Tradueix

divendres, 6 de maig del 2016




El retorn.... des de les cendres


Ara fa just dos mesos, Corredor de Falles hauria de haver complit dos anys exactes. Les falles des del punt de vista de les comarques i del territori, no podien quedar orfes. El món real, no obstant, de vegades ens pega dos galtades -o més- i ens col·loca davant la realitat, que sovint com va dir Stallone en seua sisena seqüela  de la saga Rocky “No és sempre alegria i color, sinó un lloc terrible i per molt dur que sigues, es capaç d`agenollar-te a colps i tenir-te sotmès permanentment si no li ho impedeixes”.

Mamó considerable que xupla de la soca mare

Problemes de tot tipus afloraren en una tardor i un hivern, que si en lo personal i familiar, foren de difícil trànsit, complicant les coses, fins el punt d’obligar-me a tancar temporalment el blog; resultaren convulses a nivell general amb grans canvis socials i polítics, que no econòmics –els innumerables casos de corrupció i el seus posteriors processos judicials, s'equiparaven a la tasca agrícola de l`arrencada dels mamons (xicotetes branques inservibles que només fan que xuplar saba de la soca, llevant-li aliment a la resta de branques)....ara vorem lo que tarden en aparèixer nous mamonets!

La cremà un ritual sa i necessari.... sempre i quan es complisca el rite de la renovació. Cremà de La Ribera Maia de Ernesto Cimas Ribera, Falla Ideal Terrassa 6é premi de les falles d`Algemesí 2015.

L’esperit faller es basa en l`etern renaixement de les cendres, esperit pel qual he volgut guiar-me en els moments més durs i que a les acaballes de l`hivern, amb una certa millora –que no recuperació- del meu entorn, em decidiren a tornar a fer un gran recorregut faller, de poble en poble i a València, com els artistes Ceballos y Sanabria en la municipal infantil de barri en barri -els haurà inspirat la visió territorial de Corredor de Falles? A la cremà de les falles, succeeix l`estació de la floració que inunda amb la seua flaire l`atmosfera, perfumant un ambient desencantat i sòrdid que ja es prolonga mes de huit anys, com les aigües podrides d`una bassa per on no flueix el líquid element. 


Aigües netes per a una bona saó son les que ens calen.

Fent una altra metàfora agrària, ara  amb el rec a manta, tinc la confiança que son pocs els anys que falten –potser fins i tot mesos- per a que a l'obrir les paletes de la sèquia torne a córrer l`aigua. Com eixes flors que anuncien els futurs fruïts, renaix Corredor de Falles, amb un mateixa missió, la de donar a conèixer i dignificar les falles, no pel seu volum ni pressupost, sinó pel seu arrelament al territori, ja siguen d`un determinat sector de ciutats com València, Alzira o Sagunt, o d`altres juntes locals de les diverses comarques del País Valencià, des de Benicarló fins a Benidorm o Elda, les falles germanes de Balears, de Catalunya, de Múrcia, d`Andalusia, etc,...fins i tot les argentines i resta de família americana a l`altra banda de l`oceà, sense oblidar les fogueres d`Alacant o les de Sant Antoni, que sense posseir la vessant satírica, formen part de la família de festes valencianes del foc.

Hi ha vida més enllà de Google....o de Facebook. Capçalera de Yandex


Els canvis també arriben a Corredor,  el disseny ha segut vectoritzat per a que els seguidors/es puguen tindre una millor referència visual. Un altre canvi es l`entrada de Corredor de Falles en VK o BK, més conegut com el facebook rus,-no només es la xarxa social més utilitzada en el país més extens del món, sinó també en molts del seu voltant, com Bielorússia, Ucraïna o Kazakhstan, te una presència cabdal als països eslaus de l`Europa de l`Est i fins i tot, una presència considerable en altres d`Europa occidental. Amb més de 350 milions d`usuaris, és la principal xarxa social europea. L’ingrés a VK, suposarà la indexació en un cercador com Yandex o Яндекс, principal cercador europeu –recordeu que Europa arriba fins els Urals i que Google es occidental però no europeu.



Falla infantil de Riola (Ribera Baixa)  2014. Les falles "de poble" eixes grans desconegudes....encara.


Corredor no podrà fer sempre voltes per etapes, amb més de 250 falles al llom les quals a més a més no estan situades totes a una ciutat, sinó en més de mitja dotzena, des de València fins a Xàtiva. La pròpia biologia, les obligacions laborals, familiars, malalties, etc,...faran amb tota probabilitat baixar eixe ritme en el futur. Tampoc tindran un ordre cronològic com han tingut els dos primers anys. Davant eixe escenari, la prioritat seran les falles de les comarques, ja que a València afortunadament hi ha molts Corredors, però no a les comarques. El que no mancaran seran les notícies d’esdeveniments de qualsevol lloc del planeta faller, especialment relatius als cadafals, les lletres i les arts falleres. 


                 Una dècada del primer blog de falles mereixia un xicotet homenatge, este home ens "desbrossà" el camí                                          a altres que vinguerem darrere: enhorabona Xavi! Via Blog http://www.malaltdefalles.com

Arribats a aquest punt vull felicitar a Xavier Serra, pels deu anys de camí amb Malalt de Falles, una dècada de treball, llaurant digitalment per les falles, que ha inspirat el naixement de posteriors projectes com el que jo duc a terme, gràcies per desbrossar-nos el camí! D’altra banda vull demanar disculpes a tots els seguidors/es que durant huit mesos han esperat pacients la meua tornada, especialment a totes les comissions, artistes, etc,... que m`han fet arribar algun correu el qual no he pogut contestar abans, a tots demane disculpes, així com el capítol de col·laboracions literàries de les diferents comissions amb les quals enguany no he pogut col·laborar. 


     Detall de La falla del sol naixent de Rafa Ibañez. Aconseguia el 1r premi de la Secció Especial de les Falles d'Alzira 2015 per a la Falla el Mercat. Esta i moltes més, no restaran en l'oblit i aniran en la secció Cróniques d'ahir



La majoria de cròniques de poblacions de la Ribera Alta i Baixa del 2015, quedaren sense escriure, però no restaran en l`oblit perquè en el futur seran exposades en una secció anomenada Cròniques d`ahir, on es donarà relació dels cadafals plantats en Alzira, Carcaixent, Algemesí, Albalat, Sueca i Cullera en el passat exercici, un any lamentablement molt superior en cadafals al 2016, on hem vist com no només han baixat els grans volums dels anys de l`abundància, sinó  fins i tot amb un descens de qualitat alarmant en totes les categories, de forma molt xocant en la especial i primera de la ciutat de València. 

                                   Detall de l'esporgue o poda, metàfora de tot el que portem desde fa quasi deu anys. 

Sembla que de moment els canvis socials i polítics, no es tradueixen en econòmics, que al cap i a la fi son els que esperen les persones, sobretot les que més han patit la crisi, sí bé la Comunitat Valenciana registrava un 24’4% d`atur l`abril del 2015 i ha baixat cap a un 21% en Abril del 2016, ho ha fet amb treball precari, subocupació, contractes temporals, treball submergit i ja en últim extrem amb l`exili econòmic de centenars de milers de valencians amb una, dues o més titulacions universitàries. Les aigües eren turbulentes, i .....tampoc corren ara massa, -hem perdut el sistema bancari valencià, el sistema audiovisual, no ens deixen ni el dret civil valencià, l'atur es galopant, etc,...-  el que si corre és el temps que consuma la tragèdia que pateixen molts valencians, alguns d`ells fallers i altres per desgràcia ex-fallers.



                      

                                                Portada de la IIIª edició en el mateix 1916.  Via Todocolección.

En un any on tothom celebra el 400 aniversari de la mort de Miguel de Cervantes, a qui admire profundament, tant per la seua trajectòria literària com vital- no tingué massa sort a la vida, va morir sense cap reconeixement i quan havia de donar la cara com a Lepanto, la donava- ni la Generalitat ni l`Ajuntament de València han oficialitzat el centenari de la primera edició de Los cuatro jinetes del Apocalipsis  de Vicente Blasco Ibáñez el passat 16 de Març de 1916, en plenes falles. Aquesta novel·la tenia com a teló de fons la Gran Guerra o 1ª Guerra Mundial, on es relatava per exemple la terrible Batalla de Verdún, la qual també fa enguany el seu centenari.

Només el programa Saber y ganar és feu ressò el passat 11 de març, en plenes falles  via RTVE http://www.rtve.es/television/20160311/cuatro-jinetes-del-apocalipsis-blasco-ibanez/1317500.shtml

La ja centenària novel·la de Blasco, fou el llibre més venut a EEUU el 1919 segons Publishers Weekly, després  adaptada al cinema el 1921 i el 1962, però enguany a València  hi ha hagut un silenci sepulcral, a nivell espanyol tant sols el programa Saber y Ganar de RTVE en va fer ressò.. Meninfotisme o ignorància? Tampoc ha aparegut a cap cadafal, ni la novel·la ni la Gran Guerra, constituint un oblit clamorós. En fi, tant de bo les de 2016 hagen segut les últimes falles de la crisi, o almenys no patim més esporgades dels nous encarregats -els amos viuen a Madrid o a Brussel·les o fins i tot a Washington, no ens enganyem- per que queden poques branques per tallar, seguirem llaurant en el solc amb l`esperança que el futur ens reserve millors collites i si tornem o ens tornen a fer caure........... ens alçarem com l'au fènix!


    El taller de Palacio i Serra va patir un incendi que destruí totes les falles que estaven construint per a l'exercici 2011, una de tantes era la de la Falla el Mercat d'Alzira que havia guanyat el palet el 2010 i optava a repetir triomf. Paradoxalment de la desgràcia va sorgir una obra única, que mai s'havia vist a Alzira ni a la Ribera Alta....i que ja no s`ha tornat a vore. Sovint de les dificultats sorgeix el millor de les persones. Foto propietat de El Seis Doblehttp://www.elseisdoble.com/vernoticia/7421/la_falla_el_mercat_dalzira_renaix_de_les_seues_cendres 



                                          

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada