Tradueix

divendres, 14 de febrer del 2020


CRÒNIQUES FALLERES    2019


Rodant per la Seu-Xerea-Mercat de bon matí. 150 Anys de la primera falla plantada a la Plaça de la Llotja (Hui Collado) La Plaça de la Reina planta fora de concurs i la dedica al centenari 💯del València C.F. i continua en l’ Especial Infantil (també fubolera). Llanterna -Na Robella, Mercè i Mercat el trident de la 1-A      



De nou tenia el privilegi de poder acudir a contemplar les falles del sector de la València més pretèrita, l’esforç d’alçar-se a la matinada tenia la recompensa de deambular per uns carrers quasi buits, que permetien avançar a tota velocitat per carrers poc transitats, ara bé, també tenia molts desavantatges, com una temperatura més freda, una llum solar encara feble que començava a il·luminar i a nivell personal una certa son que podia ocasionar accidents com pegar algun bac involuntari, cosa que em podia perjudicar físicament, però també a nivell d’equip tècnic. I Corredor de Falles ja ha tastat les dues coses, amb la qual cosa, anava amb peus de plom. Venia pel carrer de les Barques un carrer on segons afirmà Cebrián Mezquita al Pensat i Fet (1913) a principis de segle XIX es plantà una falla que revestida de paper ostentava una manola dalt


Però tornem al present....o millor dit al passat recent. Ja havia girat per l’esquerra al carrer Poeta Querol amb la qual cosa entrava al Sector de la Seu-Xerea-Mercat, després giraria per la dreta per trobar-me a la falla de la Plaça del Col·legi del Patriarca. La foscor era tant gran en aquelles primeres hores del dia i la falla tenia uns colors tant apagats que només veia amb claredat la bandera del coronament. Calia apropar-se per assabentar-me de que anava allò, amb el lema Quid l’artista de la Canal, Victor Navarro Granero havia creat de nou un cadafal faller original i únic en un emplaçament allunyat dels circuits turístics de les grans falles voluminoses d`especial i primera. Volum menut com correspon a moltes falles de seccions baixetes, amb una composició triangular on destacava una figura femenina sostenint una bandera multicolor. Als seus costats uns amenaçadors llops que la miraven udolant.


El significat d`aquell conjunt era el concepte de tolerància en el coronament -damunt un capitell clàssic d`ordre jònic- atacada per un ramat de llops, òbviament apareixia retratat l`ascens de la tensió social i un clima de creixent agressivitat general en tots els ordres. També era singular el ninot encaputxat que apareixia a la base sostenint una torxa. El modelat responia a un naturalisme èpic o metafòric, no és que no fora expressiu, però no entrava en el joc d`expressions purament humanes sinó de reflectir conceptes i això feia que per exemple en el coronament el rostre apareguera impertorbable i el ninot de base ni el mostrara. Els únics que mostraven una emoció més evident, eren els llops, però tampoc era desbordada, almenys així ho vaig vore jo, una ràbia continguda, una posició de cautela, d`un ésser que estava a punt de saltar sobre la seua víctima o oponent.   


Crec que la falla no es podia entendre o no es podía tindre una lleugera idea, sinó es tenia en compte l’aspecte de la pintura. En general predominava el joc dels clarobscurs, que en aquell moment matutí òbviament eren difícils d’apreciar, ja que no veies pràcticament res. El que millor es veia, era la part amb major quantitat de tonalitat neutra, que era la figura central superior que a més a més tenia damunt seu l`element més acolorit de la falla, la bandera multicolor, un contrast molt fort, que supose que en ple migdia encara destacaria més. Un element que semblava passar desapercebut, era les lletres del propi lema, també de color pràcticament blanc i en darrer lloc dels ninots innocents pintats de colors càlids com el roig o el groc. He de dir que malgrat tot, els dolents de la pel·lícula estaven molt ben fets i m'agradaren molt... però a eixes hores quasi no es veien. La Falla de la Universitat Vella no obtingué premi a la secció 5-C.


Ja és primavera, era el lema de la falla infantil, enguany de la parella d`artistes que formen Fet d’Encàrrec. Tot i que ja coneixia als artistes pel mercat de fitxatges cada vegada més conegut, no ho recordava i va ser una semi sorpresa agradable. Un inici de ruta amb una falla molt xicoteta on en molt poc espai es pretenia fer arribar un missatge clar relacionat amb el lema. Composició realitzada a base de superfícies planes on anaven penjats els cartells escrits, cosa que reubicava els ninots per no cobrir eixe missatge i els elevava a la meitat del cadafal o fins i tot prop del coronament. El coronament eren uns elements atmosfèrics dels quals també penjava algun ninot en una posició més elevada. Per tant claredat en el missatge i originalitat en la composició. El modelat era relativament important, ja que tan sols era present en el coronament i en les figures humanes, tot i que no en el cos central.


La millor característica era la heterogeneïtat de les figures sempre representant xiquets i l’ adequació d`elements inanimats a eixos mateixos rostres, amb eixos ulls rodons infantils tant característics que adaptaven eixos fenòmens meteorològics als més menuts. Abans d`endinsar-me en aspectes pictòrics, m`agradaria haver tingut una mica més de llum per saber si hi havia algun material diferent al suro o al cartró ploma, com tela o vinil acetat -Gomaeva-, però la veritat es que no estava segur. El color blanc era omnipresent, és dels pocs colors que fins i tot amb poca llum és veu clar, al coronament un núvol blau clar o blau pols, molt suau i un sol amb un groc Nàpols tant suau, que semblava beix. I òbviament destacaven els colors dels vestits dels ninots, tot i que eren cossos molt menuts, roig, verd, morat, etc,... la Falla Plaça del Patriarca-Universitat Vella, va rebre el 2º premi i el 1r d`enginy i gràcia de la secció divuitena infantil.


Encara amb botigues i establiments públics tancats, continuava la marxa per la Xerea per l`universitari carrer de la Nau fins arribar en un tres i no res a la Plaça d’Alfons el Magnànim. Com al cadafal adult anterior tenia davant un treball original de volum menut. La Falla Plaça Alfons el Magnànim-Nau-Bonaire portava pel lema Obsessions, en un primer moment em va fer una sensació però que al rodar-la vaig comprendre que tenia una composició dicotòmica, un model que sovint he contemplat a l’escola alacantina i que ara sembla estar assentant-se també en altres escoles. Una figura femenina marcava la línia divisòria de la falla en dues parts, a una banda una escena amplia amb una atmosfera més que trista, desoladora i fins i tot en algun punt, tenebrosa. A l`altra banda una part més viva, especialment per les figures humanes i els cors símbols per antonomàsia que representa la vida. 


Composició molt clara i diàfana, el modelat tenia una cos central constituït per una gran figura amb moltes superfícies planes, però en una de les cares, també hi havia moltes figures geomètriques, com làpides o uns arbres plans i foscos. Pràcticament només hi havia dos ninots modelats amb formes més rodones. La pintura possiblement era l`element que millor definia el lema obsessions, d`una banda una part fosca amb una gamma de grisos precisament envoltant les lapides amb llegendes tant poc prometedores com R.I.P Falles, tant sols el color roig de la sang d`una xeringa trencava eixe bosc de clarobscurs. A l’altra banda tant la figura femenina com els dos ninots de baix apareixien amb colors vius, això sí, freds, el color verd era omnipresent, també el blau i el roig apareixia només en els cors, com un punt de fuga optimista. Joserra Lisarde rebia un 6é premi i un 2º d`enginy i gràcia a la secció 6-C. 


El lema de la falla infantil era Amb un poc de sucre, començava prompte el cicle de les infantils envoltades d`altes tanques, per la part frontal un gran personatge femení que sostenia uns pastissos humanitzats presidia una falla envoltat per xicotets ninots d`aspecte infantil que formaven un semi cercle. El diàmetre d`eixe semicercle era un arc amb la llegenda Pastisseria coronat per uns pingüins. Una part frontal molt potent, que no tenia un correlat a la banda posterior molt més exigua, tenint cara al públic tant sols un parell de ninots, envoltats de molts objectes. Si la composició tenia les seues contradiccions, el modelat era molt més regular, destacant per la desproporció dels caps dels ninots dels xiquets, no per a crear un efecte caricaturesc, sinó per a remarcar la condició d`infants. 


Un altre element comú eren els ulls grans. Difícil parlar de pintura i no em canse de dir-ho sense llum artificial quan encara moltes comissions ni havien començat la Despertà. Tonalitats càlides i suaus en la figura central, un poc més fredes en les figueres que l`envoltaven i absolutament grisenca en l`arc posterior a la figura central. La part posterior, on semblava que hi havia unes xemeneies que feien un fum de color rosa, com si feren caramels, era molt diversa en cromatisme, amb forts contrastos entre el gris i el rosa, però amb un predomini de colors foscos i una manca de figures vives, ja foren humanes o animals que la deixaven com un espai poc atractiu a la vista, una zona a la que semblava mancar-li algun element. Obra del mateix artista que la gran estava a la secció desena infantil.     


L’astre rei semblava que ja apareixia quan entrava pel carrer de la Pau, però al girar per la dreta pel carrer Bonaire la poca llum que arribava no filtrava bé, en aquell estret carrer, com un anima vaig passar pel vicentí carrer de la Mar, per entrar pel carrer Bretón de los Herreros, un romàntic del segle XIX contemporani de Baldoví o Blai Bellver, i de nou creuava un carrer molt ràpidament per entrar en un de nou el de Rafael Mª Liern, dramaturg i autor independent que mai volgué alinear-se amb cap tendència de la Renaixença tot i ser contemporani, també feu algun llibret de falla com el de Pasqual i Genis de 1890. Però calia tornar al present, estava a punt d`entrar a la Plaça de Sant Bult, espai fotogènic com pocs,.... però no tant a eixes hores! Una vertadera llàstima.


No obstant, el dia avançava i una mica de llum il·luminava De la festa, la vespra, cadafal interessant com els quatre anteriors que havien plantat Enric Iborra i Jesús de la Hoz -Art en Foc- com així avalen els premis arreplegats al llarg del quinquenni. Composició dinàmica, estructurada en diversos cossos, en primer lloc un cos central que amb aquella poca llum, no estic molt segur si era una roca, una vaixella de ceràmica valenciana inclinada era la part superior d’eixe cos central, sobre el qual s’erigien les figures del coronament, un dolçainer en una posició horitzontal molt espectacular que el feia semblar un super heroi i una parella de valencians, això sí, compositivament s’ha d’explicar que la fallera estava abraçada al faller, però els seus peus no tocaven el cos central, és a dir que estava semi suspesa en l’aire. 


El cadafal apostava ben fort pels jocs de resistències de pesos i mesures, això encara que la llum era molt dèbil es podia visualitzar perfectament. Cal dir que a banda dels grups descrits del coronament, hi havia una figura d`un xiquet que feia una tombarella sobre una pedra. Entre les escenes apareixien falleres, belleses, moros i cristians, bous, tomaques, etc... era evident que la falla parlava de les falles però que a les escenes s’agermanaven amb altres festes valencianes. La composició del conjunt de figures era naturalista i a més a més amb una gran homogeneïtat, aspecte que li conferia una major cohesió, per posar una pega en eixe ítem potser era un poc estrany que els grans ninots del coronament i contra coronament tingueren eixe modelat tant rodó i eixe aspecte infantil, però possiblement atenia a qüestions del guió intern. 


Dins del  modelat naturalista, hi ha diverses variants i tot i que predominava un realisme reposat, també hi havia alguna caricaturització com la del bou que exposava la festa de Els Bous a la Mar de Dénia, el qual apareixia entre amoïnat i fins i tot atemorit, amb un banyador damunt una ona. Malauradament com en les dos falles anteriors era tot un desafiament precisar l`arc cromàtic, però tractaré d’esbossar una aproximació. La part superior era la més fàcil d’entendre, focalitzava l’atenció en el vestit amb estampats de flors roges i morades amb fons rosa de la fallera, front uns colors freds més discrets dels fallers, pantalons grisos, jupetins verd o blau i tan sols la camisa color crema era un poc més neutre. El cos central era en part neutre -blanc- en part fosc, no recorde exactament el color i a les escenes hi havia molta diversitat. La visita a la Falla de la Plaça Sant Bult mai decep i la prova el seu 3r premi a la secció 4-C.  


Però mancava la falla infantil que portava per lema Al peu de la lletra de l`artista José Jarauta. Com a la germana gran, la similitud es que tenien un artista que porta molts anys a la plaça, de fet comença amb la gran el 2000 amb L’Univers en Sant Bult en l’any del 125 Aniversari de la Comissió -encara que la primera falla gran en realitat fou erigida el 1884, ja que el 1875 com va investigar l’historiador, arxiver i membre de l`Adef, Javier Mozas al llibret de la Falla Mocador de 2014, segon els periòdics de l’època era una falla en miniatura, és a dir infantil. Feta la digressió històrica i l`homenatge a l`artista que començà amb la falla gran, continua amb les dos i acabà amb la infantil, encete l`anàlisi del cadafal faller infantil. En primer lloc avançar que la ubicació junt a una finca enfonsada i una menor mida -per ser infantil- milloraven molt la visió. 


En primer lloc com sempre faig, em vaig fixar en la composició la qual era ben rodona per davant i no tant per darrere. Al voltant del cap d’un adult, apareixien diverses escenes de xiquets o animals humanitzats realitzant escenes vertaderament hilarants. La falla seguia fil per randa un guió al voltant de com interpretaven els xiquets moltes dites que sovint en edats molt primerenques potser confonguen i com deia el lema seguisquen “Al peu de la lletra” o fil per randa. Entre les escenes, un gat que tenia un pardal dins un recipient de cuina i al costat tenia un cartell de pardal que vola a la cassola o el xiquet del remat que s`havia convertit en Frankestein per la primavera la sang altera, un cap ofegant-se en un got d`aigua, una mona posant-se roba, una trompa, etc,...


Composició atractiva i una bona correspondència amb el guió que a més a més també tenia gràcia, el modelat tenia caricaturitzacions que remarcaven eixes dites, però tampoc eren exageracions recargolades, hi havia prou contenció en les expressions, servint-se sobretot de les posicions dels diferents orgues de la cara, ulls, boca i la posició de les celles o fins i tot el moviment del cap. El tema més complex, de nou era el color, la pintura sense una bona il·luminació no s’aprecia bé. En general una tonalitat pastís, amb colors suaus especialment al cos central, amb una pell amb diversos colors, crema, rosa carn, agrisat, verd, blanc, etc... no hi havia un joc d’oposicions de color general, però si intern en cada part de la falla, per exemple a l`escena del coronament entre groc i verd o entre blau i groc en l`escena dels elements meteorològics. I en els aspectes cromàtics hi havia una gran coherència a totes les escenes, tant per la part frontal com la posterior. Evidentment la falla entrava molt més per la vessant satírica i prova d`això fou el 3r d`enginy i gràcia de la secció quinzena infantil. 


Abandonava la plaça sense presa, però sense pausa, calia aprofitar l’avinentesa de l’escassa presència de vianants per avançar al màxim. Vaig eixir pel carrer d’En Blanch, per a passar fugaçment per Governador Vell i endinsar-me en el nou carrer Aparisi Guijarro que em va portar a la Plaça de Nàpols i Sicília, la qual vaig rodar com si fora un modern auriga -en la Valentia Romana, allí estava un dels extrems del Circ Romà de València- entrava en la Valentia Romana! I la única falla supervivent en el nucli més antic de la ciutat és la Falla Plaça de Mossèn Milà, comissió per cert també te uns quants anys. En primer lloc em vaig dirigir a Un conte contat, ja s’ha acabat, tenia la fortuna que encara tenia l`enllumenat encès però la pega de les tanques que malauradament han de posar moltes comissions pels actes vandàlics d`alguns incívics. 


Tot un goig per als amants de la falla clàssica -no he pogut resistir-me a utilitzar el terme- un cadafal amb un ninot de mida pràcticament adulta en posició vertical, envoltat de molts altres de xicoteta mida, però prou uniforme entre ells. Sense riscos ni complicacions d’equilibris, hi havia harmonia i les escenes es podien contemplar perfectament – però sense tanques s`hauria vist millor- clàssics de tradició oral portats a la literatura universal com el flautista d'Hamelín, el gat amb botes, el soldadet de plom i la ballarina, etc.... però també hi havia alguna espurna d`humor, com l`escena del conte de la lletera o un xicotet homenatge al centenari del València C.F. El modelat era naturalista i fins i tot feia la sensació que el material era el cartró pedra que vaig conèixer en la meua infantesa. 


Equilibri cromàtic que jugava fins i tot amb la decoració. La fada central, graduava un color groc ataronjat càlid, que tenia a continuació el rosa carn, però després tenia al seu costat un morat més fred i finalment baix de tot un blau celeste. Descriure els colors dels xicotets ninots, haguera segut impossible en falles anteriors, afortunadament ací la llum ajudava, per davant els colors càlids roig i groc dominaven, per a passar a uns flancs més equilibrats i finalment a una part posterior amb lleuger predomini de colors freds com el verd o una tonalitat intermèdia entre el violeta i el morat. Òbviament el color verd de la gespa gelava tot el conjunt amb el que Pepo Jarauta rebia el 4rt premi de la secció vint i dosena infantil. 



Passava a continuació a visitar Allò que el vent s`endugué... no, no... no me`n havia anat al cinema! Era el lema de la Falla Plaça de Mossèn Milà el cadafal volia explicar com el vent de la crisi s’emportà -i continua fent-ho- drets que costaren molt d’aconseguir, el vent dels retalls en pensions, sanitat i ensenyament. Cadafal un poc més menut que en anteriors edicions, també era més compacte, amb un cos central que semblava representar una roca o un tossal ple de vegetació amb una figura d`una xiqueta apurada que tractava d’obrir un paraigües, al seu voltant les diferents escenes. Modelat de tall naturalista que malgrat tindre un bona execució tenia la heterogeneïtat pròpia de moltes falles de baix pressupost que utilitzen motlles reutilitzats, no obstant la cohesió temàtica no patia desgast. 


Personalment i és una opinió potser excessivament subjectiva l`artista va encertar deixant un modelat amb una expressivitat més bé continguda, ja que amb la presència de ninots de famosos com Paquírrin, Vaquerizo, etc,.. ja hi havia un punt satíric i potser caricaturitzar-los més hauria portat a un histrionisme excessiu. La pintura era un poc més del mateix, una intel·ligent combinació on apareixia el color rosa carn per una banda i un rosa càlid o rosa persa ben distribuït, en el coronament i en dos ninots que el flanquejaven. Contrast molt, molt fort, cal dir-ho amb altres colors freds, especialment el verd del cos central, però també de la pròpia ornamentació de la base, altres colors freds secundaris seran el gris i si rodaven els espectadors per la part posterior, també el violeta en el mateix coronament. 


Un altre joc cromàtic més secundari, però que aportava riquesa al conjunt de la pintura era el color groc ocre o daurat, un tant marronós del remat per a representar la tardor i el seu oratge ventós que feien un contrast fantàstic amb el verd de la gespa de la base. Curiosament per la part posterior, eixe contrast enlloc de situar-se entre el coronament i la base, era entre el cos central i base, però també apareixia. Per a finalitzar, parlar d’aspectes com un bon guió en els cartells explicatius que jugaven sempre amb el terme vent o la combinació dels colors de la falla amb les pròpies façanes del seu entorn, escenari que en aquest cas afavoreix molt la bellesa plàstica dels aspectes formals del cadafal faller. El veterà José Jarauta va rebre el 3r premi de la secció 8-B. I per cert, no em canse de repetir lo ben il·luminades que estaven les dues falles, tant la gran com la menuda.


Molt satisfet de la darrera visita, passava fugaçment pel carrer Palau, veia la porta romànica de la Catedral de València, per girar ràpidament pel Carrer de les Avellanes, un lloc històric, on desgraciadament hui dia no es planta falla, però on es plantà i es conserva un llibret de 1850 de Bernat i Baldoví el qual de moment és el més antic, fins que nous descobriments no troben un més antic encara. Feia una breu incursió al carrer del Mar, que també tingué falla en alguns exercicis en temps pretèrits i desembocava a la Plaça de la Reina. Una plaça històrica per a plantar una reproducció d’una falla històrica El Lleó de Mestalla que fou plantada el 1925 per l’artista Arturo Boix, molt prop d’allí, en l’extinta Plaça de Canalejas situada prop del carrer de la Pau i d’edificis històrics tristament enfonsats per l’especulació dels ’50 com el Palau de Nieulant, el que si ha arribat als nostres dies és l`Hotel Inglés. La composició de la falla plantada ara a la Plaça de la Reina en commemoració del Centenari del València C.F, era exactament la mateixa que aquella de 1925.


El primer que sorprenia al visitant -fins i tot a mi que estic més acostumat per la meua afició de mirar fotos de falles antigues- era l’alçada de les escenes, muntades damunt un bastidor o cadafal de més de metre i mig d`alçada, això ja impactava de bones a primeres. En segon lloc, la senzilla i al mateix temps efectista composició damunt de l`elevada bastida, una copa damunt la qual guaitava un lleó, com a símbol del Mestalla i a cadascuna de les escenes es representaven les diferents seccions del Club que a més a més havien guanyat eixe any el campionat com el futbol, el hockey, l’esgrima i l’atletisme. També apareixia representada la secció de boxa, molt popular en aquells anys en els quals els valencians fins i tot arribaren a tindre un campió del món, Baltasar Belenguer Hervàs més conegut per Sangchilí.


Abans d`entrar en els detalls interns, no puc deixar de nomenar l’únic element diferent a la falla del 1925, una reproducció de la porta de l`antic Mestalla inaugurat un parell d`anys abans a quan es plantà eixa falla. Respecte el modelat, lògicament en una falla que reproduïa una falla més antiga, havia d`imperar el naturalisme més absolut, no només en les figures humanes, amb una expressivitat escassa, potser per la pròpia intenció apologètica d`una falla homenatge. L’altra novetat era la utilització de nous materials, bàsicament la tela, per a vestir els ninots, tal com es feia el 1925 i en tercer lloc, el treball de reproduir motllures en els cantons de la bastida del cadafal, però també en les anses de la Copa del cos central, en les copes dels cantons de la base, etc...


Òbviament, aquesta tipologia de falla homenatge a una falla del passat condiciona la composició, els materials utilitzats, el tipus de modelat -que per la distància a la que em trobava no vaig vore clarament, però jo crec que era cartró pedra, en tot cas, cal recordar que el 1925, tampoc existia encara eixa tècnica, ja que s’utilitzava encara la cera per a fer el cap, les mans i supose que com eren atletes i portaven pantalons curts, també les cames o part d’elles-. La pintura ara ja per fi en una plaça ben oberta on el Sol ja penetrava amb força, es podia contemplar ja sense cap problema. De nou el tipus de falla condicionava la pintura o millor dit la relegava a colors metàl·lics, especialment en el cos central i el coronament on regnaven el daurat lleó de mestalla i una gran superfície de gris alumini a la Copa central i també a les altres més xicotetes. Com no, apareixia el blanc dels colors del València C.F, el color carn i colors presents a la base com el verd pi, el roig rajola i el crema. El cadafal no participava en concurs, però sobretot serà recordat per la gran expectació que causà la seua plantà al tomb, una de les més multitudinàries dels últims anys, que els mitjans de comunicació ja s’havien encarregat d’animar prèviament, a banda de la presència d’un gran públic també aparegueren representants de la històrica comissió de la Seu-Xerea-Mercat i del ja centenari club valencianista. 



Però no acabava ací la cosa, per què l’activitat commemorativa traspassava la pròpia falla i continuava en un llibret que sé que molts amics valencianistes que no són especialment seguidors de les falles els agradaria haver adquirit -i un servidor també, però que li anem a fer! Almenys tinc el llibret menut- pel que fa al llibret, contava amb articles d`especialistes en la investigació fallera que conec com Juanjo Medina de Cendra o Jesús Perís de l’Associació d`Estudis Fallers, però també he descobert articles molt interessant d`Angel Villena sobre la memòria de són pare, dibuixant, el curt i potent article de José Ricardo March sobre el context històric de naixement del València.C.F, etc...  un llibret no molt extens però amb contingut de qualitat que li ha valgut el 5é premi al Concurs de la Conselleria d`Educació, Cultura i Esport dins l`apartat de comissions del territori de J.C.F.


I si la falla gran estava dedicada al València C.F també ho era la infantil Amunt! Cent Anys de Futbol! Doncs això, la història del València C.F contada als xiquets en una falla, cadafal didàctic per antonomàsia ideal per a ser visitat en família i jo que soc un poc caldós, m`imaginava a mi mateix amb un fill o filla de la ma explicant-li que en la composició que s`alçava sobre un rectangle de joc, com hi havia dos cossos centrals principals, un més gran on apareixia mig cos victoriós de Mario Alberto Kempes amb la seua característica melena al vent, una ma agafant un baló i l`altra amb el puny tancat i el braç alçat com a signe de victòria, envoltat per les Muses de la Victòria dels grans títols aconseguits tant a nivell personals dos Pitxitxis de màxim golejador, com una Copa del Rei, una Recopa i una Supercopa d`Europa -màxim títol aconseguit pel club en la seua història-.


L’altre gran ninot que feia de contrapès a la gran figura argentina, era ni més ni menys que el millor jugador valencià de tots els temps: el migcampista de Sueca, Antonio Puchades, el qual apareixia amb llegona al muscle i un cistell de taronges i espigues d`arròs al braç -no oblidem que Sueca és la capital de l’arròs de València- el riberenc aconseguí la lliga de 1947 i les Copes del Generalíssim de 1949 i 1954, a banda de ser una peça clau en la selecció espanyola que arribà a les semifinals del Mundial de Brasil 1950.  He de reconèixer, fugint de fanatismes futbolístics, que tot i que la falla m’atreia, no deixava de mostrar-me una composició voluntariosa, amb una jerarquització de figures al voltant dels dos grans jugadors anteriorment descrits, però sense el factor del risc que envolta moltes de les falles a l’ús ni tampoc d`una gran harmonia compositiva, això sí, tenia una gran originalitat i personalitat. 




L’únic element arquitectònic que feia de cos central i nexe entre Kempes i Puchades, era una gran porteria per la que semblaven pujar i baixar alguns dels grans personatges de la història del club, en primer lloc no puc oblidar-me del porter Quique, recordat eternament per haver-se pujat al travesser de la seua porteria després de guanyar la Copa del Rei de 1954, en el mateix equip que Puchades per cert. Alçat dempeus el mateix travesser, el Catedràtic Fernando de Sant Marcel·lí, el capità etern del València -jugador amb més partits al club- a qui vaig vore aconseguir dos subcampionats de lliga el 1990 i el 1996 i un subcampionat  de Copa del Rei el 1995. Encara per la part davantera i lateral es podia vore damunt del muscle de Puchades al mític president Luís Casanova durant el mandat del qual s’aconseguiren tres lligues -1942, 1944 i 1947- i tres Copes del Generalíssim -1941, 1949 i 1954-.


Entre el gegant suecà i el gegant cordovès (Còrdova d`Argentina) apareixien Montes el príncep de Benicalap i Cubells conegut per Cucala d’Algirós, els dos primers ídols del València en els primers temps, quan encara no hi havia lliga professional encapçalaren l`equip que guanyà quatre campionats regionals – 1923, 1925, 1926 i 1927- a la part de baix junt a la porteria i junt a Kempes, l`escena de la fundació del València al Bar Torino el 18 de Març de 1919.  Quasi baix de la cistella de Puchades, apareixia xutant i somrient Merxina Peris, la primera dona del València C.F que el 10 de setembre de 1970 marcà el primer gol de l`equip femení a mestalla, al seu costat una representació metafòrica del val·lisoletà Baraja, al seu costat la seua parella al mig camp, Ruben Albelda de la Pobla Llarga, ambdós aconseguiren les lligues del 2002 i 2004, la Copa del Rei del 2008, la Copa de la UEFA del 2004 i la Supercopa d’Europa del 2004. 


Al costat d`Albelda, Consuelo Hernan considerada com a representant de la generació de dones pioneres que el 1931 jugaren el primer partit d`un equip femení del València C.F i que marcà el primer gol de la història del futbol femení valencià a Mestalla. En eixe moment vaig tornar la mirada a l`escena del Bar Torino, ja que en la gespa apareixien les imatges en format de cromo de Ricardo Arias al qual encara vaig vore jugar de molt menut, el jugador de Catarroja formà part de la plantilla que aconseguí la Copa del Rei del 1979, la Recopa d`Europa de 1980 i la Supercopa d’Europa també de 1980. El neerlandès Faas Wilkes que aconseguí la Copa del Generalíssim del 1954 de qui mon pare sempre em parlava i Vicente el punyal de Benicalap que forma part de la darrera era daurada del club, aconseguint la Lliga el 2002 i 2004, la Copa del Rei del 2008, la UEFA del 2004 i la Supercopa del 2004.... i encara podria haver aconseguit més, però tingué molt mala sort amb les lesions que el perseguiren.


Pero tornem al moment en que ja rodava per la part posterior, en un dels corners hi  havia un jugador clau en la història recent del València C.F: David Villa, màxim golejador de la Selecció Espanyola i un dels més grans davanters de la història del Club amb 107 gols, estigué en l’equip que guanyà la Copa del Rei el 2008. Darrere d`ell damunt una escala un got d’orxata i un cromo de Fernando Giner, un defensa molt carismàtic que recordem molt bé els de la meua generació, com Fernando Colomer no guanyà cap títol, però si estigué prop amb un subcampionat de lliga el 1990 i un subcampionat  de Copa del Rei el 1995. En la mateixa punta del corner, apareixien Amedeo Carboni damunt una pizza fent una mica d`humor amb la seua condició itàlica, el veterà defensa, amortitzà la seua experiència i s` ha convertit en un dels jugadors amb més títols aconseguits en la història del València C.F: Les lligues del 2002 i 2004, la Copa del Rei del 1999, la Supercopa d’Espanya del 1999 i a nivell internacional la UEFA de 2004 i la Supercopa eixa mateix any.


A la punta del corner apareixia Ignacio Eizaguirre mític porter basc dels ’40 que guarda la porteria de la davantera elèctrica que aconseguí les tres lligues de 1942, 1944 i 1947, així com la Copa del Generalíssim del 1949 i el Trofeu Zamora de 1944 i 1945. No recorde per quin motiu, supose que per les tanques... per què públic hi havia ben poc a eixes hores, el cas és que vaig haver de tornar a rodar per davant i girar per l`altre costat, on quasi baix de Kempes apareixia l`escena del grup candidat a l’indult, una escena que per als qui no coneguen la història del València C.F no els diga molt, però és molt especial, estava dedicada a Bernardo España el qual apareixia signant un baló de futbol a una xiqueta. Espanyeta com és conegut popularment ha estat en el club des de 1961 fins 2016, un total de 55 anys, cap jugador ni directiu ha pogut estar tant de temps com aquest encarregat del material de Russafa, que somiava ser jugador del València, però que al remat és el que més títols ha guanyat, entre lligues, copes, competicions europees, etc...


I darrere d`Espanyeta, un dels seus ídols, Mundo un dels cinc components de la davantera elèctrica dels ’40 amb els colors del València C.F i pitxitxi el 1942 i 1944  i servint un menú, en record que es dedicà a la restauració després de retirar-se, junt a Epi, Amadeo, Epi, Asensi i Gorostiza aconseguiren les lligues de 1942, 1944 i 1947, així com les Copes del Generalíssim de 1941 i 1949. Dalt de Gorostiza que també apareixia ninotitzat, apareixia un basc més recent Gaizka Mendieta guanyador de la Copa del Rei de 1999 i la Supercopa d’eixe mateix any. En un altre cantó apareixien parlant alçat Alfredo Di Stéfano amb Rafa Benítez assegut a un seient. El primer aconseguí com a entrenador la lliga de 1971 i la Recopa de 1980, el segon les lligues de 2002 i 2004, així com la UEFA de 2004, de fons apareixien cromos com quadrets d`altres grans entrenadors com Quincoces guanyador de la Copa del Generalíssim de 1949 i 1954, Claudio Ranieri amb el qual s`aconseguí la Copa del Rei de 1999 i la Supercopa d`Europa del 2004 i Antonio Fibver entrenador que pujà el València a primera divisió el 1931. Al costat en un minúscul marge, Waldo i Guillot, duet clau en la consecució dels primers títols europeus com la Copa de Fires (després UEFA) de 1962 i 1963, també guanyaren la Copa del Generalíssim de 1967. Waldo fou pitxitxi el 1966.


I a la part posterior, just darrere de Quique, un altre gran porter històric, crec que el jugador amb més títols de la història del València. C.F: Santiago Cañizares, la Lliga el 2002 i 2004, La Copa del Rei el 1999 i el 2008, la UEFA de 2004, la Supercopa d’Espanya de 1999 i la Supercopa d’Europa de 2004. A banda del Trofeu Zamora al millor porter de la Lliga 2001, 2002 i 2004. Cal dir que eixe impressionant palmarès podria haver segut encara més llarg, ja que el 2001 es va perdre la Copa d’Europa en la tanda de penals front el Bayern de Munich. Dalt seu en un altre lloc d`honor l’enyorat president Jaume Ortí, amb el seu ventall gegant que ell junt un grup d’amics d`Aldaia portà al últim partit de la lliga de 1971 i que recuperà per a celebrar les lligues de 2002 i 2004, també la UEFA de 2004 i la Supercopa d`Europa de 2004. Molt gent no entengué que significa l`estàtua de la fallera nueta de pedra amb la bufanda, era una representació de la Sèquia de Mestalla de la font de la Plaça de la Verge.


Quan estava concentrat mirant el ninot de Forment el xiquet d’Almenara famós per marcar un gol el 28 de març de 1971 a Mestalla contra el Celta de Vigo en el ’89 a punt d’acabar el partit i justament en aquells moments que jo també estava a punt d’acabar de presenciar aquella imponent falla infantil, sonà no el xiulit final de l’àrbitre sinó el so dels coets que anunciaven que els fallers de la quasi bicentenària comissió del Tio Pep, feia la seua entrada a la Plaça. Em vaig quedar captivat, contemplar un acte com la Despertà, al costat de la Torre de Santa Caterina i amb la Torre del Micalet enfront és un acte que tots els aficionats a les falles i la història haurien de viure alguna vegada a la seua vida. Ràpidament vaig acabar de mirar la falla amb ninots com el de l’alcoià Peral, un dels davanters pioners en els anys ’20 que guanyà tres campionats regionals, però que tingué també una peculiar relació amb el club que el portà a fer falles. 


Em faltaven més que ninots, els quadrets que representaven els cromos del album-llibret infantil de la Falla Tio Pep 2019, dedicat íntegrament al centenari del València C.F, com el dedicat a Pep Claramunt de Puçol, guanyador de la Copa del Generalíssim de 1967 i de la Lliga del 1971, al costat el de Juan Cruz Sol defensa que aconseguí la Copa del Generalíssim i la Lliga junt a Claramunt, però també la Recopa d’Europa el 1980 i la Supercopa del mateix any. I em deixava per al final dos argentins, Pablo Aimar i Claudio Lòpez, el primer campió de les lligues 2002 i 2004 i de la UEFA i Supercopa d’Europa, també el 2004. Per la seua banda Claudio López és va convertir en un dels més carismàtics de finals dels ’90, aconseguint la Copa del Rei el 1999 i la Supercopa d`Espanya del mateix any. El modelat era un naturalisme que en la majoria dels casos aconseguia un gran realisme assemblant-se als mateixos protagonistes, en altres no tant, però en general amb un semblant molt fidedigne i amb una quantitat enorme de figures noves amb el cost que significa. 


En la pintura destacava la gran figura de Kempes amb la samarreta de la senyera plena de colors vius, els càlids roig i groc, però també el blau fred, la resta del cadafal tenia uns colors més suaus que basaven el joc cromàtic en jocs de clarobscurs, colors neutres com el blanc -color del club- però també el negre -també del club- de forma més dissimulada apareixien espais de color taronja -que també forma part de la simbologia del club, tot i que de forma més recent i comparteixen altres clubs valencians com el València Basket. El rosa carn era el color més distribuït per tota la falla, tot i que no fora el majoritari i a la base quasi amagat el verd fosc de la gespa de Mestalla...o Algirós. Colors més minoritaris eren el blau celeste, el crema, el groc Nàpols, el gris en diverses tonalitats. Magnífic treball dels artistes Ceballos & Sanabria que tot i ser uns artistes amb una llarga trajectòria tenien entre mans una falla molt mediàtica, tot i que no fora una de les favorites per al palet. El jurat li atorgà el 7é premi de la Secció Especial Infantil a la Falla Plaça de la Reina-Pau-Sant Vicent. Jo personalment l’haguera plantat fora de concurs com la gran, no obstant serà una falla molt recordada.



Continuava la meua ruta pel carrer Sant Vicent en direcció a la Plaça de l’Ajuntament i pràcticament arribaria a ella, per a girar per la dreta per l’avinguda de Mª Cristina per a girar de nou per l’esquerra pel carrer carabasses fins arribar a una plaça amb un passat molt especial, els meus lectors habituals ja sabran que parle de la Falla Plaça de la Mercé la meua primera falla de gran pressupost de la ruta que gràcies a l’estratègia horària estava contemplant a plaer, això sí amb un percentatge de llum solar limitat, però el dia ja anava avançant. La comissió havia canviat d`artistes, en la gran debutava José Manuel Gramaje  amb una falla que tractava la necessitat humana de disfressar-se, maquillar-se i canviar la seua fàcies per amagar-se darrere de les màscares, en definitiva aparentar el que no és o imaginar el que ens agradaria ser. El lema del cadafal era Darrere de la disfressa, a nivell compositiu eren clares les figures centrals tant per la gran mida en comparació a la resta del cadafal, com per la posició central. 


Una dama i un cavaller abillats a la moda francesa de finals del segle XVIII. En realitat qui anava al so del lema era el cavaller que amb actitud seductora portava un antifaç, però la dama no portava cap màscara a la cara, però si un parell damunt el seu ventall, potser de forma simbòlica. Coronant la falla i damunt la seua perruca, un parell d’arlequins tocant un violoncel i una guitarra xicoteta, crec que una mandolina. Al seu voltant les diferents escenes, una d`elles, era un arlequí de la mateixa mida que els del coronament, que sostenia un sol i una lluna, com no emmascarats que mirava a la parella assegut. La base determinava el tipus d`escena, on hi havia gespa es recreava un escenari de jardí, com les de Casanova molt major, l’escena del grup candidat a l`indult del vell artesà de màscares o l’equilibrista vell apujat al fanal atemorit per un ciclista amb cara de regidor de mobilitat local. En canvi a la part de la base on hi havia ornamentació de pedres blanques i blaves, que simulaven aigua, anaven les escenes amb góndoles, com les de l’alcalde perxador, la consellera asseguda i el president que.... presidia l’embarcació o una altra d`una gòndola amb un sol ninot. 


La falla tot i la seua senzillesa estructural, era molt efectiva per la part frontal, però no tant per la posterior, on a banda de deixar tot el cos central i coronament d’esquenes, tampoc ho cobria per baix amb escenes potents, col·locant elements arquitectònics que omplien l’espai. El modelat era naturalista en el seu conjunt, molt acadèmic en el cos central, amb expressivitats contingudes que no obstant aconseguien transmetre emocions com la inquietud del cavaller i la ira de la dama, que semblava a punt d’esclatar en qualsevol moment, al seu capdamunt els arlequins tot i que somreien tampoc ho feien molt efusivament. Als ninots de les escenes, hi havia una certa diversitat de modelats, cosa que em va sorprendre en una falla de la secció d’argent. En l`escena central un gondoler, amb una fesomia tal qual els dos grans ninots centrals i un posat fins i tot més reposat, l`altra escena semblant era la candidata a l`indult, l’artesà de màscares.


La resta de les escenes tenien una major carrega de caricaturització, el servent i la senyora, el vell Casanova, els polítics en la góndola, però sobretot l`escena dels ciutadans atemorits front el regidor de mobilitat. La majoria de les escenes lligaven molt bé amb la temàtica, el problema és que reproduir cares conegudes te el risc que no sempre siguen fidedignes. Els colors eren molt suaus, però he de reconèixer que ara sense ajuda de llums si que aproximadament es podien vore bé, però encara em generaven dubtes, per què no si la llarga casaca del cavaller era gris o blava agrisada, en tot cas un color fred, que tenia al seu costat el vestit de la dama de color groc ambre amb vetes de color rosa càlid o persa. També apareixia un paisatge venecià amb fons blau agrisat a la part baix de la falda.


També hi havia un espai molt important de color blanc a les perruques dels dos grans personatges centrals. En el coronament els arlequins, òbviament els colors anaven distribuïts en quadres arlequinats, un rosa que feia joc amb les vetes i l’altre verd suau i fosc, introduint així un nou color fred que mira per on lligava amb part de la base que estava ornamentada amb gespa verda. De nou la mateixa dicotomia que en la composició, una distribució prou equilibrada de diferents tonalitats per davant, però un desequilibri molt gran en favor dels colors freds per la part posterior: gris, blau, verd, blanc, etc,... amb tant sols un xicotet contrapunt, gràcies al Sol del contra coronament. El jurat acabà atorgant-li el 10é premi de la Secció 1-A. 



Era el torn de descobrir el treball de Salvador Ferrís que debutava en la històrica plaça amb Tens un missatge que trencava amb les composicions habituals en les falles de Voro. Aposta arriscada sempre, la d’eixir de la zona de confort, en aquest cas amb una estructura basada en jerarquia de figures humanes, una gran figura barbada un poc ajupida amb roba d’altres èpoques sostenia una @ en la ma, a la seua esquena una avioneta en la que el pilot sostenia un baló de platja, que ens recorda les campanyes publicitàries estivals. En la part contrària de la seua esquena, just en un muscle un personatge amb barret de pico apareixia amb una botella a la ma, la qual portava dins un missatge. A un dels costats una escena dels reis mags envoltats de sacs i cartes, al costat una fallera i faller infantil, asseguts a un banc s`enviaven missatges d`amor digital. 


El ninot candidat a l’indult era un turista, amb rodeta inflable, a punt d’enviar una postal a Correus, on per cert, apareixia l’únic objecte humanitzat o els xiquets que jugaven amb dos gots de plàstic i un fil, completaven una falla molt coherent en la temàtica, on la composició quedava en un segon plànol. El modelat era com sol ser en tots els artistes d’autor, absolutament homogeni, amb variacions d`un patró propi que contempla rostres amb ulls xicotets, boques molt grans, quasi sempre tancades, però en el cas del Rei Baltasar si que descobria una dentadura enorme, proporcional a eixes boques, en altres casos apareix una gran mandíbula sense cap obertura o un xicotet espai com per exemple el del ninot que portava el tap de suro de la botella amb missatge. El modelat sempre és important, però si a la falla tot el que apareixen són figures humanes, encara ho és més, per a mi sobretot fou l’encert de les escales dels ninots fonamentals en la composició i després l’expressivitat en general molt continguda, fins i tot tímida, però que en algun cas com el Rei Baltasar tenia expressions més obertes, en el cas del rei negre, a més a més els braços i les mans acompanyaven el seu somriure. 


La pintura reunia un conjunt molt ampli de colors, on predominaven tonalitats fosques i colors complementaris. Jo mateix matise les meues paraules, ja que en aquelles matineres hores, òbviament la llum era molt feble i tot és veia molt fosc, però ja dic matise, no les retire. En el moment de la visita el personatge central em semblava tot marronós, però després veient fotografies de companys vaig denotar altres colors com el crema o marrons molt suaus com el siena. A l’escena dels reis mags, vaig trobar el primer color càlid clàssic, el roig entre mig d`un verd molt suau o un blau enverdit i a l’altre costat un verd més fort, un verd oliva. Cal dir que el primer tenia al costat un morat i el segon un groc marronós. Colors foscos, si, però també molt ben combinats entre sí. La parella de fallers de l’escena missatges d’amor, era la que tenia colors més clars crema i blanc, tot i que també un fons amb colors marró i gris. L’escena més elaborada cromàticament era la del grup candidat a l’indult, el groc de la bústia de correus feia que fora el centre de l’atenció, front al blau de la rodeta inflable o la gorreta del turista que duia la carta a ella, no obstant tornava a aparèixer el gris en la samarreta del turista. El fet que tampoc vaig entendre, fou el de posar gespa i no pedra blanca, però així i tot la Falla Plaça de la Mercè aconseguí el 5é premi de la secció cinquena infantil, malgrat tot, bon debut de l’algemesinenc. 


Un dels desavantatges de les falles de ciutat vella, és que solen estar molt transitades en hores punta, però un dels avantatges és que les distàncies entre elles són molt curtes. Ni 80 metres vaig recórrer pel carrer carabasses fins arribar a la Falla Carabasses -En Gall una de les falles més divertides del meu recorregut pel sector que enguany tractava de la metàfora dels colps de la vida, dels que s’aprèn. Afortunadament ara la llum ja era quasi perfecta i veia molt bé Crash test ninots, un cadafal que tractava de maniquins de proves de xoc, com els artistes i fallers que volen falla, però acaben estavellant-se contra el mon fester que prefereix orquestra, vi i cassalla, tal i com resava en alguns cartells. Diuen que les composicions, marquen molt la resta del cadafal i aquesta era molt original amb un mig cos d`un ninot de proves de xoc conduint un vehicle mentre girava un poc el cap mirant el visitant, entre això i que estava sol mirant la falla... impactava.


També impactava el coronament, un logotip del mediàtic Volem Falla! amb una diana damunt la qual apareixia un ninot partit i trossejat fet miquetes. La primera escena que vaig vore va ser una parella de ninots, on un portava el  mocador faller i eixe mateix sostenia un volant, on per cert apareixia el logotip d’un col·lectiu amb grans experts en el Troleig -Forocoches-  mentre el mateix ninot sostenia amb el seu braç, el seu propi cap. L`escena denunciava la falsedat de les relacions entre artistes i fallers, que després d`un any conduint junts a força de proves de xoc, poden acabar cremats. Rodant la falla per la part posterior, vaig descobrir que per darrere de la flama del remat apareixia una sàtira del “Volem Falla” ja que introduïen la cançó “ No en volem cap que no estiga  borratxo, no en volem cap que no estiga bufat....” també una referència als cursos de jurats i als premis. 


I quan ja em pensava que l’havia vist sencera, a l`acabar de rodar-la vaig trobar l`escena del ninot de proves en un cotxe de xoc... per un carril bici! La mordacitat del seu creador és d’agrair en els temps que corren, una crítica dura i corrosiva molt singular junt a una concepció compositiva que sempre s’adapta a la idea o guió i no al revés. El modelat és sempre diferent, encara no he vist dos falles de Rodrigo Núñez que tinguen el mateix però al mateix temps, els diferents elements que composen la seua falla tenen una coherència temàtica al 100%., enguany tocava els ninots dels test de xoc, amb diferents variacions, ja foren d`escala, de tipus de cos -sencer, mig cos, etc,..- així com les variacions del color, uns grocs, per tant càlids i altres blaus i per tant freds, potser massa fredor en la falla, ja que tot el cos central també ho era, amb un color metàl·lic, això sí, prou realista. En el coronament, el logotip roig del Volem Falla, aportava un poc de color càlid que també apareixia en el cotxe de xoc. La Falla Carabasses- En Gall no tenia molt de volum, però era un any més crítica i coherent al 100%, no obstant el cadafal de la secció 5-C no rebé cap premi. 


Wrestingall era també obra de Rodrigo Núñez. Com ve sent habitual des de que l`artista començà el 2017 en la demarcació, es jugava amb els termes “gall” i “carabassa”. Enguany la cosa anava de lluita lliure, de fet la base de la falla era un gran ring que coronava els seues cantons amb carabasses. El cos central estava cobert per l`últim galler, com l’últim guerrer però en versió fallera i gallera que estava alçant pels aires al Hulk Hoogan Galler, el qual estava expel·lint uns gasos dels que eixia disparat l’enigmàtic gallabasa i si la composició no era prou complicada i hilarant, un gall xicotet i ben vestit ho coronava tot. Apareixien altres galls del quadrilàter, com Galloon Soparot NeveraBasses a punt de saltar damunt de l’últim galler entremig dels dos assegut a la lona damunt de SoterraGall estava Terratremol Gallquake. La parella candidata a l’indult era la de Macho Gall i el Poli BoiGall, coherència temàtica  i sàtira a base de comparacions amb lluitador de pressing catch dels ‘80’ i ’90.   


Modelat original, no només per què només ho faça un artista considerat artista d`autor, sinó per què a més a més fusionava personatges reals amb ninots en el nostre cas de galls, als quals fins i tot adaptava el nom. Que els protagonistes foren animals humanitzats, encara afegia més humor a la temàtica que ja la portava, però és que a banda les carasses que feien encara ho reforçaven més. Però també hi havia alguna part negativa, com que fora absolutament frontal. I no tot era humor en moviment o amb expressions forçades, també s’aconseguia arrancar un somriure amb l`escena de la parella candidata a l’indult, amb un posat molt tranquil. Colors càlids predominaven com el groc o el marró, però també el crema o el roig, ja en menor mesura. Tot i que minoritari, en aquesta falla no podia faltar el carabassa. L’únic color fred un poc estès era el blau i després una gamma extensa de verds. A diferència de la gran, ací el jurat si que recompensà la tasca de R.Núñez atorgant a la Falla Carabasses-En Gall el 8é premi de la secció onzena infantil. 



M’acostava a l’hora tertia[1] o terça, i només unes falles tant divertides com les de Rodrigo Núñez, podien mantindrem en forma, per què des de la matinada que havia eixit de casa aguantava amb un cafè i clarament necessitava un de nou. Per fi! Algunes cafeteries començaven a obrir, ja era hora, recuperat com Astèrix després de prendre la poció màgica, reprenia la marxa cap a la Falla Plaça Mercat Central que portava per lema El Fara-Demont està torra-t  i .........catacrak! els edificis tapaven l’entrada de la llum del Sol. Estava clar, que el tema lumínic de moment no acabava d`acompanyar. No obstant la composició era clara, el bust d`un Faraó, amb un grapat de personatges dalt la corona de l`alt i el baix Egipte hi havia un parell que afegien una mica de risc, possiblement units per un sacabutx i que representaven un ésser híbrid volador i un ocell.  Un bust femení més menut que el Faraó feia de contracoronament.





Era obvi, la baixada de volum, respecte a anys anteriors, que ja l’any passat havia descendit, però no obstant, la composició tenia harmonia, el guió en canvi anava ple de contradiccions i d’un maniqueisme allunyat tant de la sàtira com de l’enginy i gràcia. Respecte altres aspectes formals com el modelat, existien fortes asimetries entre el modelat dels elements del cos central i coronament, podríem incloure també el contra coronament, però el nivell ja no era el mateix. La resta de ninots de les escenes tenien patrons més diversos tot i que la majoria eren naturalistes, eren fills de motles diferents, fins i tot vaig descobrir algun que altre refregit, cosa inaudita a la secció d`argent. Colors vius, destacant el roig i groc daurat de la Corona del Faraó, front un color facial barrejat de color carn, crema i un poc gris per a representar l`ombra de la barba.

El color dels ninots del coronament, lamentablement eren quasi el mateix que el de les rajoles del Mercat Central, amb la qual cosa quasi ni es distingien i restaven com una zona apagada, menys mal que l’esser híbrid volador amb un magnífic color blanc i blau celeste, si que combinava perfectament amb el fons arquitectònic. Però de nou, un altre element del coronament, un ocell pintant amb tonalitat marronosa, es confonia amb la paret del fons. El collar del Faraó no millorava la cosa amb colors freds o càlids molt foscos, afortunadament el contra remat tenia uns colors més clars i una bon contrast entre el verd de la corona i el violeta de la roba. Per la part posterior, l`arc cromàtic millorava un poc, per un  major espai del blanc que relaxava el conjunt, però també per què les façanes de fons eren majoritàriament blanques. Al remat,  el cadafal del taller de Pere Baenas no obtingué cap premi del jurat a la secció 1-A. 


Decebut per la visita d`un cadafal del qual esperava un poc més, m`acostava a Continental del xativí Xavier Ureña que enguany comptava amb el disseny d’Isa Falcó. Tot i que no tenia el colp d`ull d’altre anys, ja era una altra cosa, el que no canviava era la impossibilitat de rodar la falla infantil per què estava dins de les tanques de la gran, una llàstima en un moment del dia on això era possible. Composició tancada, amb els personatges principals molt propers deixant pocs espais buits, almenys des de la perspectiva frontal i posterior, pràcticament es veien tots els costats, excepte un, però no crec que en eixe es trencarà la dinàmica general. D’altra banda el cadafal no era excepcionalment frontal, però si tenia una part posterior un tant perduda, sobretot em va sobtar que un ninot que podria haver-se encarat cap a la part posterior, apareixia cap a la frontal... però quasi el tapaven els altres.  D’altra banda per la part de davant el coronament amb una mena de serp donava lleugeresa a un conjunt un tant pesat i feia de transició cap un remat compost per múltiples xicotets ninots. 


El nivell començava a pujar amb el modelat, que en primer lloc feia un exercici d’establiment d`escales molt atractiu visualment i que demostra que l’artista te la capacitat d’integrar ninots de diferents escales. Eixa jerarquització de figueres, provaven d`aconseguir un joc de perspectives, mitjançant el joc de mides, distàncies, col·locació, etc... era evident que hi havia dos grans personatges centrals dels quals quasi emanava la resta del cadafal. Moviments lents i mirades entre sí molt aconseguides mitjançant la pròpia col·locació dels ninots, però sobretot la posició de les celles, els ulls i fins i tot la posició del cos o el que s`anomena llenguatge no verbal. Eren alguns dels ninots més xicotets, els que oferien una major sensació de moviment, per exemple els del coronament, tant els humans, com els animals. 


La pintura conformava  una graella de colors predominantment freds, els blaus i els verds és buscaven, en alguns casos per a aparèixer junts, en altres per a barrejar-se i crear colors com el blau o el verd turquesa, verds clars, foscos, blaus clars, etc... i en els càlids el groc daurat, el rosa carn, el rosa persa, el marró clar, xicotets espais de roig, taronja o fúcsia. Per la part posterior, la varietat de colors queia a una transició de càlids a freds, amb alguns punts estridents com en el ninot dedicat a Àfrica amb el contrast del marró cuiro amb el morat i altres evolucions més aconseguides, hi havia un poc de tot, però era obvi que en eixa zona amb menys ninots, la pintura cobrava una major importància, com també l`ornamentació de base que era més diversa, suro, gespa, pedra blanca, pedra blava, etc.... el cadafal de la Falla Plaça del Mercat Central no obtingué premi a la secció primera infantil.



Si abans havia penetrat per la Valentia romana, ara al entrar pel carrer del Trench de la muralla, ho feia per la Balansiya àrab, caminar per aquell carrer fa imaginar com seria la València alt medieval, però tornem al passat més recent, concretament al d’un matí de Març de 2019. En aquella hora, no totes les botigues estan obertes ni molt menys, cosa que un servidor aprofità per a dirigir-se a tota velocitat a la Plaça Lope de Vega on a causa de la mida de la plaça i l’alçada de les finques adjacents, la llum no acabava d’entrar, no obstant, ja eren més del nou del matí i la visibilitat mínima estava assegurada. La Falla Plaça lope de Vega  era una metafalla això vol dir que hi havia una falla dins de la falla, però calia llegir entre línies. Una mare portava al seu fill a vore falles -dreta de la imatge- el xiquet admirava  falla/monument, que era un bust d`una dona dels ’20 del segle XX molt espectacular, en el coronament, una guapa fallera, un pirotècnic i un músic, que a mi em va semblar José Serrano Simeón, l`autor del pas-doble El Faller himne oficial de la festa des de 1929.


Entre les crítiques de les escenes d`Amor per la festa, una apologia del cadafal faller fent homenatge a les falles plantades per Julio Monterrubio a la Plaça del Pilar en la dècada dels 90 i una critica a la situació de l’artista faller en l’actualitat, una crítica al excés de permisos que s`han de demanar, una nova apologia als mestres pirotècnics, on apareixia un vell pirotècnic, vestit de brusa amb un sac de artefactes pirotècnics fumant-se un puro -em va recordar a Brunchú- mentre davant tenia un pirotècnic quasi futurista amb un uniforme propi d`un astronauta i manejant una caixa plena de botons. Una escena a cavall de l`homenatge i la crítica, era la de la bunyolera ja quasi desapareguda i un jove amb gorreta jamaicana, porro en ma, venent mojitos, La composició entrava pels ulls i a banda la idea de la metafalla, tot i no ser una absoluta novetat, donava joc. He de reconèixer que no me`n vaig adonar fins quasi anar-me`n que era una replica de Ball de Màscares de Monterrubio, plantada a la Plaça del Pilar el 1999 i guanyadora del primer premi de la secció especial.


La composició tenia riquesa estructural, cos central, contracoronaments a banda i banda -a una de les bandes, un poc dissimulat, ja que era un ninot amb una mida sensiblement superior, la de la mare del xiquet- coronament partit, etc... i a banda era tant harmònica, per davant com per darrere. Cal dir, que qualsevol falla plantada en una plaça com aquesta amb un monument de la categoria de l’església i Torre de Santa Caterina. Tot i el voluntarisme de l`artista, òbviament el modelat del cos central, no era el del taller de Julio Monterrubio, però això no suposaria cap problema, el que si ho suposa es que la coherència estilística fora quasi inexistent, fins i tot dins d`un mateix grup com el del coronament, amb més naturalistes i altres amb certes dosis d’abstracció. Entre els ninots de les escenes de base si existia una major coherència estilística i un patró comú, aconseguir fer sàtira sense caricaturitzacions molt exagerades. 


Per la seua gran superfície, era obvi, que el cos central anava a marcar molt, almenys per la part frontal, la tendència cromàtica de tota la falla. Una dèbil barrera entre els colors càlids i freds, amb colors complementaris com el rosa carn o el rosa persa front un color intermedi de transició entre el blau i el porpra, el violeta, però no hi havia prou llum per a poder recordar amb exactitud quina varietat, no puc mentir. El coronament que també pintava molt- mai millor dit- tenia colors foscos com el marró o el negre... i francament, no li trobe cap explicació per què són colors que costen molt de fer harmonitzar, però encara menys junts. A banda que entrava un poc més de llum, vista per darrere, apareixia més color carn al cos central i la falla semblava tindre una mica més de vida, però continuava preguntant-me, per què eixe color en el remat. En tot cas, la suma dels factors no desemboca en un premi per al cadafal d`Alvaro Guija, enclavat a la secció 3-C.



La falla infantil era obra del mateix artista i portava per lema Extingits, en el cos central un dinosaure mirava afamat a un xiquet que el contemplava entre atemorit i sorprès. En el coronament una mona llegint el diari La Selva i un home en un globus. Sembla que hi havia un doble cos central, d`una banda el dinosaure i d’una altra una torre dalt la qual hi havia una princesa esperant un pretenent que havia pujat per una màquina d’escriure. Entre les escenes, molts aspectes de la vida extingits com els antics jocs infantils al carrer, però també les màquines de joc dels recreatius, un urbà dirigint el tràfic, un xiquet enviant una carta a Correus o un prehistòric amb una casset de cinta amb el que em vaig sentir molt identificat.. i també em vaig riure un poc.  


La composició era un poc estranya i algunes escenes o parts d`escenes tapaven a les altres però tenien la virtut de lligar molt amb el tema central, d`altra banda no hi havia concessions al risc, amb l’única xicoteta excepció en el coronament d`una figura probablement unida per sacabutx, sense massa volum, tot i tindre una posició que no era fàcil. Modelat amb un estil naturalista uniforme, que mantenien diverses formes d`expressió, però en la majoria dels casos sense grans distorsions. Pintura molt viva, a destacar el contrast entre el roig viu del drac i el blau marí de la màquina d’escriure, però també el verd de la seua base. Es percebia un gust per acolorir tots i cadascun dels racons, ninots, etc., per últim destacar la magnífica decoració de la base, arreglada fins el mil·límetre, el volum semblava xicotet per a la categoria i em fa la impressió que el pressupost també, el cas es que la Falla Plaça Lope de Vega no tingué premi a la secció sisena infantil. 


Vaig eixir de la plaça pel carrer Martín Mengod, des del qual giraria a la dreta al carrer dels Drets i d’allí a la Plaça del Doctor Collado, el sol il·luminava cada vegada més, sobre tot pels pisos més alts, però encara no baixava del tot al terra. La Falla de la Plaça del Doctor Collado celebrava que feia 150 anys s`havia plantat allí una primera falla en la que aleshores rebia el nom de Plaça de la Llotja, en honor a l`edifici adjacent a la mateixa. El disseny d’Alejandro Santaeulalia havia disposat una composició on un esser fantàstic molt inquietant amb banyes i barba negra sostenia un espill. De fet com resava la memòria del cadafal, al nàixer som un llibre en blanc que es va omplint d’ensenyaments i prejudicis, ningú és bo o roín, sinó que són les circumstàncies les que inclinen la balança i desequilibra eixa dualitat perenne. 


La composició també reflectia eixe dualisme per la part davantera, ja que si el cos central era inquietant i quasi demoníac, el coronament semblava celestial amb tres essers alats femenins que en la nostra cultura occidental jueu cristiana, podria ser interpretat com a éssers benignes o encarregats de fer el bé. Ara bé, la composició era complexa, per què si quan vaig començar a girar vaig denotar com dues de les parts del triple coronament es situaven a molts graus del seu eix de verticalitat- crec que des de l’aire tindrien una forma de piràmide invertida- però també com apareixia el rostre d`un ancià de barba blanca. Francament, més enllà de la imaginació del dissenyador o de l`artista no comprenia el perquè, tampoc per què la base era tant ampla, especialment per la part posterior. No fou fins molt tard que no vaig entendre el per què d`aquell plantejament que estava condicionat per l’homenatge a la trajectòria plàstica dels treballs dels artistes que han plantat en eixa històrica plaça.  


En primer lloc, en el mateix cos central a la part posterior el cap del venerable ancià que representava el remat de “El que el vent s’emportà” de Vicente Domingo que va rebre el 5é premi de la Secció Especial del 1965, la qual baix es relacionava amb la política actual enllaçant el passat amb el present, utilitzant la metàfora del vent que passa amb els canvis esdevinguts des de la moció de censura que canvià el govern. Això em va fer un clic al cervell i vaig començar a descobrir de forma ràpida altres escenes que anaven encadenant-se, com La Rosa dels Vents dels Germans Fontelles que aconseguiren el 1r premi del 1953 -compartit ex aequo amb L’estiueig de Regino Mas en la veïna Plaça del Mercat Central- girant cap a la cara frontal vaig descobrir una escena amb dos sargantanes que em sonava molt... era un record de La Primavera de Salvador Debon que aconseguí el primer premi de la secció especial de 1969. 


Rodant vaig trobar-me amb una calavera amb una boina que també em sonava molt, era el remat de La Fama també de Salvador Debon que aconseguí el 1r premi de la secció especial de 1960, damunt la qual hi havia un dimoni subjectant un home i una dona com si foren unes titelles, era un record de Sí, sí... però vaca també de Debon, que tot i no guanyar -rebé el 2º premi de la Secció Especial de 1961- és una de les màximes expressions de realisme oníric que tenia les influències de Salvador Dalí i  Man Ray, però no tot eren falles de l’era daurada de la comissió en la secció especial, també estava A salvar-se qui puga de l’artista Miguel Esteban amb un gran cuiner en el remat que va rebre el 3r premi de la secció 2-A de 1980 i si, també estava la famosa Margot de 1912 de Pedro Guillén que tot i causar el furor popular, no obtingué cap dels sis premis atorgats per l`ajuntament, això sí, rebé el premi d`enginy i gràcia del Grup Pensat i Fet.


La versió moderna de la falla de la Margot, no tenia de personatge principal a un cupletista, sinó a la vicepresidenta de la Generalitat Mónica Oltra dalt de l’escenari i baix amb un ramell de flors el president de la Generalitat Ximo Puig. I fou quan em vaig tornar a posar de cara a la frontal, fent un pla general amb la meua mirada quan vaig adonar-me’n que hi havia un gran espill al costat del cos central, aleshores vaig entendre-ho el lema que arrencava del primer premi obtingut per la comissió el 1951 a la secció especial -L’espill de la veritat dels Germans Fontelles- els únics elements que no vaig ubicar en cap cadafal antic foren la gran figura del cos central, ni els tres àngels del coronament. Un dels dubtes que em va quedar, es si em vaig deixar la referència a Sa Majestat la pesseta de Amadeo Desfilis que obtingué el primer premi de la història de la comissió el 1917 o El municipi i els fematers de Regino Mas i Enrique Guillot primer premi el 1921 -el primer premi dels molts que guanyà l’artista més llorejat de la historia- quan encara no hi havia seccions...o no estaven, però comprenc que no cabia tota la història plàstica de la comissió, d’altra banda molt rica i extensa. 


El modelat estava sacrificat al tipus de falla que pretenia representar, cosa que li feia guanyar en realisme i coherència. Però clar, de la mateixa manera que quan Vicente Almela va reinterpretar la falla de la Margot del 2012, ara Santaeulalia Tematizaciones S.L ho feia amb el seu estil, però a més a més amb la dificultat afegida que no reproduïen una falla del passat, sinó una composició on apareixien diverses falles representatives de la trajectòria de la comissió. Per força havia de reproduir-se un modelat que el visitant poguera comprendre amb un ràpid colp d’ull, ja que l’argument no resultava fàcil per al desconeixedor de la història de la comissió. El naturalisme regnava fins i tot entre les figures que representaven personatges actuals, en les quals s’apreciaven caricatures molt tènues. Fins i tot l’original de molts dels ninots representats era molt més exagerat en les seues expressions, per exemple el dimoni del remat de Sí, sí... però vaca de Salvador Debon de 1961, el cap del remat de El que el vent s’emporta de Vicente Domingo el 1965 o La Primavera de 1969 també de Debon. 


Un aspecte interessant era com les figures femenines alades del coronament, presentaven un volum estilitzat que aconseguia l’efecte òptic d’elevar més tota la falla i cal dir que de forma no tant marcada, també ocorria això amb el cos central. En eixe mateix espai -cos central- oposició de colors complementaris, el violeta, morat i negre de la roba del personatge, front el marró caramel de la cadira -tot i que en aquell moment, em semblava una varietat molt més fosca, però és que tot era confús a la part mitjana i baixa del cos central, això sí, el color pedra era magnífic i és un color molt desagraït, però estava ben executat i ben harmonitzat amb la decoració de la gespa de color verd. El cromatisme tendia cap a colors més clars en el remat, però també a colors primaris o més propers a eixe esquema, no obstant crec que el color rosa del personatges femení central estava fet aposta per a fer una transició més suau dels complementaris als primaris. 


Com a la cara frontal, en la posterior el cos central marcava la pauta i en eixe cas ho feia amb un color blanc molt abundant tant al cabell com a la barba, el color rosa carn tenia també espais de groc beix, quasi blanc molt prop del cabell, per tant la base de color neutre era abundant, rematada en colors primaris com hem vist ja per la part frontal i per la part de baix continuava amb detalls arquitectònics com columnes i per si no fora poc, també una part de l’ornamentació de la base era de pedra blanca amb la qual cosa el percentatge de color blanc era omnímode, però tenia un contrapunt que només es pot comprovar mirant amb deteniment les imatges o presenciant-ho de bon matí sense molt de públic, hi havia diferents ninots pintats de roig o rosa als extrems que decantaven la balança cromàtica cap als colors càlids. Quan em mire a l’espill era un homenatge a l’espill de la veritat dels Germans Fontelles, que obriren foc en la secció especial allà pel 1951, amb el 1r premi i premi d`enginy i gràcia de la història de la comissió. En el seu 150 Aniversari han rebut el 7é premi de la secció 1-B.



Després de contemplar una falla molt singular, anava a fer-ho amb una d`autor com són totes les de Ricard Balanzá, amb un guió al voltant del lligam entre la comissió i el barri. Emergia un cap dalt del qual apareixien edificis singulars, com algun comerç de la mateixa plaça, no sé exactament que volia expressar l’artista però tinc la intuïció que sobre les relacions humanes que configuren un  veïnat. La composició era massissa, amb un cos central que concentrava més del 80% de la falla, el remat estava format per representacions de les finques que formen part de l`entorn de la plaça del Doctor Collado, destacaven algunes com la de la Llotja.  A la base apareixien uns peculiars ninots, això sí tots amb un modelat homogeni arrodonit, el qual també tenia eixes pautes en el cos central, remat, etc....fins i tot les finques humanitzades, en general s`observaven unes superfícies escatades i polides a més no poder. 


La pintura és fonamental en les falles de Balanzá, per què són un eix bàsic, en concret en el cadafal faller que tenia davant, per què en el cas del coronament les façanes dels edificis els principals elements, bàsicament finestres i balconades. Però i ací estava la gràcia, també hi havia molts xicotets detalls en els ninots de la base i no només de pintura. Però torne a la pintura, la decoració de la base amb pedra blanca, semblava un gran full de paper de Din A 2 sobre el qual es repartien eixos colors que en el cas del cos central i a grans trets anaven del blanc de la base al beix, a un taronja flama i finalment un taronja carabassa. No cal dir que hi havia en menor mesura colors freds com el verd i el blau. La Falla Plaça Doctor Collado rebia el 6é premi i el 1r d`enginy i gràcia de la secció cinquena infantil.


Em costà abandonar la plaça, el meu apego a la història em va fer alentir la meua marxa i fins i tot fer-me preguntes a mi mateix.... quants fallers de l’actual comissió sabran que en realitat tenen a banda de quatre premis a la secció especial dos més quan encara no hi havia seccions? Quants sabran que el 1921 allí guanyà el seu primer palet ni més ni menys que Regino Mas? En fi..... perdonen vostès, coses rares de historiadors massa emocionals. Calia seguir i aprofitar que encara no hi havia molta gent pels carrers, i vaig tirar pel carrer Ercilla i després En Bou. Davant mi una estampa que qualsevol dia és bella, però en falles ho és més, el gran Micalet de fons i la Falla Corretgeria en primer pla. El lema de la falla infantil era Baix el meu paraigües amb una composició frontal que tenia una parella de nanos asseguts esquena front esquena, dalt seu un paraigües i més amunt un ésser sinistre que subjectava una titella. De volum xicotet com correspon a un cadafal infantil de les últimes seccions, l’estructura era harmònica i a més a més, el pal del paraigües deixava a l’aire un coronament que a més a més estava rematat per dos ninots que semblaven surar en l’aire. 


Al girar, un nou detall de la composició que ja intuïa em fou revelat, els ninots apareixien molt, però que molt junts, òbviament per què tots volien estar baix del paraigües. També vaig observar ocells al paraigües que li donaven eixa sensació de volatilitat i lleugeresa que tant agrada a molts espectadors. Modelat habitual dels últims temps del taller de Manuel Martínez Reig, on les línies geomètriques es conjugaven, afegint a les tradicionals formes rectangulars, alguns xicotets ninots circulars que enriquien el ventall de formes poligonals. Tant en els rectangulars com en els circulars, l’expressivitat era aconseguida amb uns ulls ben grans, acompanyats per les celles en diferents posicions, segons la figura. Un darrer element del modelat en connexió amb la composició, era sense dubte el joc de les mides dels ninots, tant per a crear perspectives, com per a en el cas dels més grans fer de substituts d`elements com cos central, contra coronaments, etc...


Com he dit sovint, un cadafal xicotet pot tindre una quantitat de recursos tècnics immensa i viceversa i un de gran no tindre o tindre molts pocs. I mancava l’element definitiu, la pintura, la qual mostrava un dualisme que tenia el seu què, un dels xiquets tenia la part de dalt del cos de color blau i l`altre groc, el qual a la seua vegada tenia verd en els pantalons. Eixa dicotomia color fred/càlid, reapareixia en el remat, fins i tot amb els mateixos clors groc i verd, més dissimuladament un xicotet contrast entre blanc i negre. Ara bé... no acabava ací la cosa, també jugava la dualitat cromàtica entre el remat i la base, amb el joc entre blanc i blau. A la part posterior el paisatge era quasi idèntic, amb l’aparició de xicotets espais de taronja i rosa. En resum, un cadafal que a simple vista no enlluernava, però que quan se l’anava descobrint acabava atrapant-te i que va rebre el 1r premi i el 1r d`enginy i gràcia de la secció dinovena infantil.     



I com tal com resava al lema de la Falla Corretgeria, efectivament Tots els camins apleguen a Corretgeria i no era l’únic que en aquella matineres hores rondava i fotografiava la major exposició d’art popular al carrer d’Europa. Vista per darrere, em semblava plena d`elements molt plans i de diferents alçades.. però poc més, però al girar i posar-me de front vaig entendre que tota la composició girava al voltant d’un cos centra format per un bust i un avantbraç. Una fallera amb el cap de costat i els ulls entre oberts que tenia damunt seu coronant-la un símbol d’ubicació. En línies generals jo veia en eixa frontal, un triangle isòsceles, que podia ser equilàter sense el símbol d’ubicació i vist per darrere la percepció es tornava més borrosa. El que resultava molt rodó era el guió amb correspondència a la falla, totes les escenes giraven al voltant dels camins que es troben, el propi cos central, el ninot candidat a l`indult, els camins que duen a Benidorm quan ens jubilem, els camins que duen a Hisenda, etc...



Respecte el modelat, tenia línies planes en combinació amb representació del natural al cos central, que eren aprofitades després en el plànol pictòric per crear ombres, etc... i figures clarament geomètriques amb tendències cubistes en la resta de ninots de les escenes, òbviament amb diferents gradacions. Com he apuntat en la falla infantil, en la majoria de falles que veig de Manuel Martínez Reig, molt sovint observe detalls tècnics que només apreciem alguns freaks, com per exemple la major mida del ninot candidat a l’indult la qual podria fer també la funció de contra coronament, la qual molt intel·ligentment estava situada a la part posterior, on no hi havia cap cara o ninot de la part frontal. La pintura com he dit abans jugava amb els clarobscurs per recrear superfícies, especialment visible en el cos central, amb diferents tonalitats de groc. 


La importància del cos central era destacada de forma cromàtica, aplicant pràcticament només colors càlids, amb l`excepció del verd en les parpelles o el blau dels ulls o de la roba a la part de baix. Es difícil de descriure la paleta de colors de la base degut al gran nombre de xicotets elements, no obstant era curiós que vista per darrere la falla, tenia la fortuna que els colors càlids del cos central i coronament tenien el contrast de la frontera blau de darrere. Ho tenia pensat també l’artista? No ho crec, però si fora cert, em descobrisc. La Falla Corretgeria-Bany dels Pavessos rebé el 3r premi de la Secció 6-B. Em dirigia ara pel carrer Corretgeria fins arribar al carrer La Purísima que després pren el nom de Calatrava per arribar a la Plaça del Negret.


I... eu! Una altra de Manuel Martínez Reig! No és estrany trobar falles del mateix autor en el mateix sector, però que siguen veïnes ja no és tant habitual. El cadafal de la Falla Plaça del Negret  tenia una composició atípica, amb molt de volum a la base, com si tot el conjunt estiguera inflat i es percebia un coronament estilitzat que semblava llunyà i no molt elevat. Al girar i vore l`altre costat, es confirmava eixa estructura més horitzontal que vertical, amb la diferència d`un modelat amb més línies rectes, cosa que anteriorment en l`altra part tenia línies més rodones que encara ho inflaven més. El modelat dels objectes, però també dels ninots humans variava en funció de les necessitats del lema La Falla del Règim per això quan vaig arribar veia grans verdures, inflades que feien referència a dites com la dieta de la carxofa i en l`altra banda la dieta del cucurutxo. El modelat i la composició estaven molt units com es pot intuir, les línies planes només apareixen en objectes però no en els ninots representatius d`essers humans.



Els colors eren ben vius, crec que per a destacar més el modelat i fer una falla més visual, que a més a més tenia un entorn de façanes blanques que no li robaven protagonisme. Diferents tonalitats verdes, grogues o taronges en una de les cares que tenia de base pedra de color roig. A l`altra banda l`ornamentació de la pedra blanca era un color neutre que apareixia discretament com a base d’un ampli cos central amb tonalitats roses, grogues i les més vives d`un roig encès. Els colors més càlids es reservaven al coronament mentre que el seu contra coronament tenia uns colors verds i blaus freds. Particularment m’agradaria haver vist el cadafal a primera hora del dia, per què crec que amb eixos colors tant vius  també haguera segut ben visible sense molta llum solar. Cadafal molt original en el plantejament que rebé el 5é premi de la secció 5-C. 


La falla infantil  de la Falla Plaça del Negret, portava per lema Més val fora que dins i també era obra del taller de Manuel Martínez Reig. I també tenia una composició més horitzontal que vertical o almenys no tant vertical com sol ser habitual. Ara bé, la gràcia de la falla estava en el guió, que anava de ventositats i del dilema entre expel·lir-los o aguantar-se`ls dins. Òbviament el modelat havia de caminar per la senda de la caricaturització i fins i tot amb lletres que reproduïen onomatopeies del llenguatge del còmic. A banda de les característiques que aconseguien la vis humorística, hi havia un modelat amb inclusió de línies planes, però sense deixar del tot la línia corba i sobretot l`arquejament de celles, etc...que tractaven de reproduir la força que fem per lliurar-nos de certs gasos molestos. Colors en general molt càlids, a excepció d`una escena amb colors verds i espais violetes, que al ser un color complementari no acaba de ser fred del tot. I de nou -i això si que és extraordinari- el mateix taller o artista aconseguia el 1r premi i el 1r d`enginy i gràcia, a banda del millor ninot de la secció dotzena infantil. 



I per motius del canvi d`ubicació d`una falla fusionada, he de fer una enorme el·lipsi temporal per saltar-me tot el trànsit pel Carme i quasi tot el Pilar-Sant Francesc, per tornar de nou a la Seu -Xerea- El Mercat, quan arribe a l’avinguda de l’Oest front la Falla Llanterna-Na Robella la llum solar era molt potent... massa per al meu gust! Però lo pitjor no era això, era que la tranquil·litat matinal s’havia esvaït, no recorde amb exactitud l’hora però faltaria menys d’una hora per a la Mascletà i el trànsit humà era considerable. Tot i que els baixos d`algunes escenes no es podien vore si no t’apropaves molt, almenys es podia vore l’estructura general amb prou claredat. Volum molt menut per a formar part de la categoria d’argent de les falles de València, però amb una falla totalment nova de trinca que sempre crea una gran expectació. Com resava en la memòria, tres bruixes, la més gran al centre i de mida més gran i altres dues més menudes als costats provaven de crear la recepta de la falla perfecta, arran dels ingredients tradicionals. Per darrere de la bruixa del cos central emergia en el coronament un castell encantat on es suposava que estava la seu de la J.C.F. 


Ah! Ho oblidava el lema de la falla era El que diga la bruixa i en una de les escenes de la base ens deien que les bruixes grans eren bones, també apareixien els ingredients per a la falla perfecta, també apareixia la mare de la fallera major... la pitjor de les bruixes, apareixia també un pàrquing de bruixes amb les graneres de Mónica Oltra, M.Trenzano, L.Santamaria, etc.. i el policia local que volia que les graneres foren ben aparcades. Especialment gràfic el ninot candidat a l’indult, compost per varies figures de bruixes xicotetes anomenades Enginy, Gràcia, Crítica i en l’olla una llegenda: Guió perfecte. A banda de bruixes apareixia un altre esser fantàstic, el gran líder satànic de les xarxes socials, envoltat de likes. Una altra escena era el polític en una consulta a una bruixa per a conèixer el futur abans de les enquestes. I un esperit maligne com si fora el tren de la bruixa, perseguia a un espaordit treballador, que corria cames que vos vull. 


El modelat tenia l’inconfusible estil del taller de Mario Gual, però la influència de la seua dissenyadora Isa Falcó. Les col·laboracions poden eixir molt bé... o molt mal, era evident que havia guanyat la primera opció, l’associació havia quallat. A una composició que mostrava un triangle en la part frontal, calia afegir un modelat més reposat en la reproducció de les bruixes centrals, amb certa caricaturització de la que estava més prop de la base -una de les laterals- la majoria de bruixes tenien una caricaturització molt lleu, eren els altres personatges que representaven humans els que mostraven expressions més forçades, mostrant temor i en algun cas com el treballador clarament paor. En les escenes de base que vaig tindre la sort de vore de més prop, s’apreciava un escatat a consciència i supose que les figures principals el tindrien igual o més. 


Abans de passar a la pintura, també recorde uns quants recursos tècnics molt adients per crear estilització i elevació un era la ondulació de línies cap amunt, una altra era la col·locació d`elements propis de l’element aeri o eteris com rates penades, fantasmes, etc.. En un altre ordre de coses, també a nivell compositiu, en una falla de xicotet volum, era molt intel·ligent col·locar figures menudes en els espais, ja que donaven una sensació que el cadafal era més gran del que en realitat era. La pintura era evident que tenia unes tonalitats majoritàriament fosques, tal i com demanava el tema, almenys enfocat de cara a una falla de comissió adulta, tonalitats fredes com el color verd o millor dit les diverses tonalitats de verd, més fosc o més suau i crec que aquest punt marcà la diferència. Sí prenem com a exemple la bruixa central, era molt espectacular el pas des d`un verd fosc pi a un altre més turquesa i finalment a un verd llima, molt proper al groc en la cara que seguia per un cabell ataronjat que acabava en les puntes de color roig. 


Els contrastos cromàtics eren forts en la bruixa central, però crec que molt satisfactoris, menys espectacular era la bruixa de la seua dreta amb uns cabells de color rossa quasi fúcsia que passaven a un rosa carn molt matisat pel blanc i que finalitzava amb unes pantaló curt blau i unes calces negres. En el coronament format per xicotets ninots els contrastos no eren tant amplis, establint unes oposicions entre blau clar i morat. Resultava un tant atípic, que hi haguera més color càlid a la part posterior, bàsicament al cos central i alguna escena solta com la del líder satànic de les xarxes socials. Optimització de recursos per part del taller de Mario Gual , amb el disseny d’Isa Falcó, una associació que també funcionà a la perfecció, uns dissenyaren i els altres executaren ...i de quina manera!   aconseguint ni més ni menys que el 5é premi de la Secció 1-A, el premi més alt que el 2019 va rebre una falla del sector Seu-Xerea-Mercat. 



Penetrava pel carrer llanterna per visitar Esta via làctia és la llet de l’artista David Soriano -artista de qui no havia sentit parlar mai-afortunadament sense tant de rebombori com la falla gran, tenia la oportunitat de presenciar-la sense pegar-me colzades amb ningú. La composició semblava un conglomerat de xicotets cubs, un poc caòtica però amb molt de moviment i potència per la part de darrere i més quieta i diàfana per la part de davant. En eixa cara frontal, apareix un gran rostre que semblava una representació de la via làctia, com tota bona humanització portava boca i ulls. Al voltant seu quatre grans personatges humans o humanitzats, per què sincerament no ho recorde ja. En línies generals el més important és que el peculiar cos central, en realitat era una plataforma per a situar els diferents ninots, sense pretensions a nivell escultòric i crec que fins i tot tampoc al compositiu, almenys en la meua percepció, només a la part frontal hi havia una certa estructura recognoscible. 


Modelat amb una escultura molt naturalista que incorporava una bona dosi de moviments corporals, des dels més simples fets a base de canvis gestuals de la cara, fins a posicions quasi en horitzontal que tractaven de recrear la manca de gravetat fora del nostre planeta i per a reforçar eixa sensació de flotabilitat apareixien llargues cabelleres, bigots, o elements que semblaven fluids com els que envoltaven la humanització de la via làctia, potser per eixe motiu com a contrast l`artista va decidir establir un cos central, no molt bell a nivell estètic, però si útil a nivell de cohesió del discurs del guió. He de reconèixer que la falla no m’entrà pels ulls de bon principi, però de mica en mica li anava trobant aspectes positius, a banda dels ja descrits, una certa cohesió en la reproducció de les faccions dels ninots. La pintura era per a mi el punt més controvertit o negatiu. Crec que la voluntat era representar un paisatge galàctic el més fidel possible, però el problema és que l’espai sinó està il·luminat per estels, és completament fosc. 


En eixe sentit hi havia una gran fidelitat del natural, però si en la part frontal el color blanc -tamisat per blau- de la via làctia feia una bon contrast, per la part posterior, eixe color tant fosc, pràcticament negre, no tenia un color neutre que li fera contrast. Pels dos flancs, de nou els colors dels ninots aconseguien crear un marc cromàtic més harmònic, tant per la inclusió del blanc com d`altres colors càlids o freds suaus com el rosa o el blau. En definitiva, un aspecte cromàtic un tant irregular, molt ben resolt a la part davantera amb colors arriscats, no només pel negre en contrast amb el blanc, sinó pel morat jugant amb el violeta. Uns flancs molt ben equilibrats i una part posterior clarament fosca. La Falla Llanterna-Na Robella rebé el 14é premi de la secció segona infantil. Finalitzava ací la meua ruta pel sector faller més antic del món el qual tot i no tindre cap cadafal a la secció especial si en te un a l'especial infantil, tres a la 1-A, un a la 1-B i sobretot moltes falles especials que paga la pena visitar. Fins una altra!  


[1] Segons descriu Edouard Schneider a Les Heures Bénédictines (París, Grasset, 1925) cap a les 5 o 6 del matí al trencar l’alba començaven les Laudes i cap a les 9 la tertia o terça.