Tradueix

divendres, 7 de març del 2014

UNA CRIDA BERLANGUIANA, FARÀ QUASI UNA SETMANA

El passat dissabte 1 de Març es celebraren a Algemesí i a Alzira les Crides Falleres que donen inici a les Falles 2014, com de moment la tecnologia no ens ho permet als humans, no va ser possible el fenomen de la bilocació[i], que ja ens haguera agradat , però ni som paranormals ni som sants-de moment-  que li anem a fer!
Acompanyat pel meu company d`aventures, el director de La Veu d`ALGEMESÍ, vaig accedir prestament a la Crida algemesinenca, a l`arribar a la seua magnifica Plaça Major, hi havia fallers, falleres, públic en general i una pantalla gegant que li donava a l`acte un toc molt futboler i modern.  Amb puntualitat suïssa arribaren les respectives Corts d`Honor, major e infantil, que foren rebudes amb aplaudiments entre un passadís de gent-sobretot de delegats de Junta Local Fallera- que allò mes que falles semblava la part final d`una etapa de muntanya del Tour de França, amb un aire de ponent terrible, si ho sé, es per que servidor també estava en el passadís i no ho vaig poder evitar car el fenomen em va captivar.


No obstant semblava, que la resta de “corredors” encara no arribava,  efectivament un quart d`hora més tard apareixia flamant l`excel·lentíssim, que anava repartint efusives salutacions a tort i dret. I es que algunes comissions encara estaven venint, en fi, que açò es la Ribera i les coses no es fan com a València, per a bé i per a mal.  Quan ja per fi estàvem totes i tots,  les nostres aplaudides corts tornaven a fer la segona entrada, a mi per un moment em va recordar l`entrada de la Mª de Déu en Setembre, que entra al cap de tres intents.....però no, amb dos hi hagué prou. I nosaltres cap amunt amb ells, per primera vegada en ma vida entrava al Saló Noble de l`Ajuntament d`Algemesí, una estança preciosa per cert, sessió de Fotos i preparació del protocol.

Foto cedida pel servei de premsa de l`Ajuntament d'Algemesí.

Després del breu descans i seguint les directrius del delegat de protocol de Junta Local, com es tradicional a la ciutat, les membres de la Cort d`Honor van anar eixint d`una en una saludant al públic assistent i nomenant a la seua comissió. –Bona nit Nou  Mercat, Bona nit Crist de l`Agonia, Bona nit Plaça del Cid, etc,...i així fins les deu comissions,  finalment les falleres majors major e infantil, aparegueren en escena amb el no menys tradicional -Algemesí voleu falles? Amb una resposta afirmativa i massiva a tota  la Plaça. I es en eixe instant quan l`excel·lentíssim amb un discurs que recordava a Pepe Isbert en Benvingut Mr.Marshall, como alcalde vuestro que soy, os debo una explicación.... i es que la escena era berlanguiana total, perquè a la plaça trobàvem personatges propis d`altres films com la escopeta nacional –en aquest cas local- que podrien identificar-se en els principals líders de l`oposició al mes pur estil Sazatornil, camuflats entre els fallers, per a que veure si aquests li donaven l`esquena a l`excel·lentíssim quan començara a parlar, ja que l`ambient s`havia tensat un poc la setmana anterior pel canvi sobtat de dates del calendari local faller per part del consistori,[ii]i ací acaba el berlanguianisme, o no! Perquè amb la promesa  d`una nit del Foc inèdita a la ciutat d`Algemesí en unes Falles, per al proper 17 de Març, es calmaren els ànims i es que ja ho deia Blasco Ibàñez, que per a guanyar unes eleccions a València, es necessitava bona organització, una bona banda de música i gran dosi pirotècnica –tampoc imagine a les masses demanant un concurs de llibrets o de teatre faller en València, encara que a títol individual algunes i alguns si que ho voldrien, perquè em consta


Amb la entrega de les claus de la ciutat a les dues falleres majors, que per cert parlaren molt bé als seus respectius discursos, donava començament un castellet que posava punt i final a l`acte. Però tot això son anècdotes mes o menys divertides, en definitiva com diria el propi Don Luís, -jo pensava que el mes fotut de la meua vida havia segut la censura de Franco, i no, el més fotut havia segut perdre la memòria- i efectivament tot l`esdevingut es purament anecdòtic, com també ho va ser que servidor i el company de La Veu d`ALGEMESÍ, estiguérem una bona estona pujant i baixant escales de l`ajuntament a la Plaça i de la Plaça a l`ajuntament i es que aquell ventet de ponent ens transformà també en berlanguians aquella vesprada-nit.  I si, en efecte ningú absolutament NINGÚ, de forma oficial o extraoficial se`n recordà que aquella vesprada feia 40 anys que es celebraven falles de forma consecutiva a Algemesí....seria el vent de ponent? Ai senyor, quin final mes austrohungaro!


Bones Falles.


1Consultar Bilocació en viquipèdia: http://ca.wikipedia.org/wiki/Bilocaci%C3%B3


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada