Tradueix

divendres, 22 de febrer del 2019


CRÒNIQUES FALLERES    2018

200 aniversari del naixement de Blai Bellver. Del casc antic de Xàtiva al modern eixample en plena recorreguda. Històrica victòria de la Falla Raval, 31 anys després. 



Falla Raval. 31 anys d'espera que han pagat la pena, per a tornar a rebre el palet a la millor falla de Xàtiva.


Deixava definitivament la part nova de la ciutat i les ensordidores xarangues que animaven la tradicional recorreguda de les dèneu comissions xativines al arribar a la plaça de la Trinitat, amb dos cadafals no tant guarnits com en altres ocasions, però igualment acollidora i bella. José Angulo que ja havia aconseguit un indult a la plaça havia plantat A la cerca de l’au perduda , la manca de volum era compensada per una ornamentació que traspassava els elements decoratius habituals i aprofitava materials com macetes o gots de cafè per a crear ninots alternatius al modelat a l’ús. Del modelat naturalista només es pot dir que poc però bo, sobretot uniforme i jerarquitzant la figura del iaio, front les dels xiquets. La pintura ja de per sí pastis, era més suau quan més s’acostava al remat, on el blanc de les cigonyes neutralitzava possibles foscors cromàtiques. La Falla Cid-Trinitat rebé el 2º premi i el 3r d’enginy i gràcia de la secció segona infantil.


Oficis era el lema de la Falla Cid-Trinitat obra del Mestre Major del Gremi d’Artistes Fallers de València, José Ramón Espuig, la composició restava espai a les escenes per a donar-li major rellevància al cos central remat, contra remat, etc,.. la disposició dels elements ja de per si creaven una perspectiva que augmentava amb la ornamentació i omplia la plaça. Si la part posterior tenia menys escenes es disposava una escena amb bastida que feia la doble funció d’extensió del cos central i d’escena. El modelat tot i ser naturalista satiritzava escenes quotidianes d’alguns oficis com la del llanterner amb els monstres del lavabo, òbviament més histriònics que la resta de ninots.


No eren aquelles hores nocturnes, les ideals per a observar la qualitat de la pintura, però era evident que dominaven tonalitats neutres com el crema, el groc, el beix, etc,...la majoria càlides, que juntament amb la decoració on el groc de la arena tenia un paper important eren imperants. Els antagonistes cromàtics eren el blau del mono del llanterner i altres espais més xicotets, sobretot a la base, on uns paraigües blaus acer i el verd de la decoració de base gelaven un conjunt més càlid que neutre. Fins i tot els taulells de la decoració que eren utilitzats per a fer de faristols dels cartells dels versos, entraven en el joc cromàtic. Magnífica ornamentació que rebia el 2º premi i ajudava a que el cadafal aconseguirà el 3r premi de la secció segona. 

Descobriu el llibret de la Falla Cid-Trinitat de les Falles 2018 amb la portada de l`artista local Paco Roca:  





Continuava pel carrer Montcada passant junt al Museu Faller per a girar a l`esquerra pel carrer Mossèn Urios de reminiscències falleres dels ’30 als ’50 fins arribar a la Plaça del Mercat on Venancio Cimas i Francis Guerrero havien plantat Tindre pardals al cap en un marc incomparable, com la majoria dels que omplin el casc antic de l’antiga Saetabis Augusta. Feia anys que no es plantava un cadafal d`un volum tant important com el present, el cos central no podia ser més eloqüent, una dama amb pardals en el cap, en el sentit més literal de la paraula. I es que excepte la citada dama, no hi havia cap esser humà més representat a la falla, tots, absolutament tots els ninots eren pardals, des dels que figuraven al remat, fins els de les escenes com els polítics que parlaven com lloros, el pardals de dalt que caguen als de baix, dos pardals caçadors, etc,... un cadafal molt ornitològic que tenia una estructura molt triangular, senzill i efectiu amb un remat un poc inclinat i voluminós, recursos més que suficients per a crear un gran efecte visual.


Al més que satisfactori treball de fusteria, s’afegia un modelat més polit que en altres ocasions i com ja he esmentat molt compacte respecte al guió, a l’equilibri de la configuració i de cadascuna de les figures, calia afegir una pintura en perfecta combinació dins de cada figura i respecte a les demés, el millor exemple el de la figura central on es veia el contrast entre el verd turquesa o el blau del barret i ocells, front el groc del vestit, el qual era acompanyat d`un vistós estampat, mentre que el bust es deixava quasi blanc, com a espai cromàtic neutre a cavall de dues zones cromàticament oposades. Cal insistir en el detallisme dels acabats de cadascuna de les escenes. La Falla El Mercat rebia el 1r premi de la secció Tercera i el 2º a la millor escena de falla.


Ratolins com la germana gran també anava d`animals, però ara més xicotets, obra dels mateixos artistes Venancio Cimas i Francis Guerrero, tenia unes dimensions reduïdes, però un modelat naturalista on destacaven els grans ulls dels mamífers rosegadors que en certa forma els humanitzava, alguns eren ben coneguts com el ratolí Peris de la nostra infància, que sempre apareixia quan se’ns queien els dents de llet, el simpàtic mexicà Speedy Gonzalez o super ratolí. Pintura adaptada a la veracitat dels personatges com en el cas del ratolí mexicà, tenia un marc cromàtic propi, on abundaven els colors pastís complementaris marronosos i groguencs. La Falla el Mercat rebé el 7é premi de la secció tercera infantil.



La meua particular recorreguda individual continuava pel carrer Matilde Ridocci, passant després al gremial Corretgeria, desembocant en la Plaça Santa Tecla i enfilant cap a l’esquerra cap amunt pel carrer de les Animes fins l’emplaçament faller a major alçada de la ciutat, el de la Falla Sant Jordi. En primer lloc em dirigia a Xàtiva en festes del carcaixentí Enrique Oliver, un recorregut per la Fira, les Falles o la Setmana Santa Xativina, que apareixien representats junt al castell, una font gòtica i una al·legoria de la ciutat. Composició massissa, amb sorpreses agradables com un modelat que deparava el millor ninot de secció. La pintura mostrava un equilibri entre colors càlids molt suaus com l`ocre o el beix, front freds d’igual condició, com el verd poma o el blau blauet agrisat. Rebé el 5é premi de la secció segona infantil.


 2018 estava sent un any de reviscolament faller del casc antic, no hi havia dubte, Xàtiva Veneciana ho confirmava, la voluminosa composició estava formada per dos caps que emergien d`uns antics edificis, coronant un dels caps dos personatges carnestoltencs. A banda hi havia un altre personatge venecià que de forma molt ambigua ocupava tant el lloc d’un ninot d`escena com d`un contra coronament. La distribució de ninots no havia estat feta a la babalà, omplint la no tant espectacular part posterior i deixant més espais en la frontal. Les escenes com els dos caps, mostraven les picabaralles internes entre les dues grans festes locals, la Fira i les falles. Tot i que els ninots corresponien a motlles diferents, la seua unitat temàtica ho amalgamava tot, fruit d’una bona connexió entre modelat i guió, modelat cal dir prou notable i molt regular per tots els espais del cadafal, que al tindre un guió de carnestoltes tenia l’avantatge de poder introduir caricaturitzacions i no trencar l’harmonia general. 




Triple contrast cromàtic als caps del cos central, color càlid roig teula o carmesí en el superior, amb cara emblanquinada i cinta daurada front el color fred blau turquesa, amb cara marró beix i cinta platejada. Segell de qualitat del seu artista, vertader Tamany i Color. Els dos personatges del coronament també tenien un contrast verd -groc, que continuava eixa dinàmica dicotòmica. Descriure el treball dels detalls de cadascun dels ninots de les escenes seria fútil, millor contemplar les imatges, per posar una pega en l’apartat, potser haguera segut beneficiós ornamentar la base amb pedra blanca per il·luminar més, però era difícil combinar-ho amb els espais de pedra blanca i blava que es situaven enmig la gespa. La Falla Sant Jordi s`emportava un 1r premi de la Secció Primera amb sabor a Especial, gràcies al treball del taller de Juane Cortell.

Descobriu el llibret de la Falla Plaça Sant Jordi de les Falles 2018, premi 41 de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport:



                                                              Llibret Falla Sant Jordi

  

Continuava encara un poc més amunt pel carrer Blanc, per a baixar posteriorment per l’estret carrer Cantal Gentil, continuava pel carrer Caputxins fins que girava a la dreta pel carrer Germans Blasco Acevo des d`on aguaitava la Falla Sant Feliu. A mesura que baixava -per que en Xàtiva pujar i baixar carrer és literal- no només veia més a prop la falla, sinó també el seguici de comissions que havia vist al pla i tornava a contemplar a la part alta. Mentre passaven em vaig concentrar en la infantil Desitge amb temàtica sobre els anhels dels més menuts, els reis mags coronaven un cadafal que semblava una muntanya de regals, al rodar-la vaig observar com també apareixien una parella de iaios.


Composició de base rodona, on destacava el coronament on dos del tres caps semblaven units al primer per sengles sacabutxos, del modelat destacava el tractament uniforme dels trets facials, especialment uns grans ulls rodons que tenien absolutament tots els ninots. La pintura és un apartat -almenys per a un servidor- difícil de valorar per la nit, però hi havia uns colors vius ben equilibrats, destacant els càlids grocs i el neutral blanc per davant, mentre que per la part posterior emergien els rojos d`una banda i els grisos per l`altra. Tot un luxe contemplar aquella falleta de Manolo Blanco que aconseguia el 2º premi de la secció tercera infantil.


Vaig haver d’esperar un poc al trànsit de comissions en plena recorreguda, per tal de visitar Desencantats. La Falla Sant Feliu mostrava un cadafal amb uns elements ben separats del seu cos central, tot i que al disposar d`una alçada  considerable, no resultava dissonant, almenys a mitja i llarga distància. Cadafal d`escasses escenes, estava format per ninots de mida gran, com dos laterals que de lluny feien les vegades de contra coronaments, de nou eixe joc compositiu amb Ninots Reversibles. Superficies planes extenses al cos central que eren omplertes per colors que anaven del blau fosc al groc daurat, dibuixos que simulaven formes vegetals, filigranes, etc,...atorgaven un aspecte sobrenatural a aquell estrany esser que presidia la falla, coronat per una lluna, també d`aspecte inusual.


Més tosca era la policromia dels ninots que feien les vegades de contra coronaments, però això sí, tota la falla tenia en comú una tonalitat de colors foscos, fins i tot els càlids, a la part de darrere es compensava la foscor absoluta del cos central i coronament amb el color blanc neutre dels ninots de les escenes. Senzilla però efectiva la solució de posar arena a la base, per a compensar la foscor cromàtica. En resum gran actuació del taller de Juane Cortell Dasca en el casc antic de Xàtiva, tant amb Sant Jordi com ara amb Sant Feliu que s’emportava el 1r premi a la millor escena de falla i el 3r premi de la Secció Tercera. 


Era hora de seguir pel carrer Ventura Pasqual fins arribar a la plaça d’Almàssera per a seguir a continuació per l’estret carrer de la Cantereria que em duia a la Font de Sant Roc, punt habitual on recuperar forces en una ciutat amb una gran quantitat de sorgiments d`aigua. M`endinsava pel carrer Sant Roc i quan arribava a la Plaça de Sant Joan ja escoltava el remor de les xarangues que anunciaven que la recorreguda estava propera. En efecte les comissions brandien els seus estàndards a les escales de la Parròquia dels Sants Joans revivint l’entrega de premis de l’albereda de Sant Jaume. I com hi havia molt de rebombori em vaig dirigir primer a la falla infantil del Raval Superfragilisticoespialidoso.


Basada en la pel·lícula de Mary Poppins la composició s’ajustava a la pel·lícula fil per randa, és a dir, unes cases com a base, amb Mary Poppins coronant-ho tot junt al Sr. Dawes, que feia les vegades d`acompanyat i contra coronament, també feia eixa funció una xiqueta pujada a un pal. Les denses e impenetrables tanques no deixaven moltes possibilitats per a fixar-se en el modelat a consciència, per la qual cosa no vaig poder observar bé un aspecte fonamental. L’eix cromàtic més important anava del rosa al morat, passant pel violeta, el resultat era una bona transició de colors però també certa pobresa pictòrica, ja que vista des de lluny semblava un pel monocolor. Malgrat tot la Falla Raval aconseguia el 2º premi de la secció primera infantil de la ma de Alfonso Almiñana.  



Aclarida un poc la plaça, em disposava a admirar la gran sorpresa de l`any que havia traspassat les fronteres de la Costera: S’obri la veda, obra de l`alzireny Fernando Llopis Torres  relatava com un caçador ajocat en el seu cau observava atent els moviments de la seua presa, tant i tant bé camuflat que se li havien posat al cap, una girafa, un parell de mones, un gall d`indi, un esquirol, una serp i un papagai que creaven un coronament obert en forma de lletra M molt espectacular. Una composició espectacular que estava flanquejada per diversos animals de gran mida com un rinoceront, un elefant, diferents ossos,etc,....la falla era espectacular se la mirara per on se la mirara, la pendent de la plaça ajudava en la percepció.


La cohesió temàtica era total jugant amb el lema i barrejant el termes cinegètics amb els de la política local en un any previ a unes eleccions locals, els diversos animals eren comparats amb la fauna política socarrada atribuint-los les mateixes característiques que les del animal en qüestió, en escenes com la del galliner polític, fins i tot apareixia el cap de l`alcalde eixint d`un ou o fotografies de bona part del regidors. El modelat era fortament caricaturitzat i fins i tot en ocasions com en el coronament arribant a generar sensació de moviment, amb torsions i mirades de reüll que creaven un quadre molt proper al còmic a més a més amb l’afegit de l`equilibri en una composició on el coronament tenia una base prou més reduïda que el propi cos central.



La falla tenia una espectacular composició, com feia molts anys no és veia a Xàtiva en la màxima categoria, el modelat també estava entre els millors i una treballada crítica local com demostraven els versos explicatius escrits en un valencià viu com el que encara es sent a la Costera. Les perspectives eren positives però mancava un aspecte: la pintura. Sense arribar a les cotes d’espectacularitat de la composició, travava la identificació amb models naturals i les necessàries harmonies cromàtiques entre tonalitats fredes i càlides. El mateix cos central en un discret segon plànol mostrava una suau oposició entre color rosa carn i diferents verds vegetals com el verd falaguera o el verd heura. Al coronament el joc cromàtic oposava el groc ataronjat de la girafa amb els verds pastís o malaquita d`alta lluminositat -cal dir que malgrat ser de nit, la falla estava molt ben il·luminada- un joc cromàtic no tant visible a primer colp d`ull era el format pels tons marronosos de les mones i l’esquirol front el blanc del pardal de la part superior del remat.


Si es rodava la falla, es descobrien altres parelles de colors, però els verds eren part intrínseca tant amb els marrons com amb el rosa de la gran escena dels flamencs o amb grans figures grises com un elefant i un rinoceront. L’artista alzireny Ferni feia història en una comissió amb antecedents en una falla plantada en 1936 i que tingué una època daurada des de mitjans dels ’70 fins a finals dels ’80 amb Manolo Blanco i Paco Roca que fou el darrer guanyador del 1r premi de la Secció Especial el 1987 fa 31 anys amb Renaixement. La Falla Raval obtenia 31 anys després   el 1r premi de la Secció Especial, el 9é de la seua història, junt al 2º d`Enginy i Gràcia, el 2º de Crítica Local i el 3r millor ninot de la Secció Especial. En calent no em vaig adonar de la importància del fet, però després revisant el llibre Quadern de Falles de Ximo Sánchez vaig entendre que la comissió era una de les grans en la classificació històrica xativina.



Em separava de nou de l`ambient de la recorreguda baixant per la Plaça del Pintor Tudela fins el carrer Argentería per on continuaria baixant un bon tros fins el carrer Portal de la Granja on trobaria la Falla Sant Jaume que portava per lema Benvinguts al cel, cadafal senzill de poc pressupost, que no obstant comptava amb un esquema d`escenes de base, cos central i coronament. Destacaven la partició del cos central en dos cossos i la proporcionalitat a xicoteta escala que li donava bellesa plàstica. El modelat propi del taller de Xavier Herrero, inconfusible amb caps lleugerament desproporcionats que li donaven als ninots un aspecte infantil i uns ulls també descomunals i molt expressius. Pintura amb colors neutres com el beix, el crema o el blanc dominaven la majoria del cadafal que tenia pocs colors freds, com el morat o el verd clar estratègicament disseminats per tota la base de la falla. Cadafal senzill però sense errades destacades en cap aspecte, sumava una crítica local homogènia al conjunt. El jurat els atorgà el 3r premi de la Secció Tercera. 

                    Descobriu el llibret de la Falla Sant Jaume de les Falles 2018


                                                         Llibret Falla Sant Jaume






La patrulla canina era la falla infantil de Sant Jaume obra de l`artista Carlos Tudela. Íntegrament dedicada als dibuixos animats del mateix nom, tenia una estructura ben curiosa de base pentagonal amb els personatges conduint els seus vehicles amb una torre central com a cos central d`on penjava literalment unida per un sacabutx una de les protagonistes canines. El modelat em va cridar l’atenció per la uniformitat dels rostres, especialment dels ulls dels protagonistes, fins i tot semblants entres els gossos i l’únic humà present. L’altra característica comuna era la mida dels ninots, que aproximadament era la mateixa per a tots. La pintura mostrava uns colors vius tant càlids com freds, que els feien atraients per a llegir els cartells explicatius. El cadafal rebé el 3r premi de la secció tercera infantil



Vaig continuar per la Plaça Sant Jaume, per a seguir per l’estret carrer Taquígraf Martí que a banda de les corbes, també seguia un lleuger ascens, que es tornava més pronunciat en arribar a la Illeta de Sant Miquel. El que també és augmentava era el so d`una remor que resultava ser... efectivament, la recorreguda! Una vegada més, però en aquesta ocasió amb nombrós públic que em va impedir fer una foto frontal decent de la Falla Espanyoleto que enguany portava per lema El llenguatge dels sentiments un cadafal amb una estructura més horitzontal que vertical, amb molt de moviment i amb un coronament en una posició anti anatòmica cap per avall que destacava dins de l`apartat compositiu.



Gran escena oberta principal composta per tres balladors russos que eren reinterpretats com els components del govern municipal. I també una escena amb molt de moviment a una muntanya russa amb tres personatges, situada a la dreta del cos central, a mode de contra coronament o escena comodí polivalent. Poques escenes més ocupaven una falla que no anava sobrada d’elles, que d’altra banda estaven molt ben distribuïdes. En una composició tant oberta, el modelat quedava molt visible, però això no és un problema per a les falles i fogueres sorgides de la Factoria de Pere Baenas, amb una combinació de naturalisme amb tendència a línies planes més abstractes, però també a ninots molt dinàmics amb altres més estàtics, característica aquesta que connectava molt amb la temàtica de la falla. 



Al modelat el recobre la pintura, que al ser fosca no lluïa tant com de dia, però manifestava com s’havia disposat un espai important de color neutre, blanc, crema, beix, etc,... enmig de superfícies de color morat, diferents tonalitats marronoses, cafè, llautó, etc,... també l`escena de la muntanya russa presentava tonalitats molt fosques i la base ajudava en part per la pedra blanca, però no del tot, per que també hi havia gespa i eixa tonalitat verda, no ajudava a il·luminar un cadafal molt ben pintat, però fosc. Un darrer punt decisiu, eren  els versos explicatius que connectaven perfectament les figures representades amb el lema i el guió triat. El jurat els va atorgar el 2º premi i el 1r d`Enginy i Gràcia de la Secció Especial de Xàtiva

Descobriu el llibret de la Falla Plaça Espanyoleto de les Falles 2018, 3r premi de les falles de Xàtiva i 17é premi  de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport:

                                                     Llibret Falla Espanyoleto



Amb base rodona i una composició piramidal tronco cònica es presentava La primera vegada  de Ramon Olivares, que malgrat les tanques que l’envoltaven s’endevinava com una de les més voluminoses de la seua sèrie en l’emplaçament. L’estructura mostrava una concentració i superposició de figures en l`eix central vertical que s`elevava fins el coronament i un desenvolupament de les escenes amb una major obertura d’espais. Les omnipresents cigonyes feien les funcions de coronaments i contra coronaments. Domini del modelat naturalista d’expressió continguda, amb alguna excepció més caricaturitzada a les escenes de la base. el modelat connectava amb el lema per detalls com la direcció d`altres ninots, com una cigonya o un xiquet més major cap al centre de la falla: el nadó.


A la temàtica infantil li corresponia un cromatisme basat en colors pastís com el rosa i el violeta però també i en menor mesura colors freds com el verd persa o maragda o el blau ceruli. Al domini de les tonalitats càlides calia sumar-li els neutres, sobretot blancs de les cigonyes però també d`altres xicotets elements i de la decoració de la base, que combinava la pedra blanca amb la gespa, decoració que aconseguia que durant el dia, la foscor dels marrons del cos central, no resultaren tant foscos. Respecte el guió mantenia una vessant més formal al cos central que a les escenes on recreava situacions quotidianes de tot tipus, moltes de tarannà humorístic. La Falla Espanyoleto rebé el 3r premi de la Secció Especial Infantil de Xàtiva.


De nou deixava enrere l’ambient festiu de la recorreguda, baixant per la pendent de la plaça d`Espanyoleto, passava veloç per la Plaça de la Bassal, antic emplaçament faller de gran anomenada sobretot en la IIª República i enfilava el comercial carrer Sant Francesc fins arribar al Portal de Sant Francesc antic portal d`entrada a la ciutat junt a la Basílica de Santa Maria, allí quasi junt al monument que recorda als sacrificats maulets que donaren la seua vida per Xàtiva s`erigia T’estime de l`artista Xavier Ureña. Cadafal de senzilla composició on destacaven dues grans figures, una xiqueta que mirava amorosida uns pardalets i un àngel en la copa d`un arbre. L`artista havia disposat elements sustentadors per elevar alguns xicotets ninots i crear perspectives. El modelat minimalista tingué la desgràcia de patir un atac vandàlic que destrossa el millor ninot de la secció tercera.... per culpa d`eixes accions es justifica la col·locació de tanques immenses. La Falla Tetuan-Sant Francesc rebia el 4rt premi de la secció tercera infantil. 


A punt d`eixir a l`Albereda, em trobava amb Kun-fu-sión de l’artista Victor Caballero que plantava la falla adulta de la Falla Tetuan-Sant Francesc. La falla de temàtica oriental era en el fons una metàfora de les confusions i els enganys que el poder siga quin siga sempre exerceix sobre el poble pla. Estructura molt senzilla amb un coronament sobre una escala que tenia diverses figures al voltant, tot i ser molt menuda, gaudia d`un modelat  uniforme que li donava personalitat i degut a la mancança de pressupost s’humanitzaven elements vegetals o inanimats per a augmentar la nomina de personatges, també s’obrien espais importants per a obrir un poc més la base. El joc cromàtic estava plantejat entre els colors càlids o semi-càlids del coronament sobre una base grisa, front un altre ninot de color fred. La decoració de la base també jugava amb eixa oposició freds-càlids. Obtingué el 5é premi de la Secció Tercera.


Creuava una albereda quasi buida de gent, ja fora del casc antic, en direcció el carrer Carles Sarthou des d’on divisiva la Falla República Argentina en ple eixample xativí. Sense el tindre l’espectacularitat d`edicions anteriors el gran volum evidenciava la categoria del cadafal. Les coses ja no són com abans mostrava una estructura en forma piramidal com l`escut de la comissió, amb l`afegit d`un coronament d`un ninot d’evident grossària que es sostenia amb una sola cama, afegint un factor de risc i de moviment. Al cos central destacava una figura femenina de proporcions majors que la resta de figures amb uns cabells llarguíssims que servien de base per al coronament.


La critica local esguitava la pràctica totalitat de les abundants escenes, constituint un poderós lligament amb el cos central i el coronament, comerç, política, esport, cultura o tema faller també local omplien l’amplia base d`una falla que si havia perdut cos central o coronament, no ho havia fet en escenes ni en un magnífic guió conjunt, on la crítica donava lloc a escenes vertaderament hilarants com la de l’amo del gos en el parc o els barrufets de la Junta Local Fallera.  El modelat de Que Calor fa en falles! era potser l’element més dissonant del cadafal, amb manca de homogeneïtat, entre el cos central i les escenes, però també amb diferents qualitats, destacant el rostre de la princesa del cos central que sostenia una granota. 


Com a part positiva del modelat, la seua versatilitat, des de ninots molt continguts a altres extraordinàriament expressius com el tauró que s’ha fet amb l’Olímpic, o  la granota de l’escena del grup candidat a l’indult junt a Pinotxo i Minny Mouse. També cal afegir un aspecte del modelat que repercutiria també en la composició com era la presència de grans elements com una corona que simbolitzava el reial de la Fira o un castell que simbolitzava l’ajuntament i que servien per a augmentar el cos central.  La pintura apostava per les tonalitats suaus, sense arribar a ser pastís, el cos central de nou concentrava les mirades, no només per la seua mida i el seu modelat, sinó també per les tonalitats càlides, rosa carn, rosa fúcsia, morat, taronja, etc,...


Mentre que al cos central les tonalitats càlides eren més fosques, el coronament era més neutre amb més color blanc, a la base colors en general més vius, però sense deixar eixa tonalitat quasi pastís com per exemple al castell. Complicat equilibrar la balança cromàtica en una extensa base, per això crec que encertadament triaren colors complementaris com el violeta o colors més neutres com el crema o el propi blanc -com en l’escena de la porta del parc, on també apareixia un color fred com el blau- així com una combinació d`ornamentació de base d’arena i gespa, en funció de la situació de cada escena. El jurat li atorgà el 3r premi de la Secció Especial de les Falles de Xàtiva. 


La Falla Submarina seria la última del meu recorregut per les falles de Xàtiva del 2018. Més que submarina, com totes les infantils de la capital de la Costera, enreixada. Obra també de Que Calor fa en falles! tenia una peculiar estructura formada per dos pisos, en l`inferior una caterva de carrancs humanitzats, els quals recreaven escenes pròpies de les falles, sobretot de caire gastronòmic. Agrupament dels ninots absolutament compacte, tant que semblava un conglomerat de tant junts que estaven. A la part superior, apareixia l’únic humà a mode de coronament, amb un gavinot dalt de tot. Modelat naturalista amb molta presència de la caricatura i predomini de tonalitats càlides en els ninots deixant els freds per a l`estructura central, la Falla República Argentina rebé el 4rt premi de la Secció Segona Infantil de les Falles de Xàtiva.  

Descobriu el llibret de la Falla República Argentina de les Falles 2018, 1r premi de les falles de Xàtiva i 14é premi  de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport:

                                                Llibret Falla República Argentina

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada