una escena apareix l'embolic entre els bunyols de València i les flames d' Alzira, una típic escena de cementeri on les falles jauen a causa de diversos motius, una altra escena es una part de la Plaça Major “multicultural” on s'amuntonen gents vingudes de molts llocs,.... i molt pocs alzirenys, apareix el cas del xiquet denunciat fa pocs mesos per menjar pipes. Especialment ben feta està l`escena de la carcassa i el coeter. La comissió també ha aconseguit el 5é premi de llibret a Alzira i el 56é premi de llibret de la Generalitat, el 3r premi de paelles i el 1r de decoració.


Escac i mat, es el lema de la falla infantil realitzada per l'artista alzireny Carlos March i Gomis. Un artista que confecciona el que es coneix per falles d'autor, molt personals, al cos central un gran rei, envoltat de xiquets, amb un castell al darrere. L'explicació curta, concisa i fàcil d'entendre, així dona gust. La qualitat dels ninots es manifesta, al castell podràs entrar si pagues algun “euret”, serà alguna metàfora el castell? Tota la falla esta relacionada amb peces dels escacs, al remat 3r premi a la Secció Segona, una de les millors falles d' Alzira en categoria infantil. 
Done un glop a uns sucs de fruita que porte en la motxilla, que ja comença a fer calor, deu ser prop de les 12h 30 i creue el parc de l`alquenència, autèntic pulmó interior de la ciutat, a l`altra banda m`espera la falla més llunyana des d`on he aparcat, Ausias March, la mes jove de totes, fundada el 2005 i plantant la seua primera falla el 2006, una comissió molt activa que en els darrers anys esta lluitant i aconseguint grans premis en la seua secció la quarta. Enguany han tornat a confiar en José Efrén Ibor Pansa de Sueca, que els han plantat Genialitats Alzirenyes, amb la qual aconseguit revalidar el primer premi a la secció quarta, així com el premi de crítica local a la secció quarta. El cadafal consta d`un casal d`on sorgeix un geni, com resa l`explicació a la Falla s`aclamen al geni a veure si els pot salvar, demanen menys polítics, menys sobres i més llocs on treballar. 


Els canvis de dates del concurs de teatre faller apareix representant per un pallasso, que ja no sap quan assajar. Un home amb cap de bou, representa el jurat dels llibrets que a la falla està torejant. Crítiques a la policia local, que ronda de nit....per saber si els casals estan tancats. Del geni del remat diuen que està més inspirat que algun regidor. La crisi ha fet que només poguem confiar en els bancs... del parc. Sembla que si continua la crisi, tornarem a l'epoca medieval, car el comerç de l'avinguda en picat ha caigut, i tots se'n van a comprar a l'Eroski del costat. ......la llista es interminable, es una de les falles amb millor guió de totes les visites que he realitzat i això que ja porte quatre dies veient falles, però Alzira es molta Alzira i sempre et sorprèn.
  
                                          Critica als canvis de data del concurs de teatre faller

La primera infància, es el lema de la falla infantil creada pel mateix artista, també a la secció quarta ha rebut el 7é premi. Un xiquet en un lavabo, envoltat d’objectes quotidians d`eixes primeres edats, per les que totes i tots hem passat. Es curiós que encara té base, com les falles de “tortadeta”, dels anys ’80 i més arrere, anar de ronda a veure falles, te aquestes gratificacions en format vintage. 

Gire el parc camí de la darrera falla del sector, molt a prop del centre d`Alzira, allí està la Plaça d’Alacant. Fundada el setembre del 1971, plantà la seua primera falla l'artista Pasqual Carrasquer de Sueca el 1972, aconseguint un primer accèssit –encara no hi havia seccions. Al llarg dels anys s'ha mantingut com una comissió puntera, alternant la primera i la segona secció.  Es pot dir que Sentiment faller es “la falla de l'any” en Alzira, la que més s'identifica amb el 125 aniversari. Una falla barroca però amb un cert risc al remat, una fallera es el centre del cadafal, que està mirant el cap d'un altre faller que es situa dalt, envoltant la parella diferents ocells, la composició es redona, per no dir perfecta, el modelat per a llevar-se el barret i la pintura, que podem dir de la pintura. No es estrany que s'haja emportat el 1r premi de la Secció Segona, es que en primera probablement haguera entrar en pòdium, malgrat tindre menys pressupost.


També s'emporta el Ninot indultat, una referència a la família fallera que els seus artistes els Germans Parra han retratat a la perfecció. Em quede embobat com un idiota mirant la falla, però també crítica com el mal del picut, la polèmica entre el tratge negre de panderola, que arriba a Alzira a finals dels ’60 i el tratge de torrentí, també apareix el curs per tirar coets o un ninot fava que vingué de Castelló que com no li aprovaren l`ERO, tancà la televisió, que acompanya a l`escena on una dona que està fent costura, veu un ganivet clavat en el televisor. Com diu un cartell estava manipulada i port tots maltractada, però la gent la volia, per l`oratge i l`alqueria. Fins i tot la gespa, amb taronges soltes, fa joc amb els colors suaus de la falla, m`agradaria equivocar-me però falles com estes no se`n fan tots els anys, tant de bo m' enganye. Per cert setmanes més tard tots ens assabentarem que també havien guanyat el primer premi al passa-carrer del pas-doble del dia 19 per la vesprada, enhorabona! gran temporada.

                               Detall del grup indultat Alzira 2014 homenatge 125 aniversari

Un viatge a l'espai també dels germans Parra artistes locals que habitualment son especialistes en infantils, ens ofereixen un projecte del seu estil, amb una composició dominada per dos ninots principals, tot i tendir al barroquisme no hi ha horror vacui, com passa amb altres artistes de la ribera, especialment a l'especial d`Alzira. La part frontal de la falla presenta ninots més menuts, a l'antiga podríem dir, això sí perfectament modelats i amb una pintura marca de la casa, en canvi a la part posterior hi ha major grandària en alguns ninots i també colors més vius. Però es sols alguna excepció per que tot el xicotet guarda gran coherència, que li dona el primer premi de la secció segona infantil, així com el millor ninot de la secció, un ninot jugant amb un planeta com si fora un baló amb els peus. Per cert recordar que fa 25 anys, l'any del centenari, s'endugueren el ninot indultat infantil. 

La propera falla?  En una altra crònica, que en aquesta ja ho teniu bé, això si, continuem per Alzira, però descobrint nous sectors, i descobrint més històries i anècdotes de la increïble illa del Xúquer, que jo quasi batejaria com l`illa de les falles. La capital fallera de les comarques, sense dubte. Fins una altra!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada