Tradueix

divendres, 4 d’octubre del 2019


CRÒNIQUES FALLERES    2019

Cau la nit...i continua la Plantà ja en la recta final. Rodant pel sud del Cap i Casal als sectors Jesús-Creu Coberta, més al sud que mai.  Un final de Plantà que no va ser... una ucronia[1] fallera.



Venia d’un breu però intens recorregut per l’Olivereta i emergia a l`estació de Metro de Patraix, enguany canviava la direcció de la ruta per dirigir-me en primer lloc cap al nord de l`avinguda Gaspar Aguilar, no calia avançar més que unes poques passes i abans d`arribar a la rodona partida ja aguaitava des de lluny Tecnologies, la falla “post 75 Aniversari” de Joan d’Aguiló-Gaspar Aguilar. Vaig poder gaudir en directe de la Plantà, ja s`havia tirat de grua i els principals elements estaven situats, però sempre és agradable seguir en directe com el director d’orquestra i els seus músics interpreten la seua obra. Te’n adones en eixos instants de la importància dels detalls, que al final resulten decisius en la majoria de categories, però més en les de pressupostos baixos o mitjans, on tot va més ajustat.


En primer lloc destacava no el seu volum, que tampoc era menut, ni una composició arriscada, ja que es tractava d`una estructura tridentina, amb un remat molt discret envoltat per un contra coronament d`una mida quasi idèntica i un altre més xicotet. En tot cas, no li mancava harmonia, s’aprofitava qualsevol detall per a millorar el conjunt, com situar un ninot damunt la porra del gran prehistòric central per a crear un coronament més elevat. L’originalitat i la gràcia eren el segell d’identitat general, també en l’enfocament de la temàtica, cosa que s`agraeix. I parle de gràcia per que els principals personatges eren dos grans prehistòrics mirant perplexos uns aparells que a nosaltres ens són quotidians: uns telèfons mòbils.  Tot i que jo no la vaig vore totalment plantada, s’intuïa una escena on es barrejava a Newton, la poma i un gran saure mirant golós uns cucs al voltant de la poma.  


Per la part posterior ja tot estava pràcticament plantat, apareixien ninots vestits com nosaltres és a dir de la nostra època, però també apareixien robots i un ninot que em va semblar molt original que semblava l’home invisible, ja que apareixia amb roba i barret.... però sense cap! Era evident que la originalitat envoltava tota la falla, desgraciadament no ho vaig vore tot col·locat al seu lloc. El que si vaig contemplar fou el modelat general, de tall naturalista tenia una tendència a engrossir les proporcions dels ninots més voluminosos -els prehistòrics- potser per a caricaturitzar-los més, cadascú dels ninots anava a la seua mirant el modern artefacte, romanent d`esquenes a l’altre, una translació de la alienada psicologia de l’esser humà als nostres avantpassats més preterits. I si els grans ninots eren molt expressius, també ho eren els altres, com Newton que assenyalava satisfet la poma, mentre el saure es rellepava mirant els cucs, certament no calien cartells per explicar les escenes. 


Em vaig quedar amb les ganes de conèixer el significat d`aquell estrany ninot de l’home invisible, poques vegades m’ha atret tant una escena d`una falla de categoria mitjana.  Hi ha havia més uniformitat en el modelat de les grans figures, que no en les xicotetes, els grans ulls i faccions ben modelades i definides els incardinaven de forma conjunta. Els colors vius arrodonien tota la originalitat present, colors que tampoc defugien la representació d’objectes reals, els vestits de pell, les roques, brosses, la pròpia pell humana, etc, etc,... Fidel a la temàtica, la pintura contemplava una presencia notable de colors marronosos-groguencs per la banda dels càlids i una altra de verds amb alguna aparició escassa de tonalitat blava o gris per la banda dels freds. 


En alguns casos, com en el garrot del coronament, els verds i els grocs es trobaven per a donar pas a una barreja que els teòrics del color anomenen chartreuse o cartoixà, tot i que altres simplement li anomenen verd groc. I ara es quan els detalls dels que havia parlat al principi cobraven importància: el mateix Agustín Torralba col·locava quan jo arribava un collar de color roig que destacava com a color càlid potent, junt a la pell de la poma o la capa de Newton. De la part de darrere que reconec vaig recórrer en un bufit, em va copsar l’ús del color blanc que en certa manera il·luminava un conjunt amb molt de color típic en falles amb escenaris naturals -roques, pedres, terra, vegetació, etc,..- em vaig quedar amb les ganes de llegir els cartells explicatius, ja que sempre afegeixen informació addicional. El jurat li atorgà l’11é premi de la secció 3-C.  


Seguia amb Ves a espai, que com totes les infantils ja portava quasi tot un dia plantada. Una composició molt atractiva que pivotava al voltant d`una figura femenina, un mig cos que sostenia en una ma un xicotet planeta. Estructura molt redona situant xicotetes figures en llocs estratègics com la gossa laika que envià la URSS a l’espai o contra coronaments més grans com una marciana a l’altra banda. Coronant tot el conjunt un coet espacial amb un astronauta. A la part de darrere, la composició era molt semblant, si bé abundaven les xicotetes figures que suplien les grans figures que apareixien a la part frontal. La temàtica espacial combinava elements de l’exploració espacial humana, signes del zodíac i altres propis de la literatura o el cinema com marcians, etc,...   


Sense tindre un risc imponent, el coronament era molt atractiu per la part frontal. A eixe estructura calia afegir un modelat naturalista molt realista al cos central i més caricaturitzat en les figures més menudes, tant que jo crec que faria les delícies dels xiquets més menuts, però també per tindre uns colors molt suaus que fins i tot en el cas dels càlids evitaven el roig més encès i cedien protagonisme a tonalitats roses, front a tonalitats blaves, omnipresents pel tema espacial, per cert amb alguns contrapunts de color blanc que creaven un ambient de cel ple de constel·lacions. Per darrere el rosa augmentava espais, el blau quasi desapareixia i li passava el testimoni al verd, bàsicament pels xicotets marcians. I molt encertada al meu parer la decoració amb pedra blanca, neutra i neta. Molt prop del podi es va quedar el cadafal de Vicente Francisco Lorenzo Albert amb un 5é premi a la secció vuitena infantil. 



Abandonava el sector Jesús, per a tornar de nou a l`avinguda Gaspar Aguilar, ja al Sector Creu Coberta, des de la qual vaig observar la Falla Fra J. Rodriguez-Pintor Cortina que en un primer moment em semblava no estava tan avançada en la seua plantà, però no, després vaig comprovar que simplement tenia un volum molt reduït per a la categoria. Això no vol dir que tinguera una mala composició, de fet, tot i el seu reduït cos central, el dos xiquets del coronament estaven situats cadascun en un muscle o dalt el cap del trobador. En realitat el cadafal tenia la seua millor basa en el modelat, homogeni en característiques i en qualitat, coherent tant en els ninots del remat com en els de base, potser el rostre desencaixat del gran trobador se’n eixia un tant de la tònica de quietisme i serenor de la majoria de ninots. 



De nou el trobador tenia una característica diferent a la resta de figures, un cos més estilitzat front uns cossos que de mitja eren més corpulents, però el que si igualava a tots els ninots de la falla, eren els ulls clars, blaus o verds que habitualment pinta l’artista del Cabanyal, Ximo Martí. De nou el trobador central tenia també en la pintura uns color més foscos que el distanciaven de la resta, a més a més freds, a diferència de per exemple els dos ninots que tenia al coronament o les dos falleres de la base frontal amb espolins ataronjats o rosats. Un fil conductor que sobretot apareixia al cos central era el color blanc, el qual continuaria després en les pedres blanques de la base que posteriorment serien dipositades. Personalment no vaig trobar cap errada d`execució, per tant si no fora pel reduït volum, no li trobe explicació a que La festa fallera no obtinguera premi a la secció 4-C.


Totalment plantada i malauradament envoltada de tanques estava Aprenent a jugar  la falla infantil obra d`un artista amb molts anys d`experiència a l`especial infantil com és Salvador Dolz, curiosament també del marítim com l`artista de la falla gran. El primer que destacava era el gran volum, en comparació a la falla gran, no de bades era una falla de la secció tercera infantil que en grans tindria un equivalent en la secció 2-A, una categoria on el pressupostos ja s`enfilen amunt. Però torne a la falla infantil de Falla Fra J. Rodríguez-Pintor Cortina, al voltant d`una parella de iaios cos dos grans ninots centrals s`escenificaven accions pròpies dels nets, totes relaciones amb jocs infantils realitzats en la llar familiar. El coronament eren un parell de xiquets d`una mida un poc més gran que els de la base, però molt inferior als iaios, en contraposició al quietisme i lentitud típica de les persones majors, els xiquets manifestaven major moviment, especialment els del remat que ampliaven eixe tret amb un avió i un cavall... de joguet, òbviament. 


La veritat, és que tot i semblar costumista, la composició ja em va enganxar de bon principi – tot i que les molestes tanques dificultaven molt la visió....i ha tanques i tanques, però algunes semblen muralles- al rodar el cadafal, vaig comprendre que la composició jugava amb la mida dels ninots, com ja he dit abans els xiquets més menuts que els iaios. El modelat a banda de ser naturalista tenia el segell de l`artista, al qual he vist moltes obres a Barrí Beteró, els característics caps en forma de meló uniformitzaven tots els ninots com si foren una gran família, però també altres trets com l’ús de formes geomètriques per a definir trets facials com el triangle en el nas, quadrats en les orelles, etc,...


Capítol a banda l`escena dedicada al president de la comissió que enguany complia 25 al capdavant, una escena candidata a l’indult ad hoc per un tema intrínsec de la falla, si jo porte cinc anys amb Corredor i de vegades estic cansat, vint i cinc és tota una efemèride! Els colors suaus, evitaven les tonalitats més fortes com el roig o el blau fosc i es centraven en blaus celestes o roses, també he de dir que quan més m’acostava als ninots, el color de la seu pell passava del rosa carn a un color un poc més fort. A la part posterior de nou un equilibri cromàtic entre càlids i freds, potser amb un major pes dels primers. Afavoria o empitjorava la decoració amb gespa verda el conjunt de la falla? No estic segur, però almenys de nit ho gelava tot molt, el cas es que el jurat no li atorgà premi a la secció 3ª infantil.


Una llarga caminada de més de 600 metres m`esperava fins que l’Avinguda Gaspar Aguilar arribava a l’avinguda de les Tres Creus i després el desafiament personal de creuar l`Avinguda de Tomás Sala o el que ara s`anomena Bulevard Sud, la gran circumval·lació que mai havia traspassat a peu, ni en falles ni en la resta de l’any. Deixava momentàniament el barri -que no sector- de la Creu Coberta per endinsar-me en Sant Marcel·lí, a l’arribar junt al Parc de la Rambleta i a l’edifici de l’espai cultural del mateix nom vaig adonar-me`n que anava més o menys encaminat, però també hi hagué lloc per a la improvisació i la espontaneïtat que feia anys havien perdut les meues rondes de Plantà per València, amb el descobriment d`un nou emplaçament per a la col·lecció: la Falla Enginyer Sirera-Pio IX.


El meu primer cadafal a Sant Marcel·lí fou Quina barbaritat! de dimensions modestes com corresponia a la categoria, un drakkar viking navegant sobre les braves aigües del mar del nord, comprenia el cos central d`una falla pràcticament plantada. Pràcticament només mancava ajustar la decoració per part dels fallers, el mateix ninot candidat a l’indult un Vicky el Viking i família ja restava al seu lloc, així com una valquíria, també tots els ninots de la part de darrere. La composició   era interessant per la sensació de moviment, una posició del cos central un tant inclinada i la cohesió temàtica de tots els ninots, francament crec que era un dels millors, per no dir el millor ítem de la falla.  El modelat naturalista cercava la caricaturització i en el cas d’alguns ninots senyeres ho aconseguia, en altres no tant, però si la cohesió temàtica era molt alta, en la tipologia del modelat no es podia dir el mateix i per a evidenciar-ho calia vore la falla plantada o quasi a punt d`acabar com era el cas. 


Personalment m’agradaren molt els colors, tot i que eren molt foscos, però m`agradaven per que almenys tractaven de reproduir la realitat històrica de les embarcacions, armes, vestits, adorns, etc,.. dels vikings. Òbviament es podria haver suavitzat més la tonalitat marró, poc agraïda de per si, però la combinació amb un color verd fosc era harmònica i si tenim en compte que el marró és un color càlid, fou una decisió encertada, ja que el color roig potser haguera carregat massa els colors càlids, altre color càlid camuflat  era el daurat de la cuirassa de la valquíria, els cabells pèl-rojos de bona part dels personatges o els teixits del grup candidat a l’indult. Coherent però un poc monocroma vista des de lluny la falla de Paco Cuadros i David Zahonero que no va rebre premi a la secció 6-B.


Dels mateixos artistes era  I tu que pintes?composició habitual en categories baixes amb un gran ninot conformant el cos central que confirmava la temàtica, per què era un pintor. Una figura femenina feia de contra pes en una falla dual, les altres figures eren molt menudes i referents a xiquets. Modelat naturalista amb un referent clar com el pintor, expressiu i proporcionat, el personatge company femení tenia una certa desproporció del cap respecte la resta del cos, reposat convincent i els xiquets del coronament tenien també una desproporció del cap respecte al cos, fenomen usual quan tenim eixes edats. Molt discret l’aspecte pictòric i això era paradoxal -respecte al lema-, però coherent, fent un contrast entre el color blanc neutre present a les dos grans figures i els colors marronosos del rellotge de peu de darrere, els pantalons del pintor, etc... cadafal discret el de la Falla Enginyer Josep Sirera- Pio IX que no rebé premi a la secció divuitena infantil. 


Em quedava encara un llarg recorregut fins el cor del barri, que per ser de nit se’m va fer més llarg, supose que recórrer nous espais tenia la virtut de ser un al·licient però el defecte de la inseguretat. Només girar a la dreta pel carrer Sant Marcel·lí vaig observar que m’encaminava a l`emplaçament de la Falla Arquebisbe Olaechea-Sant Marcel·lí veia la torre del campanar, però la distància era important. En últim terme arribava front Es l`hora de l’artista Raúl García Pertusa, la llarga caminada havia pagat la pena. La visita començava molt bé amb una de les falles infantils més voluminoses que recorde de l’eldenc, després del primer impacte visual, vaig passar a discernir poc a poc la composició, sobre una base rodona una gran endevinadora mirava la bola, però també al visitant. La resta de personatges eren secundaris i no tenia clara la seua funcionalitat en l’estructura. 


Vaig rodar fins la part frontal i vaig advertir que a banda d`estar molt més carregada, apareixia un gran personatge masculí, que en una ma suportava una tassa de la qual bevia i en l’altra un conjunt de teteres. Més complicat era comprovar com es distribuïen la resta de ninots, però sembla que els que es situaven arran de terra es situaven cap en fora, mentre que els que anaven elevant-se cap endins. Fins i tot ara, repassant les fotografies que vaig fer, no tinc clar del tot l’estructura interna, però sembla que hi havia estructures verticals que sostenien per exemple uns ninots que representaven la naturalesa. Convé ressaltar que fora la que fora, la composició no col·locava ninots uns davant els altres i tots es podien contemplar perfectament, això en una falla de grans dimensions no és fàcil.  


Al remat, era més clara i simple l’estructura per la part de darrere, que de davant, no obstant, no era la composició la millor basa de la falla, era útil i funcional, sí, però en un segon plànol front un modelat d`alta volada. El rostre de l’endevinadora tenia una gran expressivitat que no aconsegueixen molts artistes, et clavava la mirada des de lluny, però després de prop observaves que també mirava la bola que sostenia a la ma. Ella era observada pel gat que tenia al turbant, el qual de reüll també mirava a una altra banda, cap a l`interior de la falla. Concentrat i amb la mirada perduda estava un rellotger que transmetia molt bé la sensació de tristesa, actitud semblant que tenia una xiqueta que mirava a una mestra molt seriosa. 


El modelat reflectia un munt d`expressions,emocions,etc...i ho feia amb el comú denominador d’uns trets facials homogenis localitzats a la part central de la fàcies humana, bàsicament ulls, nas i boca, el més admirable era aconseguir humanitzar aquells trossos de suro, sense exagerar en la caricaturització, amb tocs molt suaus. Potser la composició no fora espectacular, però l`ajustament dels ninots aprofitant l`escala del modelat jugava també el seu paper a cavall de la composició i el modelat. Treball molt acurat també en l’escatat que afavoria la millor adherència de la pintura, el darrer aspecte formal d`una falla prou cohesionada per a ser d`una temàtica oberta. L`estructura molt agrupada obligava a cercar una harmonia cromàtica basada en l’ús de múltiples colors, freds, càlids, primaris, complementaris,etc...color verd, violeta, morat, rosa, roig, blau, groc, marró, blanc, gris, etc,..


Més fàcil era equilibrar la balança pictòrica per la part de darrere -o la de davant- de la endevinadora, amb una composició més oberta i neta. A l`igual que en l`altra banda, l`abundància de colors, feia que aparegueren també color secundaris i fins i tot terciaris com el morat, que combinaven tant amb el mocador roig del cap com amb el blau celeste del cosset. Entre els ninots més xicotets d`eixa part de la falla, hi havia un joc d`oposicions entre el verd i el groc, però el que destacava ací era un major color neutre que amb la decoració de pedra blanca, il·luminaven molt la falla. Rodona era la base del cadafal i rodona era tota en seu conjunt i ja dic que no era fàcil per la temàtica oberta, però la qualitat era innegable i li valgué el 1r premi i 2º d`enginy i gràcia, així com el millor ninot de la secció primera infantil, amb el disseny de Juan Ramon Vázquez. 


Era el torn de visitar la Falla Arquebisbe Olaechea-Sant Marcel·lí de la comissió adulta, aleshores encara en plena plantà, hi havia molt de rebombori i francament em sabia mal clavar-me pel mig de forma tafanera, les grans figures del remat dos ballarins de flamenc enormes, descomunals, ja havien estat situats, així com altres figures d’una mida molt considerable que feien la funció de contracoronaments i d`una composició piramidal en certa forma piramidal, però amb molts espais oberts. Sense vore fotografies posteriors, veient la gran quantitat de ninots que romanien junt una de les parets frontals del conjunt que constitueix el centre neuràlgic del barri creat per l`arquebisbe Olaechea en els ’50 del passat segle XX, és a dir l`església i el col·legi parroquial.  Si per una banda no els vaig vore situats al seu lloc, almenys molts els vaig visualitzar de ben prop. 




Vistes fotografies de la falla totalment acabada de plantar, Mirades no canviava gens la seua fesomia general, les grans figures marcaven l`estructura general i allí ja s’havia tirat de grua. Mancaven doncs, les escenes de base, amb una qualitat de modelat considerable, com he dit abans, vaig tindre la sort de contemplar moltes figures sense els plàstics a punt de ser dipositats al seu lloc i l’escatat a consciència d`eixes figures de base no feia sinó homogeneïtzar un gran nivell que el visitant ja advertia en els grans ninots del remat i contra remats. Partint del naturalisme les figures s’estilitzaven i allargaven, però no només les més significatives, sinó també les de la base i les que no ho feien de forma externa ho feien en aspectes més minimalistes referent als trets físics secundaris, per què els trets importants que són sempre els del rostre, sobretot els ulls estaven ben remarcats. 



Els aspectes formals tenien la pintura com a colofó final. Sobre un treball d`escatat profund era més fàcil adherir una pintura que mitjançant més o menys foscor creava plegaments, molt importants en grans superfícies com la cua de la falda de la balladora o la muleta del torero on apareixia la silueta del cap d’un bou. En tot cas, la voluntat per no fer cap errada i presentar un aspecte impecable apareixia per espais tant diversos com els caps dels ninots, la majoria no només escatats fins el paroxisme, sinó fins i tot lacats amb la qual cosa lluïen molt més, però també en llocs com les rosses roges de la base sobre les que ballava la flamenca. Sobre el color pròpiament dit una oposició entre el càlid més fort com el roig sang de la balladora i el verd o el blau fosc del ballador. Com la composició era tant oberta, els contra coronaments tenien oposicions cromàtiques internes, per exemple el torero amb un vestit de llums morat que conjugava amb la muleta, sobretot per la part per on anava la part del groc, però també per la part per on era roja -a mi personalment em feia la sensació que el torero per davant tenia un vestit de llums un pel més blau que morat, però de nit no es veu com de dia-. 


Més complex, però també ric era el joc d’oposicions cromàtiques entre la parella jove envoltada de rats penats, amb uns colors més foscos com el grana en oposició al groc i el morat o violeta -no n`estic segur- front el verd, que per cert en aquelles hores, tot i estar plantat, encara estaven retocant i supose que això seria degut a les mogudes del trasllat que sempre deixen tocat algun espai dels ninots més grans. A la majoria de ninots de base, s`observava un emblanquiment de la pell dels ninots, especialment als rostres i en la majoria dels casos amb oposicions de colors més vius com roig carabassa front blau fosc, verd front groc, etc....en fi, una falla que semblava una de les integrants de la secció especial i francament quasi ho era, per que l`obra de Salva Bañuls i Nestor Ruiz obtingué el 2º premi de la secció 1-A.


La inversió en temps i esforç havia pagat la pena, però ara encara em quedava més d’un quilòmetre fins el següent transatlàntic del sector... això sí, la manca de temps em va privar de visitar un emplaçament que tenia molt proper, el de la Falla Plaça Segovia, a la que li vull dedicar una xicoteta ressenya. Plantada en la plaça que li dona nom prop del Centre d`Atenció Sanitària Primària del barri, estava plantada Naufragis el lema feia referència a totes les desgràcies que han vingut arran l’inici de la crisi del 2007. Un monstre indeterminat amb cua d`alacrà i pinces de cranc, banyes al cap, etc,.. un esser horrible, presidia la falla. Estava situat damunt una estrella dels vents, marcant possiblement la lletja direcció dels esdeveniments de la última dècada i del present. El cadafal tenia una composició tronco cònica (base rodona i front piramidal) que em recordava molt les falles de la meua infància. Com a contra coronament una sirena tocant l`arpa, la resta eren ninots d`escenes que no entraré a analitzar per què ja em semblaria molt agosarat sense haver fet una visita in situ. 


Per darrere amb menys carrega de ninots apareixia un bust de Donald Trump, cosa que m`inclina a pensar que la falla li donava importància a la política actual i que interpretava la política, l`economia i altres eixos com un naufragi, tal i com resava al lema general. El modelat semblava absolutament naturalista i com ocorre en moltes altres falles de seccions semblants es tirava de ninots el més semblants a la temàtica triada, però òbviament no sempre s`aconseguia. Seria deshonest parlar de la homogeneïtat o no del modelat sense haver-lo vist, però en el cas que ens ocupa crec que amb simples imatges generals s’evidenciava que no hi havia un patró únic, cosa que sempre dificulta la cohesió del conjunt de la falla. Respecte la pintura, a gran part del cos central i figures de base, almenys per la part frontal els colors freds -propis dels fons marins- eren els amos, els colors càlids apareixien al coronament, cosa que reforçava el monstre lleig i terrible, però també part del cos central i el ninot candidat a l’indult. Ja per darrere, el protagonisme dels colors càlids era superior, això sí, en la seua majoria molt suaus, com el bust de Trump o tonalitats marronoses molt fosques, francament m`haguera quedat amb el cromatisme frontal. El cadafal de Raúl Sebastián Falaguera no obtingué premi a la secció 3-C. 


Or-x-Ata era la falla infantil d`un artista que havia descobert tres anys abans a l’Olivereta. Juan Carlos Banacloy que presentava una falla al voltant del refresc valencià per excel·lència fruit del tubercle que es conrea a l'horta circumdant de la ciutat -cada vegada més xicoteta per culpa de les nostres classes dirigents-. Composició consistent en un gran ninot junt a un carret d`orxata, no hi havia jocs geomètrics ni risc, però si jerarquia en la mida dels ninots per a crear perspectiva, sense trencar la homogeneïtat del modelat, cosa que en un artista, encara prou novell te molt de mèrit. Naturalisme amb bones dosis d’esquematisme  amb un resultat desigual respecte a l’expressió d`emocions, això sí, el treball d`escatat semblava intens i constant. De la pintura i basant-me en el grup candidat a l`indult que vaig vore a l`exposició del ninot, hi havia colors suaus, especialment en el rosa carn de les cares, mans, etc.. i també alguns espais color crema. Altres més forts com el taronja del jupetí del ninot central o el groc i blau dels cabells d`alguns caps, oferien un constrast a eixes tonalitats pastís. La Falla Plaça Segovia no rebé premi a la secció novena infantil.



Després del meu viatge ucrònic al passat que no fou, torne al present per a recordar el que si fou, endinsant-me pel llarg carrer Jerònima Gal·lès -antic general Barroso- fins el segon pes pesat faller del sector que visitava: la Falla Jerònima Gal·lès -Litògraf Pasqual Abad. I la visita comença per Benvinguda Jerònima una referència al canvi de nomenclatura que a diferència d`altres comissions ací no havia creat cap polèmica, de fet va servir per a donar a conèixer a la impressora valenciana i a la resta de personatges de carrers del barri. La composició era un tant peculiar, molt antropomorfa per la part frontal amb presència d`elements geomètrics i sobretot d`unes piles de llibres a la part posterior on els ninots eren més menuts, però alguns de tanta qualitat, com el candidat a l’indult, un homenatge al Dr. Peset Aleixandre. 

El gran ninot protagonista, engrandit i en una posició central era el de Jerònima Gal·les qui -ara-dona nom a la comissió i que portava el seu propi cartell a la ma, la resta de ninots apareixien esparsos per la base o pujats a la pila de llibres com Gaspar Aguilar -un altre dels carrers o millor dit avinguda importants del barri- els ninots de la part darrere, més menuts com un modernitzat Beethoven, Pere Andreu o Penella... tots tres músics per cert. El comú denominador era el modelat, més naturalista en el cas del cap de la protagonista o del litògraf Pasqual Abad i amb ganyotes més forçades en les altres figures, com Gaspar Aguilar o el cambrer que hi havia dalt de tot molt cap a fora de l’eix de verticalitat. En el cas dels ninots de la part posterior, ninots com el de Pere Andreu o el Músic Penella arribaven al paroxisme amb expressions desencaixades, tot i que la figura del Doctor Pesset o Beethoven mostraven expressions reposades. 

Els grans ulls, quasi xicotetes finestres cap a l’exterior, tenien importància també en el plànol pictòric, per que afegien molts xicotets espais amb color blanc que aportaven un to neutre. No obstant, no calia refredar un conjunt amb colors càlids forts, que a excepció del marró caoba del cabell de Maria Molina no tenia correlat en colors beix o crema presents en quasi tota la part frontal. Els podis de la part de darrere, afegien colors vius, tot i que havien alterat negativament la part del modelat d`eixe sector, d’altra banda colors càlids com el roig i el groc junts, tampoc acabaven de crear un cromatisme atractiu i els ninots allí tenien un alt component dels colors gris i negre. A banda del modelat, era el propi guió i la seua representació tridimensional les millors cartes de presentació d`una falla que suposava el retorn a la plaça de Sergio Alcañiz Valiente, amb un 11é premi i el 2º d enginy i gràcia de la Secció Tercera infantil. 


Era el moment de passar a contemplar com anaven els treballs de Plantà de Enguany som d’espacial una falla que ja amb el lema cercava bones dosis de sàtira. El conjunt de la composició apareixia en un estat de plantà prou avançat, tan sols mancaven per ser col·locats els ninots de les escenes que ja aguaitaven pels laterals, destacava el grup candidat a l’indult. Del que jo vaig vore i que m`han confirmat fotografies posteriors, el cos central era un conglomerat, on des de la frontal destacaven quatre grans figures que superposades creaven una mena de muntanya de ninots, que a diferència dels dos darrers anys no permetien admirar l’estructura interna d’una forma tant clara, de les escenes lamentablement no puc dir res, ja que com sempre em pillaren en la recta final de la Plantà. 


Supose que la peculiar composició responia a l`intent de crear un moviment d`éssers humans i marcians sense gravetat, tamisats per la temàtica fallera, però no estic segur que l’efecte estiguera aconseguit, no obstant és d’admirar l’intent per tractar de crear una composició original. Els grans ninots del coronament semblaven surar o anar caient, més evidents eren la gran fallera marciana o el xicotet faller i per darrere un jurat composat per marcians amb una clara crítica amb metàfora inclosa que no necessitava de cartel·les. Per la foto general posterior que vaig vore del company Dani Garcia de la Ruta Fallera, l’estructura es veia més clara de dia i sobre tot es distingia cadascun dels ninots que de nou feien referència a eixa relació impossible -de moment- entre falles i espai exterior. La temàtica exigia un modelat que podia ser naturalista o no, però fortament caricaturitzat com és habitual en Luís Espinosa, ara bé exigia una dualitat entre humans i marcians que efectivament apareixia. Deformació del natural en humans, en marcians i en tots els elements, exagerant aquelles parts del cos que resultaren més característiques del personatge. 


L’element que millor s`entenia crec que era la pintura, distribuint les tonalitats càlides per tot el conjunt, exemplificant el cas en la fallera marciana de la base, amb un rosa fúcsia que tenia en el taronja del faller del coronament el seu company cromàtic. Els colors freds eren majoritaris, millor dit el color fred, per què el verd dels marcians era omnipresent, però també seria injust parlar de verd i no de verds, hi havia diferents tonalitats i això que de nit no es veia tant bé, de dia es contemplava millor. Altres tonalitats crema o el rosa carn dels ninots que representaven humans suavitzaven la pintura. Fins i tot detalls com la decoració amb pedra blanca -crec que molt encertada- milloraven i il·luminaven la Falla Jerònima Gal·les- Litògraf Pasqual Abad que rebia del jurat el 14é premi de la secció 1-A, he de dir que malgrat el premi la visita pagava la pena.


Després de degustar dos bones viandes de la secció d`argent, calia seguir carrer Jerònima Gal·lès avall per què hi ha vida més enllà de les seccions altes i ho feia cap a una falla que em resultava familiar la Falla Calvo Acacio, junt al Parc de les Columnes, en primer lloc em vaig trobar amb El món al revés que jugava amb donar-li la volta a molts contes infantils. Del cos central d`una xiqueta amb molta imaginació sorgien els pensaments més insòlits, un porquet corrent i fent esport en lloc de rebolcar-se pel fem, un altre banyant-se, el conill traient el mag del barret de copa, el pallasso en lloc de crear situacions còmiques feia acrobàcies, el gos ja no perseguia al gat i el felí al ratolí, el xicotet rosegador feia córrer al gat, el qual a la seua vegada espantava el gos que fugia de tots. 


I per a l’escena de l’exposició tot un clàssic revisitat, el conte de la caputxeta amb els papers invertits, per que ara la xiqueta apareixia disfressada de llop, per cert d`una gran qualitat per què rebé el premi a millor ninot de la secció. L’estructura era ben oberta i el ninot principal tenia una mida descomunal amb comparació a la resta de figures, el modelat naturalista amb vocació de perfecció però també ocupant posicions inversemblants o acrobàtiques com el conill del barret, per darrere la falla perdia prou amb figures molt menudes tot i que perfectament adaptades al guió. Si tota la falla haguera tingut la mateixa composició haguera segut un podi segur, pel flanc posterior les clarianes eren enormes i no hi havia decoració que cobrirà eixos espais. 

El modelat però, cobria amb escreix les expectatives, les d`una falla que defenia el títol de campiona, un treball d`escultura que definia tant bé les accions que no calia cartells explicatius, els quals si alguna podien fer, era millorar encara el relat plàstic tridimensional, molt naturalista i en algun cas aïllat, un pel hieràtic. La pintura era un digne fermall a un treball molt complet, el propi ninot central combinava fred i càlid amb predomini dels segons. Eixe mateix esquema de fer la oposició entre fred i càlid ocorria en altres escenes com la de Caputxeta i el llop però no tant en altres com la de l’àngel i el dimoni. El que no m’acabà de quadrar fou la decoració amb gespa, per que el color verd gelava molt la falla de l'artista Ivan Martínez Vello que va rebre el 6é premi de la secció divuitena infantil. 



La falla gran portava per lema Males Puces era com la infantil fidel al guió preestablert, les puces, caparres, xinxes, etc... li xuplaven la sang al pobre gos del cos central, com els impostos públic o alguns bens bàsics per a la subsistència que subministren les corporacions privades i que en major o menor mesura tots utilitzem. L`insectari era molt variat, en els impostos públics la Hisenda, però també la contribució de les propietats, els impostos de rodaments, els de recollida de fem, etc, etc,...Els xupladors de sang corporatius, tampoc és quedaven arrere, en trobavem una amplia gamma, els que et xuplen per la llum, els que et xuplen per l’aigua, els que et xuplen pel gas, el que et xuplen pel telèfon, per internet....l’escena més clara en eixe aspecte era la d’un gos pastor amb molt males puces, que representava el poder econòmic, el qual manipulava i guiava les manses ovelletes que representen el poder polític, una metàfora molt clara que mostra quin poder és el que realment te la veu cantant.



Un jove amb un cartell representa un dels grans grups perdedors de la crisi, una de les generacions més preparades de la història, que a pesar d’això tindrà un futur molt gris i amb poques esperances de poder jubilar-se o tindre una pensió....i quasi ni puces tampoc. L’espectacular escena dels insectes mutants de la part posterior ens mostrava a les grans corporacions i multinacionals, sense maquillatges ni anuncis de color rosa, com les horripilants sargantanes aquelles de la mítica sèrie V, en lloc de ratolins es menjaven als consumidors, més que males puces, serien puces mutants. Hi havia no obstant l’excepció que confirmava la regla, el ninot candidat a l`indult era una dama de l’alta societat que passejava al gos, ben llustrós, sense puces ni caparres i es que per molt forta que siga una crisi, sempre hi ha grups socials que sobreviuen a la pitjor de les crisis econòmiques.



Una composició ben clara, amb un cos central destacat i uns coronaments xicotets i terrorífics-tal i com correspon a eixes bestioles-. Modelat naturalista com sempre, però amb alguns elements un tant caricaturitzats com els insectes del coronament, especialment el que estava més amunt de tots. Els altres ninots peculiars que se`n eixien del registre del naturalisme, eren els insectes o mutacions de l`escena de les corporacions de darrere i finalment un ninot d’un animal humanitzat com el pastor de les ovelles. Personalment tenia la sensació que la falla tenia un treball de modelat tant bo com sempre, però que els ninots lletjos per exigències del guió no agradarien a tot el món. 

I quasi com en el modelat trobava una situació semblant en la pintura, especialment si es mirava per darrere, una gran taca verda inundava la part baixa de la falla i una altra marró el cos central. Per la part davantera, l’equilibri entre colors càlids i freds guanyava en policromia amb la figura del ninot candidat a l’indult o tonalitats més neutres com les ovelles i part del gos. L’artista de Carlet, Ivan Martínez Velló tancava un cicle de quatre anys amb un 7é premi a la secció 5-A. Ha segut un plaer acompanyar-lo com a guionista i versador durant aquests quatre anys en els que he l`artista riberenc i la resta del seu equip, Vicent, Juan Ramon, etc.. han aconseguit un dels pocs palets de la història de la comissió, així com un podi, diversos millors ninots de secció, etc... i un agraïment especial a Juan Gabriel Figueres per ajudar-me amb els versos d`un parell d`escenes que per circumstàncies familiars no vaig poder acabar. 


Continuava avant pel mateix carrer, deixant arrere el sector Creu Coberta, per on havia transitat quasi tota la ruta i tornant al sector  Jesús, una gran quantitat de gent envoltava el cadafal gran de la Falla Costa y Borras-Agustina d`Aragó dedicada al centenari del València C.F. I si a la part posterior hi havia gent, per davant hi havia més, li estaven fent una entrevista al mític jugador d`Aldaia (Horta Oest) Vicente Guillot que guanyà la Copa de Fires -Després UEFA i ara Lliga Europea UEFA- els anys 1962 i 63, així com la Copa del Generalíssim -ara del Rei- el 1967. Òbviament fou molt complicat fotografiar la falla i les poques imatges que vaig fer sense molta gent eixiren borroses i de mala qualitat. Falla futbolera amb un cos central format per una pastís d`on eixia un 1, després una esfera, mig taronja i mig baló de futbol i finalment un antic baló de 1919, tot coronat per l`escut del València C.F, tot molt simbòlic i referent al centenari. 

L’escena principal estava constituïda per una sala de trofeus amb el ninot del jugador més mític i mitificat del club, Mario Alberto Kempes. Rodant la falla, escenes com la del recentment desaparegut president Jaume Ortí amb el ventall d`Aldaia que ell mateix i cinc amics més d`Aldaia portaren a Sarrià en l’ultim partit en que el València c.f. es proclamà campió de lliga 1970/71. Curiosament molt prop d`ell estava l`actual propietari -que no president- Peter Lim.... l`antítesi d’Orti, ni valencià ni valencianista ni probablement amant del futbol ni de l`esport...els negocis manen i no entenen de sentiments ni de història. Per a ser sincer, veient aquella gentada no em vaig parar massa, vaig contemplar com a curiositat el ninot del porter quique damunt del travesser i poca cosa més. Molt lloable l’intent de la comissió i artista per fer una falla homenatge a club històric, tot i les seues limitacions en els diferents ordres. L’obra de Xesco Gil no obtingué premi a la secció 4-A.


Les preses em feren oblidar la falla infantil i ací acabaria la meua crònica, però voldria incloure un passeig virtual a un parell de falles més, com si haguera entrat per una porta d’una imaginària “Conselleria del Temps”. Ja seria de traca poder córrer a través del temps! En cas d’haver-ho pogut fer, el camí en un principi era conegut, és a dir seguir pel carrer Agustina d’Aragó i després per l’Avinguda Gaspar Aguilar, posteriorment haguera tornat a l`emplaçament de la falla Joan d’Aguiló-Gaspar Aguilar que ja havia visitat, continuaria pel carrer Fontanars dels Alforins una bona caminada de més de tres cents metres, fins arribar a la confluència del carrer Pio XI. Allí m’hauria trobat amb A qui no li agrada això? la Falla Pius XI-Fontanars la falla de major pressupost de tot el sector i un cadafal més que interessant. 


A banda dels nombres, que ja de per si era un fet atraient tenia una composició esvelta, sobre una base voluminosa de la qual sorgia una casa vella i desmanegada més xicoteta. Coronant-ho tot hi havia una bruixa sobre un drac i a un costat aguantant-se d’una cama hi havia el xiquet Hansel, la seua amiga Grettel també apareixia però més avall a la part alta del repeu de la base, quasi on estava col·locada la vella casa de fusta. Quan més repase les fotografies, més ràbia em fa no haver-la vist, a més a més, per darrere no perdia gens d’espectacularitat tot i que les grans figures estigueren de cul, crec que a nivell compositiu això te un mèrit enorme i sembla que figures de gran mida també estaven situades de forma prou intel·ligent per a millorar encara més eixa composició. No parlaré massa del modelat, per què seria una estupidesa, però a banda de la fotografia tinc el referent del grup candidat a l’indult i la impressió puc dir que fou positiva. 

Naturalisme amb alguna tendència a l’estilització d’extremitats o la simplificació d’altres parts del cos, notable també la coordinació en el creuament de mirades. En la resta del cadafal a tenor de les fotografies, sobretot es percebia com els ninots miraven al visitant, aconseguint una estranya sensació i connexió entre visitant i falla. De la pintura, encara diré menys, però també s’apercebia un bon ventall cromàtic tant en color càlids com freds, en aquest punt potser el ninot de Grettel tenia un excés de color càlids -groc, rosa carn, rosa, etc,...però en canvi el coronament de la bruixa mostrava una oposició magnífica entre verd i roig grana. De nou molt destacable la part posterior, reservant colors freds a la base i els més càlids al coronament. La falla de Josue Beitia rebé el 7é premi a la secció 2-B.

Si la gran era bona, la infantil no es quedava arrere, Parla Xinés era obra de Jose Jarauta i com indica el seu lema tocava tema oriental. Per les fotografies vistes, era obvia la cohesió temàtica i una composició prou compacta, del modelat destacaria com altres vegades el modelat de les cares, especialment els ulls que donaven personalitat i al mateix temps homogeneïtzació en les figures, ja foren humanes o animals. Finalitze el repàs a les característiques formals amb una distinció en el color de la pell dels ninots, rosa carn tamisat pel blanc en la dama oriental i rosa carn amb groc en el cavaller que tenia davant o en l’ancià barbat del costat. Bons contrastos entre el groc i el verd, amb el color negre com a contra punt que per cert tenia alguns espais de color blanc en alguns ninots de la base. Tenint en compte la qualitat de la Falla Pius XI-Fontanars haguera calgut estar in situ per descriure-la amb claredat, un 9é premi i un 1r d`enginy i gràcia a la secció quarta infantil. Sense dubte la seua visita era més que recomanable. 

I si el temps, m’ho haguera permès, haguera seguit en aquesta ruta ucrònica pel carrer Pius XI que després pren el nom de carrer Conca, haguera girat cap a la dreta pel carrer del Beat Nicolau Factor fins arribar a la que podria haver estat la última falla de la ruta, és a dir la Falla de la Plaça Jesús, junt al Mercat. Tòtem no era una falla senzilla d’entendre si el visitant no era un gran observador o havia llegit alguna ressenya en alguna revista o suplement de falles. El propi lema, era prou aclaridor, sempre i quant l’espectador coneguera de bestreta el significat de la paraula “Tòtem” i que el Diccionari Normatiu de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua defineix com  Fenomen natural o objecte material, especialment animal o planta, amb el qual un grup humà o clan es considera en relació de parentiu o de concordança mítica.

A la falla no hi havia ninots pròpiament dits, hi havia unes columnes les quals portaven impreses diferents símbols, la més alta, la més voluminosa, la més important situat al centre, lluïa una flama com a símbol de la Falla, com una deïtat mare o pare de la resta del panteó sagrat faller. Però al seu voltant apareixien altres deïtats o sants com un tabal i dolçaina, metàfora de la música, una imatge d’una Mª de Déu, metàfora de l’Ofrena, una imatge d`una pinta, metàfora del fallermajorisme, un palet com a metàfora dels premis, una palmera esclatant com a metàfora de la pirotècnia, etc... la composició era absolutament trencadora, no es pot aplicar un esquema habitual de base, cos central, etc,...i això li donava una llibertat molt gran, la pega es que tampoc es podia parlar de modelat ni de pintura, tot i que si de disseny i planificació prèvia. El cadafal de Juan Jesús García obtigué el 3r premi d`enginy i gràcia a la secció 6-B i el 9é premi de falles experimentals.


La falla infantil portava per lema Ofrena i poca cosa puc dir d’ella, però era evident que portava el segell d`artista d`autor de Juan Jesús García, el seu modelat és molt característic, en aquest cadafal a banda dels humans o follets de diferents mides amb cares humanitzades de rostres color rosa carn, apareixien altres amb colors més vius, taronja o blau que creaven una combinació sorprenent, de nou un cadafal que em vaig quedar amb ganes de vore de prop, però el temps obligava i les falles de J.J Garcia no són per a mirar-les de passada, exigeixen un mínim de contemplació i anàlisi, cal fixar-se bé. Situada a la secció setzena infantil la Falla Plaça Jesús no obtingué premi del jurat.




No podia finalitzar la meua ronda amb un final ucrònic a l`estació de Metro de Jesús sense fer una referència al llibret de la Falla Plaça Jesús, un llibret amb una nòmina de col·laboradors de luxe, que no comprenc com va rebre el premi 23é de llibret del Concurs de Llibrets de la Generalitat Valenciana referent al Concurs de Llibrets de la Ciutat de València. Desconec els criteris de valoració del jurat, però dins hi havia articles com el de Rafa Tortosa «Les Falles i la política: entre el valencianisme i el poder; segona part (1962-2018)»  que resultà guardonat amb el Premi Mocador al millor assaig d`un llibret de falla en àmbit autonòmic de les Lletres Falleres 2019. O altres articles d`investigació com «L’Art de les Falles amb noms i cognoms» d`Ivan Esbrí o «Fogueres d’Alacant. Professionalitat, inquietud i a la busqueda de nous alicients» de Juan Carlos Vizcaino, o «La religió fallera» de Juanjo Medina... i que em perdonen la resta de col·laboradors, alguns ben coneguts, però es que la nomina era llarga i tampoc és qüestió d’avorrir al personal. He posat alguns exemples per descriure la gran qualitat del llibret, a banda també una gran qualitat fotogràfica, recomanable llegir els seus articles sinó en el llibret físic, almenys en format electrònic. Per fer-li alguna crítica al llibret, potser haguera quedat millor posar la guia comercial al final. I ací acaba no només la crònica sinó tot el Diari de Plantà 2019.




[1] . HIST. Desenvolupament imaginari d’un fet històric com si hagués tingut lloc realment.